Αυτή είναι η μελέτη που όλοι περιμέναμε. Οι δίαιτες που βασίζονται στην χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 23% σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στον Guardian.
Ειδικότερα, η μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Lancet, που συμμετείχαν 135.000 ενήλικες, έδειξε ότι εκείνοι που έκοψαν τα λιπαρά από τη διατροφή τους, είχαν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν φυσικό βούτυρο, τυρί και κρέας.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες συμβουλές για την υγεία για τη μείωση των λιπαρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκείνοι που επιλέγουν δίαιτες με χαμηλά λιπαρά τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες άχρηστων τροφών, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι και χάνουν τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά των πιο λιπαρών τροφών.
Σημειώνεται, ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων, ειδικά τα επεξεργασμένα σάκχαρα που βρέθηκαν σε ανθρακούχα ποτά και επεξεργασμένα γεύματα, αντιμετώπιζαν 28% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Ωστόσο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά, διότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Αλλά η τελευταία έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη, έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες κατά 13% πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους καταναλώνουν άφθονα λιπαρά. Παράλληλα, η κατανάλωση υψηλών επιπέδων όλων των λιπαρών μειώνει τη θνησιμότητα κατά 23%.
Η καναδική μελέτη παρακολούθησε τα πρότυπα κατανάλωσης και τα ποσοστά θνησιμότητας σε 18 χώρες. “Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά θέτουν τον κόσμο σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η χαλάρωση του περιορισμού του συνολικού λίπους και των κορεσμένων λιπαρών και η επιβολή ορίων στους υδατάνθρακες θα ήταν ο καλύτερος συνδυασμός”, ανέφερε ο ερευνητής Andrew Mente, από το πανεπιστήμιο του McMaster. Σημείωσε μάλιστα, ότι το 35% των θερμίδων της διατροφής μας θα πρέπει να προέρχεται από λίπη.
Αν και αυτό συμβαδίζει με την καθοδήγηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, οι ειδικοί εξακολουθούν να προειδοποιούν τους Βρετανούς να μειώσουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών για να προστατεύσουν την καρδιά τους και να μην τρώνε πάνω από 30 γραμμάρια ημερησίως.
Τα κορεσμένα λιπαρά συνήθως συναντώνται σε ζωικά προϊόντα όπως το βούτυρο, το τυρί και το κόκκινο κρέας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >