Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις 20:30 ο Γιώργος Καραμπελιάς, στο πλαίσιο των φετινών συναντήσεων κορυφής με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: Συγκλίσεις και αποκλίσεις», θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και αρθρογράφο Τάκη Θεοδωρόπουλο.

Ads

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Λίγα λόγια για τον Τάκη Θεοδωρόπουλο

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στον εκδοτικό χώρο και, ως δημοσιογράφος, σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά. Σήμερα διατηρεί καθημερινή στήλη χρονογραφήματος στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Το 1999 βραβεύτηκε από το ίδρυμα Ελένης και Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημά του Η δύναμη του σκοτεινού θεού. Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε ένα από τα μεγάλα βραβεία της για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Ads

Λίγα λόγια για την συζήτηση

Διανύουμε μια περίοδο στιγμή καθολικής και γενικευμένης κρίσης της ίδιας της πολιτικής Ευρώπης και κατ’ εξοχήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Αυτή η κρίση έχει ’ήδη οδηγήσει στην έξοδο μιας μεγάλης χώρας από αυτήν (Μεγάλη Βρετανία) και σε αλλεπάλληλους και διαρκώς εντεινόμενους κλυδωνισμούς.
Από την ελληνική κρίση μέχρι την Ιταλία και την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, ποια θα μπορούσε να ήταν η θέση της Ελλάδας σε αυτή την μετακινούμενη ευρωπαϊκή γεωμετρία;

Μιας Ελλάδας που συμπιέστηκε μεν αφόρητα από το ευρωϊερατείο και κυρίως το γερμανικό dictat, αλλά είναι υποχρεωμένη παράλληλα, δεδομένων και των γεωπολιτικών απειλών από τα ανατολικά της, να παίρνει υπόψη της την ευρωπαϊκή διάσταση της ταυτότητάς της· ευρωπαϊκή διάσταση, η οποία είναι πραγματική – δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί την ίδια την ιστορική απαρχή της Ευρώπης.

Κατά συνέπεια, συγκλίσεις που αρχίζουν από πολύ παλιά με την ελληνορωμαϊκή σύνθεση και τη διαμόρφωση της χριστιανικής Ευρώπης, και πολλούς κοινούς αγώνες στη νεότερη ιστορία. Και ταυτόχρονα αποκλίσεις, με τη ρωμαϊκή εργαλειακή σύλληψη, σε αντίθεση με την ελληνική θέαση· με τη νοησιαρχία του καθολικισμού απέναντι στην ορθόδοξη πνευματικότητα· με την αποικιοποίηση του ελληνικού κόσμου του Βυζαντίου από την εισβολή των Φράγκων κ.λπ. κ.λπ.

Η σημερινή γεωπολιτική και πληθυσμιακή πραγματικότητα όμως, και η απειλή της μεταβολής της Ευρώπης σε Ευρασία ή Ευρωαφρική τα επόμενα χρόνια, επιτάσσει την ολοκλήρωση της Ευρώπης στο οικονομικό αμυντικό και πολιτικό επίπεδο, συμπεριλαμβάνοντας τόσο την Ανατολική όσο και τη Δυτική Ευρώπη για να διαθέτει τις δυνατότητες της αυτοδυναμίας. Μέσα σε μια τέτοια Ευρώπη η Ελλάδα θα μπορούσε να διατηρεί την αυτονομία της παράλληλα με την συμμετοχή της σε αυτή;

Λίγα λόγια για τις «Συναντήσεις Κορυφής»:

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό

σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του. Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής, θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.