«Ανεύθυνοι ηγέτες παίζουν με την τύχη της Ισπανίας και της Ευρώπης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο RT, για τις εξελίξεις στην Καταλονία μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από τον Πρόεδρο Πουιτζδεμόντ. «Για την Ευρώπη σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα καθώς ξεκινά μια περίοδος αβεβαιότητας», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Όπως εκτίμησε, οι εξελίξεις θα περιλαμβάνουν κλιμάκωση της έντασης και της βίας, καθώς «κατά πάσα πιθανότητα οι ηγέτες της Καταλονίας θα διωχθούν για ανταρσία και θα συλληφθούν. Η Μαδρίτη τώρα θα πάρει τον απόλυτο έλεγχο στην Βαρκελώνη: από την αστυνομία μέχρι τα δημόσια ΜΜΕ».

Ο Στ. Κούλογλου παρατήρησε επίσης πως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, τις προηγούμενες ημέρες «είχε την ευκαιρία να αποφύγει την κλιμάκωση. Θα μπορούσε να προχωρήσει σε διάλογο με την Βαρκελώνη, χωρίς να φτάσουμε στο σημείο ο Πουιτζδεμόντ να κηρύσσει την ανεξαρτησία και εκείνος να κάνει χρήση του περιβόητου Άρθρου 155».

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, «επιστρέφουμε στην σκοτεινή περίοδο της δεκαετίας του 1930, όταν ο τότε Πρόεδρος της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, με αποτέλεσμα να διωχθεί και να εκτελεστεί από το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο. Δεν είμαστε μακριά από αυτό. Πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος είπε ότι ο Πουιτζδεμόντ θα μπορούσε να καταλήξει όπως εκείνος».

Ads

Όμως και από την ευρωπαϊκή πλευρά, το μέλλον της Καταλονίας δεν θα ήταν εύκολο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα την δεχόταν σαν ανεξάρτητο κράτος. Θα έπρεπε να γίνουν εκ νέου ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και να περιμένει πολύ καιρό μαζί με την Αλβανία», είπε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΕΕ δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση απόσχιση καθώς φοβάται ότι θα συμβεί το ίδιο στην Βόρεια Ιταλία, το Βέλγιο ή την Κορσική. «Χωρίς να πάρουν θέση, υπήρξαν μυστικές συνομιλίες και με τις δυο πλευρές για αποκλιμάκωση. Όμως έτσι έδωσαν το πράσινο φως στον Ραχόι για να κάνει όσα έκανε», πρόσθεσε.