Aποδόθηκε σήμερα τιμητικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η ελληνική Ιθαγένεια στους τρεις μετανάστες ψαράδες που έσωσαν δεκάδες ανθρώπους  στο Μάτι. Η Ελλάδα και το ελληνικό έθνος, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος αναγνωρίζουν την ψυχή και τις αξίες και όχι την υπηκοότητα. Η Ελλάδα που σας υποδέχεται είναι η Ελλάδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Ads

Απευθυνόμενος προς τους τρεις ψαράδες , που συνοδεύονταν από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι με την υπογραφή του διατάγματος, πριν από έναν μήνα, για την απονομή της υπηκοότητας, «η Ελλάδα έπραξε το χρέος της απέναντί σας και σε αυτό που κάνατε και ήταν αυτό που υποδεικνύει ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη». Η Ελλάδα και το ελληνικό έθνος, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος αναγνωρίζουν την ψυχή και τις αξίες και όχι την υπηκοότητα. Η Ελλάδα που σας υποδέχεται είναι η Ελλάδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι με την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας γίνονται παράλληλα και ευρωπαίοι πολίτες. Υπογράμμισε ότι οι αλιείς με το παράδειγμά τους και την αυτοθυσία τους διδάσκουν και σε ορισμένους ευρωπαίους εταίρους το χρέος τους, γιατί η η Ευρώπη όπως την οραματίστηκε η διακήρυξη του Σουμάν, είναι η Ευρώπη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Ο υπουργός Εσωτερικών από την πλευρά του σημείωσε ότι είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη όλων προς αυτούς τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση και μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους, τους έσωσαν, έσωσαν δεκάδες συνανθρώπους μας. Υπογράμμισε δε τον συμβολισμό που ενέχει η πράξη τους και αναδεικνύει την αξία της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς, σε μία συγκυρία που στην Ευρώπη υψώνονται οι φωνές της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποδώσουμε την ιθαγένεια και σε χιλιάδες άλλους αλλοδαπούς που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.

«Πάντα ένιωθα Έλληνας»

Για την αγάπη του για την Ελλάδα, καθώς ζει στη χώρα μας 31 χρόνια, αλλά και για τη σχέση του με τους κατοίκους της Ν. Μάκρης, είχε μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αιγύπτιος Μαχμούντ Μούσα, στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ Μαραθώνα, την 1η Νοεμβρίου. «Πάντα ένιωθα Έλληνας και τώρα, όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα μας δώσουν την ιθαγένεια, κάτι αισθάνθηκα μέσα στην ψυχή μου. Είναι δική μου χώρα, είναι η πατρίδα μου. Δεν μπορώ να σας πω πόσο χαρούμενος νιώθω που ακούω και τον πρωθυπουργό να μου λέει ‘είσαι από εδώ’», είπε ο Μαχμούντ.

Ads

Μίλησε για τη σχέση του με τους κατοίκους της Ν. Μάκρης λέγοντας: «Τώρα τελευταία, πηγαίνω στις καφετέριες και με κερνάνε. Μου λένε “Μαχμούντ, δεν παίρνουμε λεφτά από εσένα”». «Αγάπησα την Ελλάδα, αλλά τώρα ακόμα πιο τρελά την αγαπάω. Αισθάνομαι τον κόσμο όχι απλώς ως συμπατριώτες μου, αλλά ως οικογένειά μου» είπε.

«Μας λένε “ευχαριστώ”»

Στο ΑΠΕ- ΜΠΕ είχε μιλήσει την ίδια βραδιά και ο αλβανικής καταγωγής Τζέκα, ο οποίος αναφερόμενος στην τραγική εκείνη βραδιά στο Μάτι έχει πει ότι «όταν κάποιος έχει ανάγκη πρέπει να τον βοηθάμε, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας».

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο κόσμος της Ν. Μάκρης του δείχνει σεβασμό αφότου μαθεύτηκε πως ήταν ανάμεσα στους ψαράδες που έβγαλαν με τις βάρκες τους τούς πληγέντες που για ώρες περίμεναν μέσα στο νερό, για να σωθούν από τις φλόγες. «Είδα κι εγώ κάποιες αλλαγές, παρότι έχουμε μεγαλώσει εδώ στη Νέα Μάκρη και μας ξέρει όλος ο κόσμος. Μου λένε “ευχαριστώ” στον δρόμο άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τη φωτιά. Απλώς ένιωσαν την ανάγκη να με ευχαριστήσουν για ό,τι έκανα» είπε ο Ερβίν.

Παράλληλα εξέφρασε την χαρά του που το ελληνικό κράτος του αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια. «Είμαστε χαρούμενοι και μας βοηθάει πάρα πολύ. Ανοίγει δρόμους για να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούσαμε πριν. Ευτυχώς κατάφερα να πάρω αυτό που ονειρευόμουν εδώ και χρόνια» τόνισε.