Αποφασίστηκε από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών προσώπων που σχετίζονται με το «Ερρίκος Ντυνάν».

Ads

Συγκριμένα, σήμερα, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, πλην των 4 βουλευτών της ΝΔ, ψήφισαν «ναι» στην πρόταση της πλειοψηφίας, όπως αποτυπώθηκε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα για άνοιγμα των λογαριασμών των μελών του διοικητικού συμβουλίου που υπέγραψαν το μνημόνιο για την παραχώρηση του «Ερρίκος Ντυνάν», των προέδρων της επίμαχης περιόδου, εκπροσώπων της κυβέρνησης στο ΔΣ, υπουργών, πολιτικών προσώπων και όποιων άλλων προκύψει.

Στην εισήγησή του ο κ. Λάππας υποστήριξε ότι «οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των εισαγγελικών αρχών» και πως «η εξεταστική επιτροπή έχει τη δικαιοδοσία να ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών φυσικών και πολιτικών προσώπων και όποιων άλλων εμπλέκονται».

Στην εισήγηση της πλειοψηφίας αντιτάχθηκε η ΝΔ, διά του εισηγητής της Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί η εξεταστική επιτροπή να ζητήσει το άνοιγμα λογαριασμών καθώς «στο κράτος δικαίου υπάρχουν κανόνες συγκεκριμένοι που όλοι οφείλουμε να τηρούμε με βάση τα καθήκοντά μας». Ο κ. Γεωργαντάς πρότεινε να ζητηθεί η γνώμη του επιστημονικού συμβούλιου της Βουλής με το ερώτημα «εάν μπορεί ή όχι η εξεταστική επιτροπή να ζητήσει το άνοιγμα λογαριασμών προσώπων».

Ads

Συνεχίζοντας την εισήγηση του ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι «η ΝΔ για το Ερρίκος Ντυνάν υποστηρίζει πως, το άνοιγμα των λογαριασμών πρέπει να συνδέεται με αξιόποινη πράξη. Ο κ. Γεωργαντάς και οι τρεις άλλοι εκπρόσωποι της ΝΔ υπεραμύνθηκαν της άποψης ότι «δεν μπορεί να ζητήσει η εξεταστική επιτροπή το άνοιγμα λογαριασμών» και ζήτησαν την «τήρηση των νόμων» ενώ κατηγόρησαν τα μέλη της πλειοψηφίας ότι κάνουν την παραπάνω πρόταση για επικοινωνιακούς λόγους.

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου τοποθετήθηκε λέγοντας «δεν πρέπει για το φαίνεσθαι να εμφανιστούμε ότι θέλουμε να κουκουλώσουμε τίποτα. Είμαστε υπέρ μιας ουσιαστικής διαδικασίας ανοίγματος λογαριασμών». Ωστόσο σημείωσε ότι «η διερεύνηση των λογαριασμών είναι εργαλείο και όχι επικοινωνιακό τέχνασμα και για αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο σωστό και ουσιαστικό. Ναι στο άνοιγμα αλλά με νόμιμες διαδικασίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος σημείωσε πως «μπορούμε να ζητήσουμε άνοιγμα λογαριασμών και φυσικών και πολιτικών προσώπων».

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος τοποθετήθηκε λέγοντας «άκουσα την πρόταση του κ. Λάππα και συμφωνώ να γίνει δεκτή με την υποσημείωσε να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών με ιδιότητα» ενώ προσέθεσε πως όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα «πρέπει να είμαστε προσεχτικοί να μην τους κάνουμε ήρωες».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, με τη σειρά του, υποστήριξε πως «τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την απόφαση. Προτείνω και πολιτικά πρόσωπα.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς τοποθετήθηκε λέγοντας «η επιτροπή μας μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών».

«Το άνοιγμα των λογαριασμών και πολιτικών προσώπων» ζήτησε επίσης ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας, αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Επίσης την εξεταστική επιτροπή απασχόλησε και η «άρνηση» να παρευρεθεί σήμερα και να καταθέσει ως μάρτυρας ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου, επί σειρά ετών επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ ο οποίος επέλεξε να απαντήσει στην επιτροπή διά υπομνήματος. Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής θεώρησε μη σύννομη τη συμπεριφορά αυτή και αποφάσισε να ζητήσει εκ νέου από τον κ. Παπαδημητρίου να προσέλθει,τονίζοντας του τις συνέπειες τυχόν αρνήσεώς του.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε για την επίσκεψη που είχαν σήμερα ο ίδιος και μέλη της επιτροπής στην εισαγγελέα κ. Ελένη Τουλουπάκη που διερευνά το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και ενημέρωσε το σώμα ότι οι δικογραφίες έχουν συνενωθεί σε μία και βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.