Σε μετωπική σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης εξελίχθηκε η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη στην Βουλή για την Παιδεία, με πολιτικά πυρά σε όλα τα μέτωπα, από την έξοδο στις αγορές και την Βαρουφακειάδα έως την ασφάλεια και τον Ρουβίκωνα.
«Βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην επίθεση του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει: «Από τότε που έκλεισε η β’ αξιολόγηση και είχαμε μία συμφωνία που ανοίγει δρόμους προοπτικής για την οικονομία και μία συμφωνία για το χρέος που ανοίγει δρόμους και άνοιξαν οι δρόμοι με την πετυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, δίνετε την αίσθηση, εσείς και οι βουλευτές σας, ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης».
Σημειώνοντας ότι η ΝΔ μέσα σε ενάμισι μήνα έχει ζητήσει τρεις εξεταστικές, ο πρωθυπουργός είπε: «Μία για τον Καμμένο – δεν ξέρω αν επιμένετε αλλά τη ζητήσατε, μία για τον Βαρουφάκη ξανά, ενώ η πρότασή σας είχε απορριφθεί σε προγενέστερη φάση, και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας… Μήπως αντί να ζητάτε μια Εξεταστική κάθε 15 μέρες, να φτιάχνανε στην Πειραιώς μια εξεταστική επιτροπή για να ανακαλύψετε την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα;».
«Δεν είναι μόνο οι εξεταστικές που ζητάτε – πετώντας την μπάλα στην εξέδρα για τα σημαντικά ζητήματα του παρόντος όπου υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα να αντιπαρατεθούμε – είναι και η εν γένει συμπεριφορά σας», είπε ακόμη και πρόσθεσε: «Ζητήσατε πριν από μία εβδομάδα από τα αυτοδιοικητικά στελέχη σας να μποϊκοτάρουν μία διαδικασία (σ.σ. τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια) που αφορά την αυτοδιοίκηση και την παραγωγική ανασυγκρότησή τους επειδή θα ήταν εκεί ο πρωθυπουργός. Ακόμα – ακόμα δεν διστάσατε να βάλετε απαγορευτικό στα στελέχη σας και στον ίδιο τον ανιψιό σας. Τι έχετε πάθει; Μην ξινίζετε το πρόσωπό σας, εμείς θα έπρεπε να ξινίζουμε το πρόσωπό μας με μια αντιθεσμική συμπεριφορά». «Φτάσατε στο σημείο την ημέρα των γενεθλίων μου, αντί για ευχές να μου απευθύνετε ύβρεις, ότι είμαι ψεύτης και κλέφτης», είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα Βαρουφάκη λέγοντας:
«Δεν είναι όλα γνωστά για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών. Το ό,τι έγινε εκείνο το πρώτο επτάμηνο του 2015 δεν ξεπλένεται από το γεγονός ότι κέρδισε το κόμμα σας μία ακόμα εκλογή τον Σεπτέμβριο. Οι συνέπειες εξακολουθούν να μας συνοδεύουν… Ο κ. Βαρουφάκης έχει τεράστια ευθύνη. Μεγαλύτερη έχετε εσείς που τον διορίσατε, συνεννοηθήκατε μαζί του και τον ανεχθήκατε επτά μήνες».
Για το αίτημα εξεταστικής για τον Πάνο Καμμένο ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε:
«Η συζήτηση για τον κ. Καμμένο πάει για μετά τις θερινές διακοπές και εκεί θα εξηγήσετε γιατί υπερασπίζεστε με τόσο πάθος έναν υπουργό, που έχει συνομιλήσει με έναν καταδικασμένο για ναρκωτικά στις φυλακές. Ξέρω ότι θα είναι μια δύσκολη συζήτηση για εσάς… Νομίζω κ. Τσίπρα ότι χρειάζεστε επειγόντως διακοπές».
Η παιδεία
Στο θέμα της Παιδείας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ακραίες παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων και στην ανάγκη να μπουν τα θεμέλια για να γυρίσει σελίδα. Όπως είπε, το 2015 αυξήθηκε η χρηματοδότηση της παιδείας στο 2,8% του ΑΕΠ, αντί να υλοποιηθεί δέσμευση προηγούμενων κυβερνήσεων για μείωση στο 1,8% του ΑΕΠ.
«Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στα πανεπιστήμια ήταν ασφυκτική», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Έπρεπε να αρθεί η ασφυξία των τελευταίων χρόνων».
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο Γαβρόγλου είπε ότι φέρνει περισσότερη δημοκρατία και άνοιγμα των πανεπιστημίων στα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού και παράλληλη σύνδεση με την προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση.
Επιτέθηκε στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί μια ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τη λειτουργία της κοινωνίας και των πανεπιστημίων. «Οραματίζεται συνθήκες ακαδημαϊκού Survivor». Εμείς λέμε «ναι» στην αξιολόγηση για να γίνουν καλύτερα τα ιδρύματα, όχι για να εξοντωθούν ορισμένα από αυτά.
«Αξιολόγηση ‘ναι’, ακαδημαϊκή ζούγκλα ‘όχι’», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Φέρνουμε νόμο που φτιάχνουμε πλαίσιο ώστε να ψηφίζονται ξεχωριστά πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, ώστε να μην είναι κομματική η διαδικασία. Επειδή δεν φοβόμαστε τους φοιτητές αλλά και δεν τους υποβαθμίζουμε, θεωρούμε ότι μπορούν να προστατεύσουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το πλαίσιο για το άσυλο επανέρχεται εκεί που ήταν επί εποχής της κυρίας Γιαννάκου, υποστήριξε.
Στην δική του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «το νομοσχέδιο που ψηφίζετε σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Από το παρελθόν έρχονται και οι αντιλήψεις που αυτό επιβάλλει».
«Νομοθετείτε», πρόσθεσε, «με νόμο – σκούπα και τροπολογίες λίγο πριν κλείσει η Βουλή, κατήγγειλε. Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο, με την ανοχή του Προέδρου της Βουλής».
Υποστήριξε ακόμη ότι το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τα πανεπιστήμια και επαναφέρει την άκρατη κομματικοποίηση.
«Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση. Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική σε κάθε επίπεδο», τόνισε. «Στο άσυλο», πρόσθεσε, «έχουμε τεράστιο πισωγύρισμα. Προβλέπεται αυτεπάγγελτη παρέμβαση των αρχών μόνο για κακουργήματα. «Ποιος θα το αποφασίσει αυτό;» αναρωτήθηκε. Ποιος ωφελείται και ποιος προστατεύεται; «Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ. Με ποιο δικαίωμα μετατρέπετε τα πανεπιστήμια σε άβατα ανομίας;».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >