Ο Τραμπ επέλεξε να ανοίξει πόλεμο με ότι πιο κοντινό έχουν οι ΗΠΑ σε «θρησκεία», το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Και η άλλη πλευρά σήκωσε το γάντι. Οι Αμερικανοί αθλητές σε μια ιστορική διαμαρτυρία εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας αψηφούν τον Αμερικανό Πρόεδρο και γονατίζουν μαζικά στο γήπεδο.
Πως ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος; Κάθε χρόνο αποτελεί παράδοση στις ΗΠΑ η πρωταθλήτρια ομάδα του ΝΒΑ να επισκέπτεται τον πρόεδρο με την ευκαιρία του πρώτου ταξιδιού της στην Ουάσιγκτον για αγωνιστικές υποχρεώσεις. Η εκδήλωση θεωρείται ιδιαίτερα τιμητική για τους αθλητές. Όλα αυτά μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν ο αρχηγός των πρωταθλητών Golden State Warriors και μεγάλος αστέρας του μπάσκετ Στεφ Κάρι δήλωσε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην επίσκεψη ως μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στη στάση του Τραμπ πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.
Stephen Curry on Donald Trump. pic.twitter.com/XsMF5Cw7Tg
— Chris Haynes (@ChrisBHaynes) September 23, 2017
Ads
Ο Τραμπ αντέδρασε αποσύροντας την πρόσκληση για ολόκληρη την ομάδα μέσω twitter. Και έλαβε «πληρωμένη» απάντηση από τον μεγάλο αντίπαλο του Κάρι, Λεμπρόν Τζέιμς: «η επίσκεψη ήταν μεγάλη τιμή μέχρι που εμφανίστηκες εσύ!». Τον μεγαλύτερο μπασκετμπολίστα του κόσμου ακολούθησαν δεκάδες άλλοι σταρ του αθλήματος.
Going to the White House is considered a great honor for a championship team.Stephen Curry is hesitating,therefore invitation is withdrawn!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 23, 2017
U bum @StephenCurry30 already said he ain’t going! So therefore ain’t no invite. Going to White House was a great honor until you showed up!
— LeBron James (@KingJames) September 23, 2017
Αμέσως μετά ο Τραμπ επέλεξε έναν ακόμη μεγαλύτερο αντίπαλο. Το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Η ιστορία ξεκινά πριν ακόμη ο Τραμπ γίνει πρόεδρος. Και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2016. Ο ποδοσφαιριστής του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Κόλιν Κάπερνικ, γονατίζει μέσα στο γήπεδο κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Είναι μια διαμαρτυρία ενάντια στο ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις και την αστυνομική βία, στα πλαίσια του «Black Lives Matter».
«Θα συνεχίσω να μη σηκώνομαι στην ανάκρουση του ύμνου, θα συνεχίσω να είμαι στο πλευρό των καταπιεσμένων ανθρώπων. Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Όταν λοιπόν, γίνει κάτι σημαντικό και η σημαία εκπροσωπήσει αυτό που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί σε αυτή τη χώρα – την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισονομία -, τότε θα σηκωθώ», είπε τότε ο αθλητής. Λίγους μήνες αργότερα, έμεινε χωρίς δουλειά και έγινε στόχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του επιτέθηκε πολλές φορές, μέσω Twitter.
Πριν λίγες ημέρες – κι ένα χρόνο μετά – ο Κάπερνικ σταμάτησε να είναι μόνος. Σε μια συγκέντρωση και μπροστά σε ένα σχεδόν αποκλειστικά λευκό κοινό, ο Τραμπ του επιτέθηκε ξανά, λέγοντας – χωρίς να κατονομάσει τον παίκτη: «Δεν θα σας άρεσε να βλέπατε έναν από αυτούς τους ιδιοκτήτες της ομάδας του NFL (Εθνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου), να λέει, όταν κάποιος δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τη σημαία μας, βγάλτε μου αυτόν τον π…νας γιο από το τερέν, απολύεται, απολύεται;».
Και συνέχισε τα σχόλια μέσω twitter: «Αν ένας παίκτης θέλει να έχει το προνόμιο να βγάζει εκατομμύρια δολάρια στο NFL ή σε άλλα πρωταθλήματα, δεν θα πρέπει να του επιτρέπεται να μην σέβεται την αμερικανική σημαία (ή τη χώρα) και θα πρέπει να στέκεται όρθιος στον Εθνικό Ύμνο. Αν δεν το κάνετε, απολύεστε. Βρείτε κάτι άλλο να κάνετε».
Η δήλωση του Τραμπ έβαλε φωτιά. Και η δυναμική της αντίδρασης αυτή τη φορά είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι ήταν κατά τη διαμαρτυρία του Κάπερνικ. Ο παίκτης είχε βρει στήριξη από συμπαίκτες του αλλά δέχτηκε και μαζικές επιθέσεις από τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του.
Από πέρσι τον Αύγουστο όμως μεσολάβησε το φετινό καλοκαίρι και τα γεγονότα του Σάρλοτσβιλ, όπου μια αντιφασίστρια δολοφονήθηκε από έναν λευκό εθνικιστή που έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στους διαδηλωτές. Ο Τραμπ αντί να καταδικάσει τους υποστηρικτές της λευκής ανωτερότητας και την Κου Κλουξ Κλαν, έριξε την ευθύνη και στις δυο πλευρές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επίθεση του Τραμπ εναντίον μιας εντελώς ειρηνικής και συμβολικής διαμαρτυρίας στo NFL, θεωρήθηκε από πολλούς η απόδειξη, αυτού που κατά βάθος ήξεραν εδώ και καιρό: ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ρατσιστής.
Η μαζική αυτή τη φορά διαμαρτυρία των αθλητών ανάγκασε και τη λίγκα να πάρει θέση. «Τα διαιρετικά σχόλια, όπως αυτά, δείχνουν μια ατυχή έλλειψη σεβασμού για τo NFL, το εξαιρετικό μας παιχνίδι και όλους του παίκτες μας», δήλωσε ο επίτροπος του πρωταθλήματος Ρότζερ Γκούντελ.
Την Κυριακή οι οθόνες έδειξαν γήπεδο, ο εθνικός ύμνος ακούστηκε και οι παίκτες γονάτισαν. Παίκτες των Baltimore Ravens και των Jacksonville Jaguars γονάτισαν και σχημάτισαν αλυσίδα πιασμένοι από τους αγκώνες τους. Οι παίκτες των Buffalo Bills και των Denver Broncos έκαναν το ίδιο. Όσο περισσότεροι αγώνες ξεκινούσαν, τόσο περισσότεροι παίκτες γονάτιζαν. Άλλοι στάθηκαν όρθιοι αλλά δεν πήραν την στάση για τον εθνικό ύμνο (με το χέρι στην καρδιά) και σχημάτισαν αλυσίδες. Σε πολλές ομάδες συμμετείχαν και οι ιδιοκτήτες, δείχνοντας έτσι την υποστήριξή τους στους παίκτες τους και στέλνοντας μήνυμα ενότητας.
Οι Pittsburgh Steelers που δεν θέλησαν να πράξουν το ίδιο δεν βγήκαν καν στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου. Ο Μάικ Τόμλιν, ο προπονητής της ομάδας είπε: «Δεν θα κάνουμε πολιτικά παιχνίδια. Είμαστε ποδοσφαιριστές και προπονητές. Δεν θα συμμετέχουμε στον εθνικό ύμνο σήμερα. Όχι για να είμαστε ασεβείς απέναντι στον ύμνο, αλλά για να ξεχωρίσουμε τη θέση μας από αυτή την κατάσταση. Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να διαλέγουν. Αν κάποιος θέλει να συμμετέχει στον ύμνο δεν θα πρέπει να πιεστεί να διαλέξει πλευρά. Αν κάποιος νιώθει ότι πρέπει να κάνει κάτι, δεν θα πρέπει να χωριστεί από τους συμπαίκτες του που επιλέγουν να μην το κάνουν. Γι’ αυτό δεν θα συμμετάσχουμε». Φυσικά υπήρξαν και κάποιοι παίκτες που δεν συμμετείχαν και επέλεξαν να σταθούν όρθιοι με το χέρι στην καρδιά, είτε δίπλα στους συμπαίκτες τους, είτε ακόμη και μόνοι τους, όπως ο Αλεχάντρο Βιλανούεβα των Steelers, που στάθηκε κοντά στη φυσούνα, ενώ η ομάδα του έμεινε στα αποδυτήρια.
Όταν ο Κάπερνικ, γονάτισε για πρώτη φορά, δεν τον υποστήριξαν όλοι. Κάποιοι από τους οπαδούς είδαν την διαμαρτυρία του ως νόμιμη άσκηση των δικαιωμάτων του σύμφωνα με την Πρώτη Τροποποίηση, ενώ άλλοι από το στρατόπεδο του Τραμπ, του χρέωσαν ότι «πολιτικοποιεί» το άθλημά τους.
Λοιπόν είναι ο Τραμπ που το πολιτικοποίησε πραγματικά, σημειώνει το New Statesman. Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου πλέον διαλέγουν πλευρά, οι ποδοσφαιριστές το ίδιο, ακόμη και οι παράγοντες. Κι αν ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίσει να τοποθετείται με τον ίδιο τρόπο που το έχει κάνει έως τώρα κινδυνεύει ο κόσμος να επιλέξει το ποδόσφαιρο αντί γι’ αυτόν.
Ακόμη και πρώην στενοί σύμμαχοί του και φίλοι του, όπως ο Bob Kraft, ο ιδιοκτήτης των New England Patriots, εδώ του γυρίζουν την πλάτη. Ο Kraft, δήλωσε βαθιά απογοητευμένος από τα σχόλια του πρόεδρου.
«Αυτό που μόλις είδατε ήταν μια ποικιλία από απαντήσεις στο πνεύμα της ενότητας», δήλωσε μια πηγή από το NFL. «Όλοι στο πρωτάθλημα, οι ιδιοκτήτες, οι προπονητές και οι παίκτες ενώθηκαν για να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο γι’ αυτούς. Αν ο Τραμπ πίστευε ότι μπορούσε να διαιρέσει το NFL έκανε λάθος».
Ο Τραμπ αυτή τη φορά μάλλον διάλεξε έναν αντίπαλο με τη δύναμη και το δημόσιο προφίλ να του αντιταχθεί σε υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με έναν σχολιαστή του αγώνα μεταξύ των Green Bay Packers και των Cincinnati Bengals – λίγο πριν ο Aaron Rodgers οδηγήσει τους Packers σε μια αγχωτική νίκη στη λήξη της παράτασης: «Στο αμερικανικό ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν».
Εξάλλου «αυτό είναι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο». Το είπε ο Κάπερνικ το 2016. Εννοούσε το ρατσισμό και την αστυνομική βία. Δεν μπορούσε να μείνει σιωπηλός. Έκανε την αρχή. Ήταν μόνος. Μπήκε στη γωνία. Τώρα όμως;
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >