Στους δέκα σταμάτησαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα. Μάλιστα τελευταία στιγμή υπήρξαν και τρεις υποψηφιότητες έκπληξη, αυτή του πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Γάτσιου, του επικεφαλής της Ένωσης της Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (ΕΔΕΜ) Αποστόλου Πόντα και του επικοινωνιολόγου Δημήτρη Τζιώτη.
Σήμερα ήταν και η τελευταία ημέρα για την κατάθεση υποψηφιοτήτων στην αρμόδια Επιτροπή Αλιβιζάτου. Πλέον οι υποψήφιοι θα πρέπει μέχρι την 23η Σεπτεμβρίου να έχουν συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές, διαφορετικά θα διαγραφούν από την λίστα των επίδοξων «αρχηγών».
Οι υποψήφιοι λοιπόν για την ηγεσία του νέου κόμματος είναι οι: Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Ραγκούσης, Σταύρος Θεοδωράκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Καμίνης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας, Δημήτρης Τζιώτης. Πολλοί είναι πάντως αυτοί που εκτιμούν πως δεν θα καταφέρουν όλοι οι υποψήφιοι να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Σε καθε περίπτωση από σήμερα και οι δέκα ρίχνονται στην πρώτη προεκλογική κούρσα για να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές.
Εν τω μεταξύ, εκτός από τους υποψήφιους αρχηγούς, όλα τα άλλα γύρω από το νέο κόμμα παραμένουν στον «αέρα». Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η διαδικασία εκλογής του επικεφαλής, αν θα γίνει ηλεκτρονικά ή όχι. Δεν έχει επίσης αποφασιστεί πως θα διεξαχθεί η προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των υποψηφίων, αν θα υπάρξουν κοινές εμφανίσεις κλπ.
Και το κυριότερο δεν έχει αποφασιστεί σε ποιο κόμμα διεκδικούν την προεδρία. Αυτό αποτελεί και ένα από τα πλέον παράδοξα της διαδικασίας, για το οποίο πολλοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες και τις διαφωνίες τους. Αντιπαραθέσεις υπάρχουν τόσο για τη μορφή του κόμματος, αν δηλαδή θα πρόκειται για συνασπισμό κομμάτων ή θα πρέπει τα κόμματα να διαλυθούν και να δημιουργηθεί ένας νέος ενιαίος πολιτικός φορέας, όσο και για την πολιτική ταυτότητα, με κάποιους να σημειώνουν πως θα πρέπει να είναι ένα κόμμα του Κέντρου και άλλους να τονίζουν πως θα πρέπει να ανήκει στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Μάλιστα ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος τελικά αποφάσισε να μην κατέβει στον στίβο της διεκδίκησης της αρχηγίας, προειδοποίησε για αυτά τα ζητήματα. Θα «έπρεπε να προηγηθεί η δημιουργία του νέου φορέα της εκλογής επικεφαλής ενώ τώρα ακολουθείται η αντίστροφη διαδικασία», είπε και τόνισε πως δεν έγινε δεκτή ούτε η εναλλακτική πρόταση διπλής κάλπης «για να αποφασίσει η βάση της Κεντροαριστεράς αν θα είναι ο πολιτικός φορέας ενιαίος ή Πολυκομματικός». Μάλιστα εκτίμησε ότι επειδή δεν έχει αποσαφηνιστεί η μορφή του φορέα «θα υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις αντί για την απαραίτητη συσπείρωση».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >