Οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν οιωνούς αλλαγής κλίματος. Και δείχνουν, υπό προϋποθέσεις, ανοιχτό πολιτικο παιχνίδι. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Πειραιώς και Κουμουνδούρου ακριβώς επ’ αυτών των δημοσκοπήσεων – πόσο μάλλον αφού σε αμφότερα τα επιτελεία, σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θεωρείται ότι οι πολιτικές συνθήκες και το ρεύμα που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες θα είναι καθοριστικό και για το κλίμα στο οποίο θα γίνουν οι εκλογές.

Ads

Αφετηρία του νέου πολέμου αποτέλεσε το non paper που εξέδωσε χθες το βράδυ η Κουμουνδούρου επικαλούμενη στοιχεία τριών τελευταίων δημοσκοπήσεων – Alco, Kappa Reserac, Commonview – τα οποία, όπως υποστηρίζει δείχνουν νέες τάσεις στο εκλογικό σώμα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η προσφυγή της ΝΔ στο ΕΣΡ

Η απάντηση της ΝΔ ήρθε, επίσης με non paper, που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για “προπαγάνδα χωρίς όρια”, και η συνέχεια δόθηκε  σήμερα το πρωί με επίσημη καταγγελία του κόμματος στο ΕΣΡ. Ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Μιχάλης Μπεκίρης με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΣΡ καταγγέλλει ουσιαστικά παράβαση των κανόνων νομιμότητας δια της δημοσιοποίησης αμφισβητούμενων δημοσκοπήσεων. Η καταγγελία αφορά την δημοσκόπηση της Commonview που δημοσιεύθηκε στο “Εθνος” και δείχνει κλείσιμο της “ψαλίδας” μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 3 μονάδες. Η ΝΔ ζητά να ελεγχθεί η προέλευση της εν λόγω εταιρίας η οποία, όπως υποστηρίζει  “δεν περιλαμβάνεται στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων”.

Ads

Την ίδια ώρα, κύκλοι της Πειραιώς αποδιδουν στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρηση “αλλαγής ατζέντας” και “απόδρασης δια αμαφισβητούμενων δημοσκοπήσεων” από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησαν για την κυβέρνηση η υπόθεση Eldorado και, κυρίως, η περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Στον αντίποδα, στην Κουμουνδούρου η σκληρή αντίδραση της ΝΔ αποδίδεται στις νέες τάσεις που διαφαίνονται τόσο στα ποσοστικά, όσο και στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.
Σ’ αυτά τα στοιχεία κομματικές πηγές υποδεικνύουν μεταξύ άλλων τη μέτρηση της  ALCO, όπου “έξι στους δέκα ερωτώμενους τάσσονται υπέρ των μέτρων στήριξης της εργασίας που λαμβάνει η κυβέρνηση και 65% υπέρ των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Αναφέρουν επίσης ότι η μέτρηση της Commonview, πέραν της μείωσης της “ψαλίδας” δείχνει ότι “η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα του Κοινωνικού Κράτους με ποσοστό 39,6% έναντι 30,7% μιας κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ’, ενώ και στην Kappa Research  το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι “η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να βγει από την κρίση, ποσοστό βελτιωμένο κατά 4,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο”.

Οι εκτιμήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Πίσω από αυτή την ανταλλαγή πυρών, ωστόσο, κρύβονται προφανείς προσδοκίες και αγωνίες και από τις δύο πλευρές. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται όντως μια νέα δυναμική μετά το καλοκαίρι και ενισχύεται σταθερά η πεποίθηση ότι ο σχεδιασμός της εξόδου από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 μπορεί να οδηγήσει εάν όχι σε ανατροπή, τουλάχιστον σε ισχυρή αλλαγή των σημερινών εκλογικών τάσεων προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την ανάλυση του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου προκύπτει επίσης ότι η στρατηγική Τσίπρα για παράλληλη στήριξη της εργασίας και της υγειούς επιχειρηματικότητας αποδίδει. Και στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι όλα θα κριθούν από την ταχύτητα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση και την μετάβαση στη συζήτηση για την “επόμενη ημέρα” σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για έναν στόχο εύθραυστο και δύσκολο που προϋποθέτει απόλυτο συντονισμό στην διακυβέρνηση, εξ ου και ο έντονος εκνευρισμός στο Μαξίμου για τις αστοχίες του τελευταίου διαστήματος με αποκορύφωμα την ρύπανση στον Σαρωνικό.

Οι αγωνίες στην ΝΔ

O απόηχος άλλωστε, της καταστροφής στον Σαρωνικό αλλά και της υπόθεσης Eldorado δεν έχει αποτυπωθεί στις έως τώρα δημοσκοπήγσεις, όπως σπεύδουν να επισημάνουν τα στελέχη της ΝΔ. Στην Πειραιώς δεν κρύβουν ότι ποντάρουν και προσδοκούν ακριβώς στην αποτυχία της στρατηγικής Τσίπρα, όμως εκεί η μεγαλύτερη αγωνία παραμένει ότι η ΝΔ, παρά το σταθερό προβάδισμα, δεν διαμορφώνει ρεύμα και προοπτική αυτοδυναμίας. Το στοιχείο αυτό αποτυπώνεται σταθερά σε όλες τις μετρήσεις και συνοψίζει και το κύριο στρατηγικό έλλειμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εάν αυτή η εικόνα αλλάξει στις μετρήσεις μετά την εμφάνιση Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, θα κρίνει ενδεχομένως και το εάν και οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα παραμείνουν “αμφισβητούμενες” ή μη για τη Νέα Δημοκρατία…