H πρώτη πολιτική αγωνία του Πάνου Καμμένου δεν είναι πλέον η εκλογική επιβίωση του κόμματός του. Η πρώτη του αγωνία είναι η διασφάλιση αυτής καθαυτής της – στοιχειωδώς έστω συντεταγμένης – ύπαρξης του κόμματός του έως ότου φθάσουμε στις εκλογές. Και εξ αυτής της αγωνίας εκπορεύθηκε και η χθεσινή δήλωση του υπουργού ‘Αμυνας στο «Ποντίκι» ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας έχουν συμφωνήσει πως κανένας βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν θα συμμετάσχει σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις εθνικές εκλογές, είτε στις ευρωεκλογές.

Ads

‘Ηταν μια δήλωση που είχε τριπλή στόχευση. Οι πρώτοι αποδέκτες ήταν οι ίδιοι οι βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝΕΛ, οι οποίοι είτε με δεδηλωμένες δημόσια θέσεις – όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Τέρενς Κουίκ -, είτε με έμμεσα μηνύματα – όπως η ‘Ελενα Κουντουρά – έχουν αφήσει να διαφανεί πως στηρίζουν, ή ενδέχεται να στηρίξουν, τη συμφωνία των Πρεσπών. Με την παρέμβασή του, ο Πάνος Καμμένος τους διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει πεδίο διαπραγμάτευσης και ανταλλαγμάτων για ενδεχόμενη θετική ψήφο τους στην συμφωνία των Πρεσπών.

Ο δεύτερος αποδέκτης ήταν συγκεκριμένοι «κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ», όπως λέγεται χαρακτηριστικά από πρόσωπα κοντά στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Κατά τις εν λόγω πηγές, οι συγκεκριμένοι κύκλοι διαμορφώνουν εδώ και καιρό έδαφος «υπονόμευσης» των ΑΝΕΛ καλλιεργώντας εντέχνως προσδοκίες σε στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η τακτική αυτή αποδίδεται στην αντίθεση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχιση της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και, όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, ακολουθείται ερήμην του Αλέξη Τσίπρα.

Κατά άλλες πλευρές βεβαίως, το μήνυμα Καμμένου μπορεί να ήταν μια έμμεση υπενθύμιση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, από το περιβάλλον ωστόσο του υπουργού ‘Αμυνας επαναβεβαιώνεται κατηγορηματικά η σχέση εμπιστοσύνης με τον Αλέξη Τσίπρα. Και επισημαίνεται επίσης πως η χθεσινή δήλωση Καμμένου είχε ως τρίτο αποδέκτη την Νέα Δημοκρατία, η οποία επενδύσει στην άμεση ρήξη μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων προς επίσπευση των εκλογών.

Ads

Η πολιτική αστάθεια των ΑΝΕΛ

Το βάθος και η βαρύτητα των στοχεύσεων αυτών θα φανεί μετά τις 20 Ιανουαρίου, οπότε – και σύμφωνα με τις νέες, χθεσινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ – αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια. Εως τότε όμως δεν αναιρείται η πολιτική πραγματικότητα που λέει ότι οι ΑΝΕΛ τελούν πλέον σε φάση πλήρους αστάθειας, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να επηρεάσει και τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις.

Οι νέες αντιφατικές παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου για τον χρόνο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, η on air «απόλυση» του Τέρενς Κουίκ από τον εκπρόσωπο του κόμματος Θεόδωρο Τοσουνίδη και η αναδίπλωσή του την επόμενη ημέρα, και τα θυελλώδη tweets του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τα ρεπορτάζ περί διαφοροποίησης της ‘Ελενας Κουντουρά, καταδεικνύουν ακριβώς αυτήν την αστάθεια και την αγωνία της πολιτικής επιβίωσης, όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

Το Μαξίμου και η ψήφος εμπιστοσύνης

Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η «νευρικότητα» του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου θα εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, το κεντρικό στίγμα ωστόσο που εξακολουθεί να δίνεται από το Μαξίμου είναι πως δεν υφίσταται «άμεση απειλή» για την κυβερνητική συνοχή. Και στη νέα «μίνι κρίση» άλλωστε, τα τηλεφωνήματα που έγιναν «αρμοδίως» προς τον υπουργό ‘Αμυνας απέδωσαν, ενώ το στοιχείο που τονίζεται με έμφαση από κυβερνητικής πλευράς είναι πως δεν πρόκειται να «σπάσει» η δέσμευση που ανέλαβε ο Πάνος Καμμένος στο υπουργικό συμβούλιο ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει ενδεχόμενη πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι εάν η ίδια δέσμευση θα παραμείνει σε ισχύ σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να μετατρέψει την ψήφο δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης. Χθες, οι πληροφορίες έφεραν τον Πάνο Καμμένο να έχει δηλώσει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ότι δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης που ερωτήθηκε σχετικά, δεν το επιβεβαίωσε – άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μη υπερψήφισης της κυβέρνησης σε μια τέτοια περίπτωση. Κι όση αξία κι αν έχει αυτή η τοποθέτηση, μετά και τις αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις των τελευταίων ημερών από πλευράς ΑΝΕΛ, είναι μια θέση που καταγράφεται στο κυβερνητικό επιτελείο. ‘Εστω κι εάν δεν είναι, μέχρι τώρα τουλάχιστον, στις προθέσεις της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.