Μοιάζει με αγώνα κατς μέσα στις λάσπες αλλά είναι στιγμιότυπο από πραγματικό αγώνα επιβίωσης. Στην εξαθλιωμένη Σιέρα Λεόνε. Μία από τις χώρες που βυθίστηκαν φέτος ως το λαιμό στη λάσπη. Δεν ήταν δυστυχώς η μόνη…
Πρώτα ήρθαν οι πλημμύρες. Πιο έντονες, επίμονες και καταστροφικές από ποτέ. Μετά ήρθαν οι τυφώνες. Ο Χάρβεϊ, η Ίρμα, ο Χοσέ. Πιο πρόσφατα, η Μαρία. Μιλάμε πλέον για έναν πλημμυρισμένο πλανήτη, σκεπασμένο από λάσπη και βρωμόνερα. Χωρίς υπερβολή.
Πιθανόν να μην το θυμάται πια κανείς αλλά την περασμένη Άνοιξη, καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της Αργεντινής: Καταμάρκα, Λα Πάμπα, Μισιόνες, Μπουένος Άιρες, Σάλτα, Σαν Χουάν, Σάντα Κρους, Σάντα Φε, Σαντιάγο ντελ Εστέρο, Τουκουμάν, Τσάκο, Τσούμπουτ και Χουχουί. Η περιοχή Comodoro Rivadavia δέχτηκε μέσα σε λίγες μέρες τη βροχή που θα έπεφτε κανονικά σε έναν χρόνο.
Τον Μάιο, στο Ρίο Γκράντε ντοΣουλ της Βραζιλίας, 2.500 άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Τις ίδιες μέρες, πλημμύρισαν οι περιοχές Salto, Paysandú και Artigas στην Ουρουγουάη. Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν άρον – άρον από τα σπίτια τους.
Αργεντινή – φωτογραφία: Ejército Argentino
Την ίδια εποχή στο Περού: Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις σε 24 από τις 25 περιφέρειες της χώρας. Το ύψος της βροχόπτωσης στη χώρα ήταν 10 φορές μεγαλύτερο από το συνηθισμένο την εποχή των βροχών [Δεκέμβριο ως Μάρτιο]. Στην Barba Blanca, ένα “σεντόνι” λάσπης – όπως το περιγράφουν οι κάτοικοι– σκέπασε ολόκληρο το χωριό σβήνοντάς το από τον χάρτη.
Lima, Peru – Martin Mejia/AP
Μια 32χρονη γυναίκα παρασύρθηκε από τον λασποπόταμο σε απόσταση 52 χιλιομέτρων! Το video που την δείχνει να βγαίνει από τη λάσπη σαν πηλός που ζωντανεύει, είναι συγκλονιστικό!
Τον Ιούλιο ήταν η σειρά της Ιαπωνίας να βουλιάξει στη λάσπη. Στο Asakura της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας μέσα σε 24 ώρες, έπεσε βροχή που αντιστοιχούσε μίαμιση φορά σε βροχοπτώσεις ενός μήνα. Τουλάχιστον 144.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Asakura, Ιαπωνία
Τον Αύγουστο, πλημμύρες και φονικές κατολισθήσεις λάσπης χτύπησαν τη Σιέρα Λεόνε φέρνοντας τον όλεθρο στη νότια και τη δυτική χώρα. Όλα προκλήθηκαν από τις βροχές που άρχισαν στις 26 Μαΐου.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – ανάμεσά τους και περισσότερα από 100 παιδιά – και 80.000 χιλιάδες κάτοικοι είδαν τη γη να ανοίγει ένα αδηφάγο στόμα και να καταπίνει τα σπίτια τους.
«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο… Ένας ποταμός ήρθε από το πουθενά και κατάπιε ολόκληρες κοινότητες, τις σάρωσε κανονικά» λέει ο Abdul Nasir.
Σιέρα Λεόνε – Όσοι γλίτωσαν από τις κατολισθήσεις έχουν να τα βγάλουν πέρα με τη λάσπη
Τον Αύγουστο, ήρθε και η σειρά της Σρι Λάνκα. Οι πρώτες καταρρακτώδεις βροχές άρχισαν να χτυπούν με μανία την περιοχή τον Μάιο. Στην πόλη Κιλινότσι, μέσα σε ένα 24ωρο, το ύψος της βροχής έφτασε τα 373 χιλιοστά. Πρόκειται για τη χειρότερη φυσική καταστροφή στη χώρα μετά από το τσουνάμι του 2004. Στους λόφους της περιοχής Αραναγιάκα, σχεδόν 100 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, το Κολόμπο, αλλεπάλληλες λασπορροές εισέβαλαν σε χωριά. Πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ η λάσπη έπληξε πάνω από 350.000 κατοίκους.
Σρι Λάνκα
Όλη η Νοτιοανατολική Ασία δοκιμάστηκε ανελέητα από πλημμύρες. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πλημμύρες σε Νεπάλ, Πακιστάν, Ινδία, Μπαγκλαντές. Το ένα τρίτο του Μπαγκλαντές σκεπάστηκε από λασπόνερα. «Δεν μπορούσα να βρω ένα κομμάτι στεγνό έδαφος», δήλωσε ο Matthew Marek, επικεφαλής αντιμετώπισης καταστροφών στο Μπαγκλαντές για τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος πραγματοποίησε εναέρια αποτίμηση στις πληγείσες περιοχές της χώρας.
Το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο στην Ινδία. «Κάθε χρόνο πλημμυρίζουμε αλλά δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο ποτέ στη ζωή μου», είπε στους δημοσιογράφους ένας αγρότης ονόματι Ashok Baruah. Κανείς δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Οι πλημμύρες της φετινής χρονιάς έπληξαν 41 εκατομμύρια ανθρώπους! Στο πλημμυρισμένο Μουμπάι, οι άστεγοι έμειναν για μέρες μέσα στα νερά που έφταναν ως το γόνατο με τα ίδια μουσκεμένα ρούχα.
Mumbai – Φωτογραφία: Rajanish Kakade/AP
Malda, ινδική επαρχία Δυτικής Βεγγάλης – Φωτογραφία AFP
Ύστερα ήρθε ο Χάρβεϊ. Δεν άργησε και η Ίρμα…
Η πολύπαθη Αϊτή, μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τον τυφώνα Μάθιου ο οποίος πέρσι σκότωσε στο πέρασμά του 500 ανθρώπους, είδε και τον τυφώνα Ίρμα να περνάει αφού πρώτα είχε ήδη ισοπεδώσει δύο νησιά…
«Ιρμαγεδών» ονόμασαν το φαινόμενο οι δημοσιογράφοι. Στα λογοπαίγνια είμαστε πολύ δυνατοί. Στην προστασία του πλανήτη εντελώς αδύναμοι. [Το όνομα μπορεί να μην ταιριάζει ως προς τον τρόπο της καταστροφής αφού η αρχική σημασία της λέξης: «Αρμαγεδών» είναι πόλεμος, ταιριάζει πάντως ως προς το αποτέλεσμα: ολική καταστροφή].
Key Largo, Florida, 11 Σεπτέμβρη 2017
Νοτιανατολικά του Πουέρτο Ρίκο, εκεί που ο Ατλαντικός Ωκεανός συναντά την Καραϊβική, δυο νησιά βρέθηκαν στο μάτι της Ίρμα. Εικόνες από τον δορυφόρο δείχνουν την πρώην καταπράσινη από τροπική βλάστηση Μπαρμπούντα, σαν ένα καφέ μπάλωμα λάσπης στον ωκεανό. Το νησί ισοπεδώθηκε κατά 95%! Η λάσπη στέγνωσε αφήνοντας μόνο συντρίμια. Για πρώτη φορά εδώ και 300 χρόνια, δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος πάνω στο νησί. Το ίδιο άσκημη, γυμνή από πράσινο και λασπωμένη δείχνει από ψηλά και η Αντίγκουα.
Πιο πρόσφατα θύματα της λάσπης η Ντομίνικα, η Γουαδελούπη, το Πουέρτο Ρίκο από όπου πέρασε ο τυφώνας Μαρία.
Όταν όρμηξαν τα νερά στη γειτονιά Barrio Ingenio του Πουέρτο Ρίκο, η 48χρονη Laura Hernandez εγκατέλειψε το σπίτι της και κατέφυγε στον δεύτερο όροφο του γείτονα από όπου σε λίγη ώρα έβλεπε μόνο τη στέγη του σπιτιού της. Μερικοί ακόμη γείτονες στέκονταν στις δικές τους στέγες ελπίζοντας η στάθμη να μην ανέβει περισσότερο. «Αυτό είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί ποτέ!», δήλωσε η Laura Hernandez προσθέτοντας: «Το νερό ήρθε από το πουθενά».
Οι περισσότεροι αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για πρωτοφανή φαινόμενα. Τα Μέσα χαρακτηρίζουν τις πρόσφατες καταστροφές: «ο τυφώνας του αιώνα». Αυτό όμως δεν είναι ακριβές. Γιατί ο αιώνας που διανύoυμε πρόκειται να φέρει κι άλλες τέτοιες φυσικές καταστροφές. Η Ίρμα δεν θα είναι ούτε καν ο τυφώνας της δεκαετίας.
«Καθώς το κλίμα αρχίζει να θερμαίνεται, τα σπάνια φυσικά φαινόμενα τείνουν από εξαίρεση να γίνουν κανόνας», δηλώνει ο Michael Wehner ο οποίος μελετά τη συμπεριφορά των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο επιστήμονας λέει ότι οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει σε όλο τον πλανήτη και αυτές οι συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας θα προκαλούν κύματα καύσωνα και ισχυρότατες καταιγίδες. «Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατεί περισσότερη υγρασία από τον ψυχρότερο αέρα», λέει ο Wehner. Και περισσότερο νερό στην ατμόσφαιρα σημαίνει περισσότερες βροχές. Την άποψη αυτή υποστηρίζει και το MET Office που διαθέτει εκατό χρόνια ιστορία στην μετεωρολογία.
Το μεγαλύτερο τίμημα – εννοείται ότι – το πληρώνουν οι περιοχές όπως η νοτιοανατολική Ασία όπου κατοικούν τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αυτοί που είναι συνηθισμένοι στη λασπουριά και τα μουσκεμένα ρούχα… Ωστόσο, χρόνο με τον χρόνο γίνεται φανερό ότι οι πλημμύρες δεν αφορούν πλέον αποκλειστικά και μόνο τις περιοχές αυτές.
Στην πιο πρόσφατη παγκόσμια Συμφωνία για την κλιματική αλλαγή [γνωστή και ως Σχέδιο του Παρισιού], ετέθη ο στόχος να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο, οι προβλέψεις των επιστημόνων δεν είναι καθόλου ευοίωνες. Μέχρι το 2050, τα κύματα καύσωνα θα είναι θερμότερα κατά 3 βαθμούς Κελσίου στο 60% του πλανήτη, ενώ στο 10% θα είναι έως και 5 βαθμούς Κελσίου θερμότερα! Καθόλου παράξενο αν λάβει κανείς υπόψη του και την κατάσταση των θαλασσών. Η θαλάσσια μόλυνση έχει ως αποτέλεσμα την οξίνιση των ωκεανών η οποία με τη σειρά της προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη και αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Φαύλος κύκλος.
Μερικά αυτιά δεν ιδρώνουν όσο κι αν ανέβει η θερμοκρασία. Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν είναι ο μόνος… Πίσω του υπάρχει ένα ολόκληρο κίνημα αρνητών της κλιματικής αλλαγής.
Λίγη ακόμη μόλυνση των ωκεανών; Λίγη αποψίλωση του πλανήτη; Μερικές ακόμη πυρκαγιές; Μερικά ακόμη [μυστικά] παιχνίδια με το HAARP; Κάποια πυρηνική δοκιμή;
«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Το θυμάστε το σύνθημα; Μάλλον δεν αλλάξαμε την κατάλληλη στιγμή… Υπάρχει ακόμη καιρός για αλλαγή;
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >