Αμερικανική πρόταση για επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στην Βόρεια Κορέα βρίσκεται ήδη στα χέρια των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την μορφή προσχεδίου ψηφίσματος.

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-Ουν.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν διεμήνυσε, ότι σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών της, έχει έτοιμο ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα υποβάλει στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προς υπογραφή, το οποίο θα επιβάλλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα συναλλάσσεται με την Πιονγκγιάνγκ.

«Έχω έτοιμο ένα εκτελεστικό διάταγμα. Είναι έτοιμο να πάει στον πρόεδρο. Θα μου δίνει εξουσιοδότηση να σταματάω τις εμπορικές συναλλαγές και να επιβάλλω κυρώσεις σε οποιονδήποτε κάνει εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα. Ο πρόεδρος θα το εξετάσει όταν έρθει η ώρα, αφού δώσει στον ΟΗΕ χρόνο για να αναλάβει δράση», δήλωσε ο Μνούτσιν σε δημοσιογράφους στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Ντακότα, όπου ο Τραμπ εκφώνησε ομιλία για τη φορολογική μεταρρύθμιση την οποία θέλει να προωθήσει.

Ads

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση ενάντια στην Πιονγιάνγκ δεν είναι πρώτη επιλογή, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν θα ανεχθούμε ό,τι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι είχε μια ειλικρινή και έντονη συζήτηση επί του θέματος με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Ο πρόεδρος Σι θέλει να κάνει κάτι. Θα δούμε αν μπορεί να το κάνει», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Σι συμφωνεί μαζί μου 100%».

Η στάση της Μόσχας

Την διπλωματική διευθέτηση της κρίσης προκρίνει, πάντως η Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα επιμείνει ώστε στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Βόρεια Κορέα, να μην υπάρχει αναφορά σε στρατιωτική επίλυση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

«Οπως αντιλαμβάνομαι, οι Αμερικανοί ήδη έχουν έτοιμο το σχέδιο απόφασης, αλλά να πούμε γι’ αυτό χωρίς να έχουμε διαβάσει το κείμενο, ότι θα το ψηφίσουμε ή θα την μπλοκάρουμε, ασφαλώς δεν είναι και πολύ σωστό», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε το κείμενο και αυτό αρχίζει ήδη να γίνεται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, διευκρίνισε ότι αφετηρία της στάσης που θα κρατήσει η Μόσχα θα είναι οι θέσεις που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Σιαμέν, «οι οποίες συνίστανται στο ότι εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της κορεατικής χερσονήσου όλο και με νέα μέτρα άσκησης πιέσεων, διακηρύσσοντας παράλληλα την αναγκαιότητα του διαλόγου, χωρίς όμως να κάνουν τίποτα για να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αφαλείας που συνήλθε μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, ο Λαβρόφ είπε ότι «κατά την διάρκεια της, μαζί με τους Κινέζους συναδέλφους μας επιστήσαμε την προσοχή στην κοινή πρωτοβουλία Μόσχας – Πεκίνου για την υλοποίηση του οδικού χάρτη που πρότεινε η Ρωσία κι η Κίνα, ο οποίος αποσκοπεί στο να βγάλει την όλη κατάσταση από το βαθύ αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει και να την οδηγήσει προς την κατεύθυνση των συνομιλιών».

Υπογράμμισε επίσης ότι «θα δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από τις διαπραγματεύσεις, όπως και ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση του ζητήματος αυτού».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι η Μόσχα θα ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υποστηρίξει τις μεσολαβητικές προσπάθειες για την διευθέτηση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό θα είναι χρήσιμο».