Εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μετά τις εκτοξεύσεις πυραύλων και την νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα, ο Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να εξοπλιστούν αγοράζοντας «ιδιαίτερα προηγμένα όπλα» από τις ΗΠΑ.

Ads

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως οι δύο χώρες θα μπορούν να αγοράσουν «σημαντικά αυξημένες» ποσότητες στρατιωτικού υλικού, ενώ η Πιονγιάνγκ προειδοποίησε πως αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν την ίδια πολιτική τότε θα πρέπει να περιμένουν και άλλα «δωράκια».

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένο πως η κίνηση του Τραμπ θα αναγνωρίστει από τη Βόρεια Κορέα ως απειλή για την ασφάλειά της, ενώ και η Κίνα αναμένεται να αντιδράσει, καθώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την ανάπτυξη αμερικανικών όπλων στα σύνορά της. Υπενθυμίζεται πως το Πεκίνο είχε διαμαρτυρηθεί έντονα πριν από μερικούς μήνες όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εξοπλίσουν τη Νότια Κορέα με το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η παροχή στρατιωτικού υλικού, που προωθεί ο Τραμπ, θα προβλέπει και την αναθεώρηση της διμερούς πυραυλικής συμφωνίας των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, ώστε να επιτραπεί στη Σεούλ να αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και καταστροφικής ικανότητας. Οι δύο σύμμαχοι έχουν συζητήσει την αναθεώρηση των εν λόγω περιορισμών τις τελευταίες ημέρες.

Ads

Σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επισης αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής εμπορικών σχέσεων με χώρες που έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, προειδοποίηση που κατά κύριο λόγο αφορά την Κίνα, η οποία με τη σειρά της χαρακτηρίζει αυτό το ενδεχόμενο «απαράδεκτό».

Κατά της επιβολής νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα τάχθηκενωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι τυχόν νέες κυρώσεις δεν θα είχαν αποτέλεσμα, καθώς δεν θα επηρέαζαν τον τρόπο σκέψης του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Εκτίμησε ότι ο Βορράς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της εφόσον δεν αισθάνεται ασφαλής, προσθέτοντας ότι το καθεστώς Κιμ Γιόνγκ-ουν έχει κατά νου το ταπεινωτικό τέλος του Σαντάμ Χουσέϊν, που δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής και ανατράπηκε από τις ΗΠΑ το 2003.