Την αποτυχία των κανονισμών του Δουβλίνου, του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίζεται το σύστημα αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες, αποδέχθηκε, ουσιαστικά η Μέρκελ, ένα 24ωρο πριν την «μίνι» σύνοδο για το προσφυγικό στο Παρίσι, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Τσαντ, Νίγηρα και Λιβύης.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» η καγκελάριος υπερασπίστηκε τις επιλογές της διαβεβαιώνοντας ότι θα λάμβανε ξανά «όλες τις σημαντικές αποφάσεις του 2015». Με αυτοκριτική διάθεση παραδέχθηκε ωστόσο ότι στα χρόνια πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης πίστευε σε υπερβολικό βαθμό στον Κανονισμό του Δουβλίνου «που ξεπέρασε τις δυνατότητες χωρών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα».
Όλοι στην Ευρώπη πρέπει να παραδεχθούμε ότι το παλιό σύστημα σύστημα του Δουβλίνου, δεν είναι πλέον βιώσιμο, διαπίστωσε η Μέρκελ.
Η καγκελάριος δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ότι: «Δεν είναι δυνατόν Ελλάδα και Ιταλία να επωμίζονται όλα τα βάρη λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και επειδή οι πρόσφυγες φθάνουν πρώτα σε αυτές. Οι πρόσφυγες πρέπει να κατανεμηθούν με πνεύμα αλληλεγγύης σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Το 2015 βρεθήκαμε αντιμετωπίσαμε όλοι, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, μια έκτακτη κατάσταση, την οποία δεν πρέπει να ξαναζήσουμε».
Σε ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο της βαλκανικής οδού την άνοιξη του 2016 η καγκελάριος απάντησε:
«Το κλείσιμο συνέβαλε στον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Δεν αποτέλεσε ωστόσο βιώσιμη λύση, διότι τον Φεβρουάριο του 2016 έφθασαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, οι οποίοι παρέμειναν εκεί υπό δύσκολες συνθήκες. Όλα αυτά άλλαξαν μόνο με την υπογραφή της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».
Υπερασπιζόμενη τη θέση της κατά του κλεισίματος της βαλκανικής οδού η Α. Μέρκελ υπογράμμισε:
«Μειώθηκαν μεν οι πρόσφυγες που έφθαναν στη Γερμανία. Ήμουν όμως κατά της λήψης μέτρων σε εθνικό επίπεδο χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Ελλάδα. Τότε βρισκόμασταν στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Για μένα ήταν σημαντικό να μην αποκοπεί η Ελλάδα από την Ευρώπη και αφεθεί στη μοίρα της με μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αν παρατηρήσετε συνολικά τη ζώνη του Σέγκεν, στην οποία ανήκει φυσικά και η Ελλάδα, θα διαπιστώσετε ότι ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε σημαντικά μετά την υπογραφή της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».
Στην συνέντευξή της η Μέρκελ ανακοίνωσε επίσης ότι η ακτοφυλακή της Λιβύης θα λάβει από τη Γερμανία τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το έργο της. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου όσο και στην αντιμετώπιση προσφύγων και ΜΚΟ από τις αρχές της Λιβύης. Σε περίπτωση αμφιβολιών θα διεξαχθούν έρευνες».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >