Η εταιρεία Sooam Biotech Research Foundation με έδρα την Σεούλ στη Ν. Κορέα ειδικεύεται στον τομέα της κλωνοποίησης ζώων και ιδιαίτερα σκύλων. 

Ads

Από την ίδρυση της εταιρείας το 2006 κλωνοποιήθηκαν περίπου 900 σκύλοι και ο αριθμός ή μάλλον οι παραγγελίες συνεχώς αυξάνονται. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν να αποχωριστούν το αγαπημένο τους τετράποδο και αναζητούν μεθόδους να διατηρήσουν τον καλύτερο τους φίλο «εν ζωή». Γι’ αυτούς η εταιρεία από την Ν. Κορέα δίνει λύσεις.

Βέβαια οι πελάτες που περιμένουν την «ανάσταση» του κάποτε λατρεμένου τους κατοικίδιου θα πρέπει να διαθέτουν και το αντίστοιχο ποσό. Ένας κλωνοποιημένος σκύλος κοστίζει περίπου 100.000 δολάρια, δηλαδή γύρω στα 90.000 ευρώ.

Πίσω από τις γυάλινες πόρτες και μέσα στα κλουβιά στους χώρους της εταιρείας βρίσκονται beagle, poodle και άλλες ράτσες που περιμένουν για να ξεκινήσουν το ταξίδι προς τα αφεντικά τους. Ένας πελάτης από την Εγγύς Ανατολή παρήγγειλε πέντε Σαλούκι (περσικό λαγωνικό) με κόστος μισό εκατομμύριο δολάρια.

Ads

Οι συνήθως ευκατάστατοι πελάτες προέρχονται από όλο τον κόσμο. Οι μισοί ωστόσο προέρχονται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της εταιρείας Γουάνγκ Ζαέ Γουν. Πολλοί από αυτούς είναι αρκετά διάσημοι αλλά θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

«Δημιουργούμε έναν πανομοιότυπο δίδυμο, κάποιοι λένε ότι τα ζώα επιστρέφουν από τους νεκρούς. Αν μοιάζει με τον πρωτότυπο σκύλο; Και ναι και όχι, αυτό είναι αρκετά υποκειμενικό».

Στη διαδικασία της κλωνοποίησης οι ερευνητές παίρνουν το DNA από το κύτταρο ενός σκύλου-δότη και το μεταφέρουν σε ένα ωάριο από το οποίο έχουν αφαιρέσει προηγουμένως τον πυρήνα. Το έμβρυο που δημιουργείται στο εργαστήριο τοποθετείται στη μήτρα ενός άλλου ζώου, το οποίο το κυοφορεί και το γεννά.

Η εν λόγω μέθοδος βρίσκει αντίθετες τις φιλοζωικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι τα ζώα υποβάλλονται σε διαδικασίες επίπονες μέχρι και βάναυσες. Η εταιρεία δεν κλωνοποιεί ζώα μόνο προς ευχαρίστηση των ανθρώπων αλλά και για άλλους σκοπούς. 

Για παράδειγμα κλωνοποιούνται σκύλοι για την αστυνομία ή το στρατό αλλά και γουρούνια και σκύλοι φορείς συγκεκριμένων ασθενειών πάνω στο οποία δοκιμάζονται φάρμακα. Η κλωνοποίηση είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά, λένε από την εταιρεία. 

* Στη φωτογραφία εργαζόμενος της εταιρείας με τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο

Από τη Deutsche Welle