Απάντηση στο δίλημμα… να βγει ή να μην βγει και κυρίως πότε να βγει στις αγορές καλείται να δώσει άμεσα η κυβέρνηση, στην σκιά αντιφατικών μηνυμάτων από δανειστές και επενδυτές αλλά και διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων στο εσωτερικό της.

Ads

Μετά την φιλολογία και τις διαρροές των προηγούμενων ημερών περί άμεσης έκδοσης πενταετούς ομολόγου, οι νέες πληροφορίες φέρουν το όλο εγχείρημα να μην εγκαταλείπεται αλλά να μετατίθεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το ΔΝΤ και η S&P

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι βασικοί λόγοι αυτής της μετάθεσης είναι ότι κρίθηκε προτιμότερο να προηγηθεί η αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την έγκριση του νέου προγράμματος του Ταμείου με την Ελλάδα, καθώς και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poor’s που αναμένεται την Παρασκευή, έτσι ώστε η έξοδος στις αγορές να επιχειρηθεί σε πιο καθαρό τοπίο και με όλα τα δεδομένα ανοιχτά στο τραπέζι.

Ads

Σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται, πάντως, να προκρίθηκε η άποψη των πιο επιφυλλακτικών κυβερνητικών στελεχών που θεωρούν ότι η επιστροφή, έστω και δοκιμαστική, της Ελλάδας στις αγορές δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα και, πρωτίστως, πρέπει να είναι ενταγεμένη σε ένα συνολικό πλαίσιο σχεδιασμού για τους επόμενους δώδεκα μήνες κι έως την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Σ’ αυτά τα δεδομένα τις δικές του παραμέτρους προσθέτουν και οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία συναρτούν την μετάθεση της εξόδου και με μηνύματα από το ΔΝΤ και τους δανειστές.

Βloomberg: Το ΔΝΤ βάζει όριο στο χρέος

Σύμφωνα με το Bloomberg η έκδοση του ομολόγου αναβλήθηκε και λόγω του πλαφόν που θέτει το ΔΝΤ στο ύψος του χρέους που μπορεί να έχει η Ελλάδα.

Επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους με γνώση του θέματος, το πρακτορείο αναφέρει ότι το όριο που θέτει το ΔΝΤ περιλαμβάνεται σε μια σειρά εγγράφων επί των οποίων υπήρξε συμφωνία μεταξύ ελληνικών αρχών και Ταμείου εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το όριο είναι τέτοιο, ώστε η χώρα δεν μπορεί να εκδώσει νέα ομόλογα, έως ότου αποπληρώσει μέρος του χρέους της, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένει ως αύριο Πέμπτη, 20 Ιουλίου, όταν θα αποπληρώσει €4 δισ. σε ομόλογα που διαθέτει η ΕΚΤ.

Ένας εκ των αξιωματούχων δήλωσε ωστόσο ότι και μετά την αποπληρωμή της ΕΚΤ το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει υπερβολικά υψηλό για την έκδοση νέων ομολόγων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΔΝΤ.

Ένας τρόπος παράκαμψης του ορίου είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές χωρίς να αυξήσει το χρέος της άμεσα, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως ανταλλαγές ομολόγων (swaps), που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το προφίλ ωρίμανσης του χρέους της. 

Reuters: Το «μαξιλάρι» των 9 δις

Ετερο δημοσίευμα, του Reuters, επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι φέρονται να προειδοποιούν ότι η επιστροφή στις αγορές δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και ότι η διαδικασία απαιτεί μια σειρά από επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων, καθώς και τη δημιουργία ενός ικανοποιητικού κεφαλαιακού «μαξιλαριού».

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης πριν την έκδοση θα πρέπει να είναι η αποφυγή οποιασδήποτε ένδειξης περί υπαναχώρησης από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε την αστάθεια, ειδικά τώρα που η χώρα μπαίνει ξανά υπό την στενή παρακολούθηση των αγορών.

Το ποιος θα αγοράσει τα νέα ομόλογα είναι εξίσου σημαντικό για την Ελλάδα, αναφέρει ένας από τους αξιωματούχους, καθώς για να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η έξοδος, η έκδοση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με ελάχιστη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει «μαξιλάρι» ύψους €9 δισ., για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τους πρώτους δέκα μήνες μετά το τέλος του προγράμματος. Για να πετύχει τον στόχο αυτό και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων, διαφορετικής ωρίμανσης, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, σημειώνουν οι αξιωματούχοι.

CNBC: Την επόμενη εβδομάδα η έξοδος

Από την πλευρά του, το CNBC μετέδωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων την επόμενη εβδομάδα.

Τοι χρονοδιάγραμμα αυτό φέρεται να επιβεβαίωσε πηγή με γνώση των εξελίξεων δηλώνοντας ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγοράς «είναι πιο πιθανό να γίνει την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι Έλληνες φαίνεται ότι προτιμούν να περιμένουν τη συνεδρίαση του ΔΝΤ την Πέμπτη  και τις ανακοινώσεις της S&P σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους την Παρασκευή».

Η S&P επιβεβαίωσε στο CNBC ότι η κατάσταση της Ελλάδας θα συζητηθεί την Παρασκευή, αλλά δεν αποκάλυψε εάν θα υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.