Η Κίνα αναπτύσσει μερικά από τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα στον κόσμο – και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ήδη ξεπεράσει τους αντιπάλους της.

Ads

Μια μη αποχαρακτηρισμένη έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι το Πεκίνο έχει πραγματοποιήσει τεράστια στρατιωτικά βήματα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική νομοθεσία που αναγκάζει τους ξένους εταίρους να αποκαλύψουν τεχνολογικά μυστικά στην Κίνα, σε αντάλλαγμα με την πρόσβαση στην τεράστια αγορά της.

Ως αποτέλεσμα της απόκτησης τεχνολογίας «με κάθε διαθέσιμο μέσο», η Κίνα έχει βρεθεί να είναι πρωτοπόρος σε μια σειρά τεχνολογιών, ειδικά στο ναυτικό της, τα βλήματα μεσαίας εμβέλειας και τα υπερηχητικά όπλα – τα βλήματα των οποίων σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν την ταχύτητα του ήχου και είναι αόρατα για τα υπάρχοντα συστήματα πυραυλικής άμυνας.

«Το αποτέλεσμα αυτής της πολύπλευρης προσέγγισης στην απόκτηση τεχνολογίας είναι ο PLA (Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός), που βρίσκεται στα πρόθυρα να έχει στην κατοχή του μερικά από τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον κόσμο», αναφέρει η αμερικανική έκθεση, με τίτλο «Η στρατιωτική δύναμη της Κίνας». «Σε μερικές περιπτώσεις είναι ήδη η ηγέτιδα πολεμική δύναμη στον κόσμο», σημειώνεται.

Ads

«Η αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της Κίνας σημαίνει ότι έχει προηγμένες ικανότητες στον αέρα, στη θάλασσα, στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο που θα της επιτρέψουν να επιβάλει τη κυριαρχία της στην περιοχή», σημειώνει η έκθεση, που εστιάζει ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα βλέπει ως μέρος της επικράτειάς της.

Το Πεκίνο έχει δηλώσει άλλωστε ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία, εάν η Ταϊπέι δηλώσει επισήμως την ανεξαρτησία της ή στην περίπτωση εξωτερικής παρέμβασης – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του ισχυρότερου ανεπίσημου συμμάχου του νησιού.

Μιλώντας σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Πενταγώνου, ένας ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι ανησυχεί ότι ο στρατός της Κίνας είναι αρκετά ισχυρός ώστε οι στρατηγοί του να αισθάνονται σίγουροι ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν στην Ταϊβάν. Η Ταϊβάν μπορεί σαν νησί να είναι αυτόνομο και να έχει το δικό της νόμισμα, τη δική της σημαία και κυβέρνηση, αλλά δεν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ωστόσο ότι η Κίνα δεν έχει εμπλακεί σε πολεμική σύρραξη εδώ και 40 χρόνια και η μαζική στρατιωτική και διοικητική της δομή, δεν έχει εμπειρία σε πραγματικές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση πάντως, η Κίνα αναπτύσσει νέα βομβαρδιστικά μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας που μπορούν να επιτύχουν όχι μόνο περιφερειακούς, αλλά και παγκόσμιους στόχους. Τα αεροσκάφη αυτά θα τεθούν πιθανώς σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έως το 2025, προσθέτει η έκθεση.

Μέχρι τότε η Κίνα θα συνεχίσει να αναπτύσσει τα μυστικά της υπερόπλα κάτω από τα αδιάκριτα μάτια των δορυφόρων και η ανησυχία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να μεγαλώνει.