Αν είσαι ζώο, συμφέρει να έχεις μεσαίο μέγεθος, αν θέλεις να έχεις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με εξαφάνιση κινδυνεύουν περισσότερο τα είδη εκείνα που βρίσκονται στα δύο άκρα από άποψη μεγέθους, δηλαδή τα πιο μεγάλα και τα πιο μικρά.

Ads

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ελβετία και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπιλ Ριπλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, επεσήμαναν ότι οι προσπάθειες διάσωσης των ζώων πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στο άνω και στο κάτω άκρο της κλίμακας μεγέθους.

Η νέα μελέτη παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι η εξαφάνιση των ζώων συνεχίζεται αμείωτη παγκοσμίως. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για χιλιάδες είδη πουλιών, θηλαστικών, ψαριών, αμφίβιων και εντόμων που βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης και βρήκαν ότι «το μέγεθος μετράει».

Οι «γίγαντες» του ζωικού βασιλείου (ελέφαντες, λιοντάρια, ρινόκεροι, φαλαινοκαρχαρίες, στρουθοκάμηλοι κ.α.) κινδυνεύουν περισσότερο από τους ανθρώπους κυνηγούς και τους ψαράδες, ενώ οι «νάνοι» από τη ρύπανση των λιμνών και ποταμών, καθώς και από την υλοτόμηση και τις γεωργικές καλλιέργειες που καταστρέφουν τα ενδιαιτήματά τους.

Ads