Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης προειδοποίησε ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε». Ο τούρκος ομόλογός του απάντησε χαρακτηρίζοντας «γαλάζια πατρίδα» το Αιγαίο και διαμηνύοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο». Η κλιμάκωση της έντασης σφραγίστηκε από την ανταπάντηση του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου από την Λέρο – «ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε» – και, κυρίως, με ένα μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων που έφθασε σε ρεκόρ δεκαετίας.
Με βάση τα στοιχεία του Πενταγώνου οι τουρκικές υπερπτήσεις ξεπέρασαν τις 10, υπήρξε μπαράζ αναχαιτίσεων με εμπλοκή 28 μαχητικών αεροσκαφών από ελληνικής πλευράς και με 27 από την πλευρά της Τουρκίας, με έλληνες αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «παιχνίδι της Αγκυρας στα 30.000 πόδια». Εκ των πραγμάτων ωστόσο το «παιχνίδι» αυτό ανοίγει μια σειρά από ερωτήματα που προβληματίζουν και την κυβέρνηση: Ποιο «παιχνίδι» παίζει (πάλι) ο Ερντογάν, τι επιδιώκει και έως που μπορεί να φθάσει στο Αιγαίο, και ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος, ή η συσχέτιση, με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ;
Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ στην Μπερ Σεβά, ίσως δίνει εν μέρει μια πρώτη απάντηση: Απευθυνόμενος προς την Αγκυρα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, και ειδικά σεβασμός στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της». Είναι προφανές εδώ πως τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όπως και διεθνείς παράγοντες, συνδέουν την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο τόσο με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και με το ευρύτερες εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο της περιοχής.
Διπλωματικοί κύκλοι, δε, επισημαίνουν πως έχει αξία να καταγραφεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο εκδηλώνεται αυτή η «υπερθέρμανση» στο Αιγαίο. Όπως τονίζουν, την Πέμπτη έγινε η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον East Med, και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός πως παρών ήταν και ο αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει το συγκεκριμένο project. Την Κυριακή επίσης ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ δήλωσε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή πως η άποψη της Τουρκίας για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί «μειοψηφία του ενός».
Κατά τους ίδιους κύκλους μέσα από αυτά τα μηνύματα είναι προφανές πως υπάρχει εάν όχι μετατόπιση, τουλάχιστον επαναπροσδιορισμός γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Τούτο δεν σημαίνει πως η Τουρκία σταματά να είναι στρατηγικός «παίκτης» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντιθέτως, η απόφαση Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατευματα από την Συρία ανοίγοντας τον δρόμο για τουρκική εισβολή, καθώς και το «πράσινο φως» του Στέητ Ντηπάρτμεντ στην πώληση πυραύλων Patriot στην Τουρκία, δείχνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να εξουδετερώσουν, ή έστω να αμβλύνουν, την πρόσδεση της Αγκυρας στον ρωσικό άξονα.
Ταυτοχρόνως όμως, όπως σημειώνουν οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες, υπάρχει και μια εξίσου σαφής απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναβαθμίσουν την στρατηγική θέση της Ελλάδας – και δη μέσω συμμαχιών όπως αυτή με το Ισραήλ και την Κύπρο. Η συμμαχία αυτή σημαίνει ντε φάκτο και αποκλεισμό της Τουρκίας από τους νέους δρόμους μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και, προφανώς, πρόκειται για μια επιλογή που δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από την Αγκυρα, με ό,τι τούτο μπορεί να συνεπάγεται και σε κινήσεις, ελεγχόμενης μεν, κλιμακούμενης δε, έντασης στο Αιγαίο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >