Τρία δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,625%, άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση πενταετών ομολόγων. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι προσφορές ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ.

Ads

Η ζήτηση ήταν υψηλή καλύπτοντας την έκδοση κατά 2,33 φορές. Το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης καλύφθηκε από ξένους θεσμικούς επενδυτές, ενώ συμμετείχαν και μεγάλες ελληνικές εμπορικές τράπεζες.

Το κουπόνι της έκδοσης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,375% – είχε ξεκινήσει με ενδεικτικό επιτόκιο στο 4,875% – με τη συνολική απόδοση του 5ετούς τίτλου να κινείται στο 4,625%. Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014, όταν και είχε επιχειρηθεί εκ νέου η έξοδος στις αγορές, είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, σημείωσε πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν παραπάνω από ικανοποιητική με ελληνικούς όρους αλλά και γενικότερα ικανοποιητική. Επιπλέον τόνισε πως «θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έξοδος στις αγορές για να φτάσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια».

Ads

Την ίδια στιγμή,  κυβερνητικές πήγες επεσήμαναν πως «η έξοδος στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι «από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».