Η σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας σήμανε και την αλλαγή των πολιτικών δεδομένων στην διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Το μήνυμα Τσίπρα ήταν σαφές, ο πρωθυπουργός πήρε ο ίδιος την πρωτοβουλία αντιμετώπισης της κατάστασης και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής έλαβε οδηγίες για ταχεία και ουσιαστική δράση και λιγότερη επικοινωνιακή έκθεση.
Σύμφωνα, δε, με πηγές που εισέπραξαν το κλίμα της ημέρας οι εντολές που έδωσε ο πρωθυπουργός αποτυπώνουν και τα πεδία προβληματισμού στην κυβέρνηση για τους έως τότε χειρισμούς: Λήψη περαιτέρω άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Σαρωνικό, για την διευκρίνιση των αιτίων της βύθισης του Αγία Ζώνη ΙΙ και την ταχύτατη απόδοση ευθυνών.
Είχαν προηγηθεί δύο 24ωρα αιφνιδιασμών από την ταχύτητα εξάπλωσης της ρύπανσης, επικοινωνιακών φάλτσων και δηλώσεων του αρμόδιου υπουργού που, ανεξαρτήτως της πραγματικότητας ως προς την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, δεν διευκόλυναν την πολιτική διαχείριση της κατάστασης.
Δεν ετέθη θέμα παραίτησης
Κατά ορισμένες πληροφορίες υπήρξαν και εισηγήσεις για παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, ωστόσο τέτοιο θέμα δεν ετέθη καν, με δεδομένη και την ομοβροντία των αιτημάτων της αντιπολίτευσης για απομάκρυνση Κουρουμπλή. Και στο Μαξίμου, άλλωστε, η εκτίμηση είναι πως μεγάλο μέρος των επιθέσεων που δέχθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας ήταν άδικες, και κάποιες εξ αυτών κι ανοίκειες, όμως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής φέρεται να έλαβε το σαφές μήνυμα πως έχει ευθύνη να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά την κατάσταση.
Οι επικοινωνιακές αστοχίες
Των συστάσεων είχαν προηγηθεί οι – «μάλλον ατυχείς», κατά κυβερνητικές πηγές – αντιφατικές δηλώσεις του υπουργού περί παραιτήσεως και «λογοπαιγνίων», η άστοχη και πρόωρη διαβεβαίωσή του πως οι πολίτες μπορούν να κάνουν ακίνδυνα μπάνιο στις παραλίες της Αττικής, κι ένα εμφανώς αιχμηρό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» με τον τίτλο «Ζητούνται μέτρα και ευθύνες».
Στο σχετικό άρθρο η εφημερίδα τόνιζε ότι ζητούνται απαντήσεις για την «ανεξέλεγκτη επέκταση της ρύπανσης», αποτυπώνοντας και το αρκούντως βαρύ κλίμα μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον υπουργό Ναυτιλίας. Η δε κριτική, όχι απαραιτήτως ως προς την ταχύτητα αντίδρασης του υπουργείου αλλά κυρίως ως προς την δημόσια εικόνα που εξέπεμψε στα πρώτα 24ωρα της ρύπανσης, εστίασε και στο γεγονός ότι δεν μπορεί από τη μία πλευρά η κυβέρνηση να δίνει μάχη για να διασφαλίσει τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές στην επένδυση της Eldorado και, από την άλλη, ο αρμόδιος υπουργός να δείχνει πως υποτιμά μια θαλάσσια καταστροφή.
Με αυτά τα δεδομένα, η παρέμβαση του πρωθυπουργού θέτει ουσιαστικά τον υπουργό Ναυτιλίας υπό έλεγχο για την περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης, την ταχύτητα της απορρύπανσης και την απόδοση ευθυνών για την καταστροφή. Η ίδια, άλλωστε, η χθεσινή δήλωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι ««θα κριθούμε από το αποτέλεσμα», μάλλον δείχνει καθαρά ποιο ακριβώς ήταν και το μήνυμα της σύσκεψης της Παρασκευής…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >