Σε κλίμα νέου πολέμου μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη, και με τις εμπλοκές “επί της διαδικασίας” να κρύβουν τα ζητήματα της πολιτικής ουσίας, παίζεται σήμερα η νέα πράξη στο σίριαλ της εκλογής αρχηγού στην κεντροαριστερά.
Εντός της ημέρας η επιτροπή Αλιβιζάτου θα συνεδριάσει για να αξιολογήσει και να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δέκα υποψηφίων τις προσφορές που κατέθεσαν έξι εταιρίες πληροφορικής για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας με online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον μία εταιρία – με εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα – έχει απαντήσει θετικά ως προς την δυνατότητα διεξαγωγής της online ψηφοφορίας.
Το βασικό ζητούμενο ωστόσο είναι το κόστος της διαδικασίας και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την προετοιμασία της ψηφοφορίας – γεγονός, που θα καθορίσει και το εάν μπορούν να τηρηθούν οι ημερομηνίες της 5ης και 12ης Νοεμβρίου για την εκλογή αρχηγού ή θα απαιτηθεί μετάθεσή της για έναν μήνα ή και περισσότερο.
Η κόντρα Φώφης – Σταύρου
Ακόμη όμως κι εάν λήξει το σίριαλ της διαδικασίας, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η προεκλογική περιπέτεια του ενιαίου φορέα θα τελειώσει εδώ. Και τούτο, διότι ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει να θέτει το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, συντηρώντας ανοιχτή την σύγκρουση με την Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μετά το δημόσιο μήνυμα που έστειλε στην Φώφη Γεννηματά καλώντας την να δείξει “εάν θα τολμήσει ή θα κάνει πίσω”, επανήλθε χθες για να σχολιάσει την άρνηση του ΠΑΣΟΚ στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία ως εξής: «Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν το δικαίωμα όλων των πολιτών να συμμετέχουν, διαδικαστικό θέμα! Κρίμα. Για εμάς είναι η αρχή της πολιτικής».
Το σχόλιο δεν έμεινε και πάλι αναπάντητο από την Χαριλάου Τρικούπη που, μέσω κύκλων της, διαμήνυσε ότι «δεν έχει κανένα νόημα η ανακύκλωση μίας συζήτησης που έγινε διεξοδικά για διαδικαστικά θέματα. Τώρα όλοι μαζί θα προχωρήσουμε στα θέμα πολιτικής ουσίας, όπως περιμένουν οι Έλληνες πολίτες. Οι τρεις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με τις απαντήσεις που έχουν δώσει, έχουν κλείσει το θέμα, που είναι τεχνικό και όχι διαδικαστικό κι έχει κλείσει. Με πάνω από 1.000 κάλπες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα γίνει η καλύτερη διαδικασία για να διασφαλιστεί η συμμετοχή και το αδιάβλητο».
Υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας τάχθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων, και επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα Γιώργος Καμίνης λέγοντας ότι αποτελεί «υποχρέωση να σεβαστούμε τους νέους». «Η εξ αποστάσεως ψηφοφορία», πρόσθεσε, «δεν είναι ένα ζήτημα τεχνικό ή διαδικαστικό, είναι βαθύτατα πολιτικό. Είναι κατά πόσον εφαρμόζουμε την ευρύτερη δυνατή δημοκρατία για την ανάδειξη της ηγεσίας της παράταξης».
Οι δημοσκοπήσεις κι ο β’ γύρος
Πίσω από την δημόσια διαμάχη, ωστόσο, περί «διαδικαστικού» και «πολιτικού» ζητήματος, βρίσκονται οι προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις των υποψηφίων, οι συσχετισμοί και οι τάσεις που αποτυπώνονται ήδη στις – ρευστές έστω – δημοσκοπήσεις. Από τις έως τώρα μετρήσεις, φανερές και «κρυφές», προκύπτει μια σαφής τετράδα επικρατέστερων υποψηφίων, των Φώφης Γεννηματά, Γιώργου Καμίνη, Σταύρου Θεοδωράκη και Νίκου Ανδρουλάκη. Προκύπτει επίσης προβάδισμα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από εκεί και πέρα όμως τα πάντα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Κι εκεί η σημασία που θα έχει η ανοιχτή ή κλειστή ψηφοφορία και το εύρος της συμμετοχής μπορεί να είναι καταλυτική.
Η δημόσια αιχμή που άφησε ήδη ο Σταύρος Θεοδωράκης ότι «κάποιοι έχουν μάθει να εμπιστεύονται μόνον τους κομματικούς μηχανισμούς» είναι ενδεικτική των προβληματισμών και των προθέσεων. Στην Σεβαστουπόλεως θεωρούν ότι σε μια συμβατική ψηφοφορία, μόνον με φυσική παρουσία στην κάλπη, ευνοούνται οι υποψήφιοι που διαθέτουν παγιωμένους και συμπαγείς κομματικούς μηχανισμούς. Το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχονται η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι προφανώς μια δεξαμενή τέτοιων μηχανισμών, ενώ αντιθέτως ούτε το Ποτάμι, ούτε ο δήμος Αθηναίων διαθέτουν αντίστοιχη «δύναμη πυρός».
Με δεδομένο ωστόσο ότι καμία εταιρία δεν δίνει εγγυήσεις για την διεξαγωγή ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και ο Γιώργος Καμίνης μάλλον θα κληθούν να δώσουν την μάχη με συμβατικά όπλα, έστω κι εάν θεωρούν ότι έχουν τακτικό μειονέκτημα. Διότι, ανεξαρτήτως, της δημόσιας ρητορικής, ουδείς υποψήφιος σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει την κούρσα γνωρίζοντας το πολιτικό κόστος που θα είχε κάτι τέτοιο τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και συνολικά για το εγχείρημα του νέου φορέα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >