Ο Πάνος Καμμένος παίζει ξανά «κρυφτό» με το πότε – και πως – θα φύγει από την κυβέρνηση, ο Βασίλης Λεβέντης δείχνει να χάνει έναν ακόμη βουλευτή και κινδυνεύει να μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, και το Ποτάμι συνεδριάζει για να (ξανα)συζητήσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Ads

Σε πρώτη ανάγνωση, κόμματα και βουλευτές αναζητούν την – ούτως ή άλλως δύσκολη – επανατοποθέτησή τους σε μια βαθιά πολωμένη και ρευστή πολιτική σκηνή. Σε δεύτερο επίπεδο, και με την σφραγίδα και των τελευταίων δημοσκοπήσεων, μάλλον πρόκειται για τις τελευταίες ασκήσεις αυτόνομης πολιτικής ύπαρξης και επιβίωσης στο ασφυκτικό περιβάλλον που διαμορφώνει ο νέος δικομματισμός.

Μόνον μέσα στα δύο τελευταία 24ωρα, δύο νέες δημοσκοπήσεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν και να καταδείξουν ακριβώς αυτό τον νέο δικομματισμό που – μέχρις στιγμής τουλάχιστον – αφήνει και τους τρεις «μικρότερους» παίκτες εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με την Alco και την αναγωγή επί των εγκύρων οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στο 2%, η Ένωση Κεντρώων στο 1,9% και το Ποτάμι στο 1,3%. Κατά τις Τάσεις της MRB, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι για την Ένωση Κεντρώων 2,3%, για το Ποτάμι 1,4% και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες 1,4%.

Ads

Σε πολιτική «μετάφραση» τα ποσοστά αυτά σημαίνουν ότι ο σκληρός διπολισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ απειλεί να συνθλίψει, έως και να εξαϋλώσει, τα μικρότερα κόμματα που κινούνται πέριξ του λεγόμενου κέντρου. Και με βάση την εκτίμηση έμπειρου κοινοβουλευτικού παράγοντα μπορεί και να σημαίνουν ότι μετά τις γιορτές – και με σημείο αναφοράς ή απλή αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών – οδεύουμε σε αναδιάταξη του κοινοβουλευτικού χάρτη. Μια αναδιάταξη που, κατά τον ίδιο παράγοντα, δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε διάλυση ορισμένων, ή και των τριών, μικρότερων κομμάτων ακόμη και πριν από τις εκλογές.

Σ’ αυτό το περιβάλλον τοποθετείται, και προφανώς εξηγείται, και ο νέος «πυροβολισμός» Καμμένου περί της αποχώρησής του από την κυβέρνηση. Το πρωί, ο υπουργός ´Αμυνας δήλωσε ότι «αν συνεχίσει και ψηφιστεί η συνθήκη των Πρεσπών από τη μεριά της ΠΓΔΜ, εγώ θα παραιτηθώ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση». Δηλαδή, προσδιόρισε τον χρόνο εξόδου του από την συγκυβέρνηση στα μέσα Ιανουαρίου, με δεδομένο ότι τότε αναμένεται να κυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή της πΓΔΜ.

Το μεσημέρι όμως αναδιπλώθηκε και επανήλθε στη γνωστή του θέση – δηλαδή, στο ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Κύκλοι των ΑΝΕΛ απέδιδαν την πρωινή διατύπωση σε «παρερμηνεία» – επί της ουσίας όμως η νέα παρέμβαση Καμμένου έχει διπλό πολιτικό αποτύπωμα: Το πρώτο είναι η αγωνία του ενώπιον των δημοσκοπήσεων και η ανάγκη να συγκρατήσει, κατά το δυνατόν, τα ερείσματά του στο εθνικοπατριωτικό εκλογικό ακροατήριο. Το δεύτερο, να πιέσει τον πρωθυπουργό να επανεξετάσει το ενδεχόμενο μη κύρωσης της συμφωνίας, με αφορμή την πρόσφατη αμφιλεγόμενη ρητορική Ζάεφ.

Και οι δύο στόχοι, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολοι, με δεδομένο ότι πέραν των αρνητικών δημοσκοπήσεων, ο Πάνος Καμμένος έχει να διαχειριστεί και μια κατακερματισμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ανάλογο κατακερματισμό αντιμετωπίζει, σε διαφορετικό επίπεδο και πέραν της συμφωνίας των Πρεσπών, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων. Ο βουλευτής Γιώργος Σαρίδης ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ο οποίος σημειωτέον ισοδυναμεί πάντοτε με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο ίδιος επικαλέστηκε τον φιλολαϊκό χαρακτήρα των οικονομικών μέτρων, ωστόσο οι πληροφορίες εδώ και καιρό λένε πως ο κ. Σαρίδης  έχει ανοιχτούς διαύλους με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως μετά τις γιορτές – και οπωσδήποτε πριν από τις εκλογές – θα προχωρήσει σε συνεργασία μαζί του, είτε εντασσόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είτε ως συνεργαζόμενος.

Ο Βασίλης Λεβέντης όμως, δια συνεργατών του, διαμήνυσε ότι «ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του» και δεν τίθεται θέμα διαγραφής του βουλευτή. Και είναι προφανές για ποιο λόγο δεν τίθεται – διότι η ´Ενωση Κεντρώων έχει μείνει πλέον μόνον με πέντε από τους εννέα βουλευτές που είχε αρχικά κι εάν χάσει έναν ακόμη δεν θα έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα.

´Εχουν ήδη αποχωρήσει η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατσιαντώνης που προσχώρησε στη ΝΔ και ο Γιώργος Καρράς που βρίσκεται πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και πριν δύο μήνες αποχώρησε και ο Αριστείδης Φωκάς που φέρεται να «φλερτάρει» με την ΝΔ.