Το δημοφιλέστερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, οι Νύχτες Πρεμιέρας, επιστρέφουν για 23η συνεχή χρονιά στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού τους. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος τη διοργάνωση από κοντά και σήμερα παρουσιάζουμε κατά αποκλειστικότητα, μία από τις σημαντικότερες ταινίες που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε. Πρόκειται για το φιλμ «The Nile Hilton Incident» του Ταρίκ Σαλέχ – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς – το οποίο θα προβληθεί στο πλαίσιο του τμήματος: Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ.

Ads

The Nile Hilton Incident
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ταρίκ Σαλέχ / Tarik Saleh
Πρωταγωνιστούν: Fares Fares, Ger Duany, Slimane Dazi, Mohamed Yousry, Mari Malek, Ahmed Selim
Χώρα Παραγωγής: Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2017

image

H καρδιά του φιλμ νουάρ χτυπά δυνατά στα κακόφημα σοκάκια του Καΐρου, στο καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ του Ταρίκ Σαλέχ που απέσπασε στο Φεστιβάλ του Σάντανς το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Ads

Λίγες εβδομάδες πριν την αυγή της Αραβικής Άνοιξης, ο Νορεντίν, ένας διεφθαρμένος Αιγύπτιος αστυνομικός, καλείται να εξιχνιάσει την δολοφονία της διάσημης τραγουδίστριας Λαλένα στο πολυτελές ξενοδοχείο Nile Hilton.

image

Τα πρώτα στοιχεία εμπλέκουν στο έγκλημα έναν πλούσιο επιχειρηματία ο οποίος, ως φίλος του Προέδρου και μέλος του Κοινοβουλίου, απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία οπότε οι έρευνες παγώνουν.

Καθώς η επανάσταση εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ ξεκινά και οι συγκρούσεις των πολιτών με τους αστυνομικούς μαίνονται, ο Νορεντίν αποφασίζει για πρώτη φορά στη ζωή του να πολεμήσει για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή που η χώρα του βιώνει το τέλος μιας εποχής.

image

Το σενάριο της ταινίας είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία ενός νικητή τηλεοπτικής εκπομπής του Λιβάνου, ο οποίος δολοφονήθηκε σε ξενοδοχείο στο Ντουμπάι.

Ο Σουηδός σκηνοθέτης και δημοσιογράφος, Αιγυπτιακής καταγωγής, δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό, καθώς το 2009 κυκλοφόρησε στις Αίθουσες το μεγάλο μήκους animation του «Metropia» (2009) – βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας, με τον Βίνσεντ Γκάλο, την Τζούλιετ Λιούις, τον Ούντο Κίερ και τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ να δανείζουν τις φωνές του στους ήρωες της ταινίας.

image

Ενώ τον Μάρτιο του 2006 είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε και από κοντά, καθώς βρέθηκε στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του «Gitmo» (2005), το οποίο έχει συν-σκηνοθετήσει μαζί με τον κινηματογραφιστή, Erik Gandini.

image

Το σουηδικό θρίλερ «The Νile Ηilton incident» του Ταρίκ Σαλέχ, με την υπόθεση να διαδραματίζεται στο Κάιρο τις μέρες της Αραβικής Άνοιξης κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και θα πραγματοποιήσει την ελληνική του πρεμιέρα στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στο πλαίσιο του τμήματος: Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ.

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, στις Αίθουσες: Ιντεάλ, Δαναός 1 & 2, Όπερα 1 & 2.

image