Με μια χιουμοριστική αποστροφή προς την αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση της έναντι της διοργάνωσης άνοιξε την ομιλία του στο 2ο Περιφερειακό Αναπαραγωγικό Συνέδριο, στη Λαμία, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε όλους τους δημάρχους που συμμετείχαν, εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, ανέφερε, σε χιουμοριστικό πνεύμα, ότι καταλαβαίνει απολύτως, αν λάβει υπόψη του και τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση (σ.σ. χτες με την ανακοίνωση της ΝΔ), ότι και λίγα μας είπε (σ.σ. ο κ. Μπακογιάννης που έκανε και κριτική στην ομιλία του προς την κυβέρνηση).
Όμως, τόνισε ο Α. Τσίπρας, «θέλω να διαβεβαιώσω όλους και τον περιφερειάρχη, ότι ο αντίλογος είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατίας μας και βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στη στοιχειώδη συνεργασία και συνεννόηση».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε έναν ασφαλή δρόμο μετάβασης προς την σταθερότητα και την ανάπτυξη, για να τονίσει πως το ζητούμενο είναι να οργανώσουμε την μετάβαση αυτή με τον πλέον αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο, έτσι ώστε να αποφύγουμε στρεβλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος.
Ανέφερε ότι οι εργασίες του 2ου Περιφερειακού συνεδρίου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο διάλογος, η επικοινωνία, ο κοινός σχεδιασμός με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, τους παραγωγικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της επόμενης μέρας.
Έκανε λόγο για ειλικρινή συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια, τις τελευταίες δύο ημέρες.
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη για συνεννόηση, τοπικό, κλαδικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Όχι συμφωνία, συνεννόηση», τόνισε. «Αρκεί», πρόσθεσε, «να κατανοήσουμε ότι η ανάπτυξη, το αναπτυξιακό σχέδιο σε όλες του τις πλευρές, οι κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για να υλοποιηθεί, δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις και επικοινωνιακές αντιμετωπίσεις».
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ως προς την ισόρροπη πρόοδο όλων των περιφερειών της χώρας, και ως προς την κατανομή πόρων, με προτεραιότητα τις ομάδες που πλήρωσαν μεγαλύτερο κόστος στην κρίση, ή δεν θα υπάρξει.
«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μια περιφέρεια με μεγάλες και πολύμορφες αναπτυξιακές δυνατότητες. Παράλληλα όμως αντιμετωπίζει σοβαρά παραγωγικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επισήμανε ότι τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που για χρόνια επέτρεψε την ασύδοτη παραβίαση της νομοθεσίας και την σωρευτική επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε στην πολυετή άναρχη και ασύνδετη χρηματοδότηση έργων, και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που είχε ως αποτέλεσμα την σπατάλη πόρων και τη μειωμένη απόδοση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεκδικεί, σε συμμαχία και με άλλες χώρες, να διευρυνθούν με γεωγραφικούς και κοινωνικούς δείκτες τα κριτήρια με τα οποία κατανέμονται οι πόροι του ΕΣΠΑ. «Και να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις της κρίσης, που για κάποιες χώρες όπως η δική μας, ήταν δυσανάλογα βαριές».
Σημείωσε ότι ωστόσο ήδη έχει κινητοποιήσει η κυβέρνηση όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μαζί με πολύτιμους εθνικούς πόρους «για να στηρίξουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».
Ανέφερε συγκεκριμένα τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σχετικά με τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Περιφέρειας:
- Πρώτον, ενισχύουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προσθέτοντας εθνικά χρήματα. Συγκεκριμένα: Αυξήσαμε τα διαθέσιμα κονδύλια του Περιφερειακού Προγράμματος κατά 44 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουμε ανάγκες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του Περιβάλλοντος. Ενώ έχουμε βρει τα εργαλεία που απαιτούνται ώστε η συνολική χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος να φτάσει τελικά τα 300 εκατομμύρια, από 190 που ήταν αρχικά.
- Δεύτερον, πέρα από το ΕΣΠΑ, αυξήσαμε σημαντικά την χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα:
- Για το 2015 από 8,5 εκατ. ευρώ πήγαμε στα 30,5 εκατ. ευρώ. Και εντάχθηκαν 65 νέα έργα με προϋπολογισμό περίπου 26 εκατ. ευρώ.
- Αντίστοιχα, το 2016 από 9,5 εκατ. ευρώ αρχικά, δόθηκαν τελικά περίπου 33,5 εκατ. ευρώ.
- Παράλληλα εντάχθηκαν 70 νέα έργα με προϋπολογισμό περίπου 42 εκατ. ευρώ.
- Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το 2017, όπου από τα 11,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στην Στερεά, έχουν ήδη ενταχθεί 32 νέα έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 23,5 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, λοιπόν, τόνισε ο Α. Τσίπρας, την τριετία 2015-2017 κατευθύνθηκαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ποσό υπερτριπλάσιο από τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Υπογράμμισε ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων και η αύξηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Στερεάς, το οποίο συνδιαμορφώνει η κυβέρνηση με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς.
«Ο στόχος της ανάπτυξης αφορά στην ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας, στην εθνική μας κυριαρχία, στην ευημερία του λαού μας, στα παιδιά μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για την ΛΑΡΚΟ
Πρόθεση μας η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας που νωρίτερα είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και συζήτησαν τα κεντρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ανέφερε ότι με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης φτάσαμε σε μια σημαντική συμφωνία ανάμεσα στη ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΗ και πως συμφωνήθηκε στη συνάντηση με τους εργαζόμενους ότι θα βρεθούν από κοινού στο ίδιο τραπέζι με τους συναρμόδιους υπουργούς και τις αρμόδιες πλευρές και φορείς, για ένα στρατηγικό σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων.
Οι τρεις άξονες του ολοκληρωμένου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες:
- Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της υπάρχουσας παραγωγικής και κοινωνικής βάσης.
- Ο δεύτερος άξονας είναι η στήριξη των υποδομών. Αλλά και η πολιτική στο θέμα της ενέργειας.
- Ο τρίτος τομέας είναι η περιβαλλοντική αειφορία. Η οποία, επίσης, όπως σημείωσε, πέρα από την αυτονόητη δέσμευση για προστασία του τόπου και ανάδειξη του φυσικού του πλούτου, αποτελεί επίσης έναν αναπτυξιακό και παραγωγικό πόλο.
Η πρωτοβουλία για την περιοχή του Ασωπού προβλέπει αναπτυξιακές παρεμβάσεις, περιβαλλοντική εξυγίανση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ως προς τον άξονα του αναπτυξιακού μοντέλου που αφορά στην περιβαλλοντική προστασία και βιωσιμότητα, είπε πως έως τέλος Δεκεμβρίου θα έχει κυρωθεί, μετά από πολυετείς καθυστερήσεις η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτινων πόρων των Λεκανών Απορροής Ποταμού της Ανατολικής και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Στον τομέα των απορριμμάτων, είπε ότι η χώρα καλείται να μεταβεί σε μια άλλη, ποιοτικά διαφορετική κατάσταση, με στόχο την κατά 50% ανάκτηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων στην πηγή, και η επεξεργασία του υπόλοιπου 50% σε μονάδες υψηλής τεχνολογικής στάθμης, διαδημοτικού ενδιαφέροντος και εμβέλειας.
Σε ό,τι αφορά τα υγρά απόβλητα, σημείωσε ότι υλοποιείται, στο σύνολο της χώρας, ένα ενιαίο σχέδιο για την κατασκευή έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων γι? όλους τους οικισμούς που εντάσσονται στις κατηγορίες Α, Β και Γ, προϋπολογισμού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Πρόθεση της κυβέρνησης, τόνισε, να εκκαθαρίσουμε την παλιά κατάσταση. «Θα το κάνουμε χωρίς να αφήσουμε ατιμώρητους αυτούς τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν την Έκθεση στην υπερχρέωση, με τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, διοικητικό εγκλωβισμό του προσωπικού και απαξίωση του ίδιου του θεσμού Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Με ορατό τον κίνδυνο να μην υπάρχει η Έκθεση μετά από 50 χρόνια ιστορίας».
Το φάρμακο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξήγησε ότι γι΄ αυτό η κυβέρνηση κατάφερε την πρόσληψη πάνω από 9.000 νέων εργαζόμενων στον χώρο της Υγείας και αναμένονται την επόμενη περίοδο άλλες 9.500. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση δίνει αυτές τις μάχες για να καλύψει ανάγκες, δεν έχει μόνο τους έξω που μας ελέγχουν, αλλά έχουμε και τους μέσα που μιλάνε για δήθεν ρουσφέτια και δήθεν προσπάθεια μας να διευρύνουμε ένα σπάταλο αντιλειτουργικό Δημόσιο.
Τόνισε ότι πρέπει κάποια στιγμή ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας προθέσεις και θέσεις, να δούμε με ποιον τρόπο θα προχωρήσουμε, στο ποιες είναι οι ανάγκες και ποιες οι μεταρρυθμίσεις που θα τις καλύψουν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >