Υπερψηφίστηκε από την ισραηλινή Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίνει τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς στο εσωτερικό των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη των μελών των οικογενειών των Παλαιστίνιων που κατηγορούνται πως διέπραξαν ή σχεδίαζαν να διαπράξουν επιθέσεις.

Ads

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε με αφορμή μιας σειράς επιθέσεων Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών (στρατιωτικών και πολιτών) στη Δυτική Όχθη, η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή του ισραηλινού στρατού εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Σύμφωνα με τους εισηγητές και τους υποστηρικτές του, το νομοσχέδιο έχει στόχο την αποτροπή ενδεχόμενων μελλοντικών επιθέσεων.

Ωστόσο, να σημειωθεί, ότι οι βίαιοι εκτοπισμοί Παλαιστινίων από τα κατεχόμενα εδάφη τους προς άλλες περιοχές, εντός, πάντα, των κατεχόμενων, είναι συνηθισμένη τακτική του Ισραήλ, κατά παράβαση και των διεθνών συμβάσεων που απαγορεύουν τις αναγκαστικές μετακινήσεις κατεχόμενων πληθυσμών.

Το κείμενο, το οποίο έχει καταρτιστεί από τον Μοτί Γιογκέβ του εθνικιστικού, θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, υιοθετήθηκε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 38 κατά, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της οποίας Ισραηλινοί βουλευτές αραβικής καταγωγής αποβλήθηκαν από την ολομέλεια.

Ads

Το νομοσχέδιο θα καταστήσει δυνατό τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό των μελών της οικογένειας οποιουδήποτε Παλαιστίνιου κατηγορείται πως διέπραξε, ή ότι αποπειράθηκε να διαπράξει, μια επίθεση από μια περιοχή της Δυτικής Όχθης σε μιαν άλλη μέσα σε επτά ημέρες. Φυσικά, το αν όντως θα αφορά τέτοια πρόσωπα ή απλώς ανεπιθύμητους, από το στρατό κατοχής, ανθρώπους, είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να ομολογηθεί από το Ισραήλ.

Θα πρέπει, πάντως, να συζητηθεί και να εγκριθεί από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές Διεθνών Υποθέσεων και Άμυνας πριν επιστρέψει στην ολομέλεια για την οριστική του έγκριση.

Ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, ο ηγέτης του κόμματος Εβραϊκή Εστία, χαρακτήρισε τη χθεσινή ψηφοφορία «τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» στην προσπάθεια να υπάρξουν «εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ». «Κάθε τρομοκράτης πρέπει να γνωρίζει ότι η οικογένειά του θα πληρώνει το τίμημα για τις ειδεχθείς πράξεις του», τόνισε σε δελτίο Τύπου.

Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποίησε ότι αυτό το σχέδιο νόμου αντίκειται τόσο προς το ισραηλινό, όσο και προς το διεθνές δίκαιο. «Η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει να εγκριθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο», επισήμανε.

Ακόμη κι αν αυτό το σχέδιο νόμου εγκριθεί οριστικά, στην ψηφοφορία στο σύνολο, ενδέχεται η εφαρμογή του να εμποδιστεί με μια προσφυγή στο ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο.

Όλοι οι ισραηλιτικοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά το Ισραήλ κάνει διάκριση μεταξύ αυτών που έχουν έγκριση και αυτών που δεν έχουν άδειες δόμησης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη 13η Δεκεμβρίου ότι έχει πρόθεση να «νομιμοποιήσει» χιλιάδες αυθαίρετες κατοικίες εποίκων στη Δυτική Όχθη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ΕΡΤ