Χιλιάδες άντρες έχουν εξαφανιστεί μέσα σε ένα δίκτυο μυστικών φυλακών στη νότια Υεμένη. Στις φυλακές αυτές η κακοποίηση και τα ακραία βασανιστήρια – όπως η «σχάρα» κατά την οποία το θύμα δένεται σε μια σούβλα και περιστρέφεται σαν ψητό πάνω από τη φωτιά – είναι καθημερινό φαινόμενο. 

Ads

Τα στοιχεία αυτά φέρνει στο φως μια έρευνα του Associated Press, σύμφωνα με την οποία ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι του τομέα Άμυνας παραδέχονται ότι έχουν συμμετάσχει σε ανακρίσεις κρατουμένων στην Υεμένη αλλά αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή ή γνώση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, ακόμη και η ανάκριση κρατουμένων που έχουν υποστεί βασανιστήρια παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαγορεύει τη συνενοχή στα βασανιστήρια και τη θεωρεί έγκλημα πολέμου. 

Το πρακτορείο κατέγραψε ένα δίκτυο τουλάχιστον 18 μυστικών φυλακών σε όλη την περιοχή της νότιας Υεμένης. Φυλακές τις οποίες διοικούν δυνάμεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Υεμένη, οι οποίες δημιουργήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τις χώρες του Κόλπου. Για τις φυλακές αυτές υπάρχουν μαρτυρίες πρώην κρατουμένων, συγγενών κρατουμένων, δικηγόρων πολιτικών δικαιωμάτων, ακόμη και αξιωματούχων της Υεμένης. Οι φυλακές είναι είτε κρυμμένες, είτε σε περιοχές εκτός δικαιοδοσίας της κυβέρνησης της Υεμένης, η οποία τα δυο τελευταία χρόνια έχει λάβει βοήθεια από τα Εμιράτα, στον εμφύλιο πόλεμο που πλήττει τη χώρα. 

Οι μυστικές φυλακές βρίσκονται μέσα σε στρατιωτικές βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια αλλά και ιδιωτικές βίλες ακόμη και μέσα σε ένα κέντρο νυχτερινής διασκέδασης. Κάποιοι κρατούμενοι έχουν μάλιστα μεταφερθεί αεροπορικώς σε βάση των Εμιράτων στην Ερυθραία, σύμφωνα με τον υπ. Εσωτερικών της Υεμένης κι άλλους αξιωματούχους. 

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν στο Associated Press, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συμμετέχουν σε ανακρίσεις κρατουμένων στην Υεμένη, τροφοδοτούν τοπικούς αξιωματούχους με συγκεκριμένες ερωτήσεις και λαμβάνουν αντίγραφα ανακρίσεων από τα Εμιράτα. Υποστήριξαν επίσης ότι οι αμερικανικές αρχές γνώριζαν τους ισχυρισμούς για τα βασανιστήρια στις φυλακές αυτές, εξέταζαν αυτούς τους ισχυρισμούς αλλά ήταν ευχαριστημένοι καθώς «δεν υπήρξε καμία κατάχρηση όταν ήταν παρόντες οι δυνάμεις των ΗΠΑ». Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από την πλευρά της, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μυστικές φυλακές και δεν γίνονται βασανιστήρια κρατουμένων κατά τις ανακρίσεις. 

Ads

Στον αντίποδα πάντως, δικηγόροι και συγγενείς λένε ότι σχεδόν 2.000 άντρες έχουν εξαφανιστεί στις μυστικές αυτές φυλακές, αριθμός τόσο υψηλός που προκάλεσε διαμαρτυρίες σε εβδομαδιαία βάση των οικογενειών που αναζητούν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους. 

Φρικτά βασανιστήρια 

Σε μια από τις φυλακές στο αεροδρόμιο του Ρίγιαν, στην πόλη Μουκάλα οι πρώην κρατούμενοι περιέγραψαν ότι τους είχαν κλεισμένους για εβδομάδες – με δεμένα μάτια – μέσα σε κοντέινερ γεμάτα περιττώματα. Είπαν ότι τους χτύπησαν, τους υπέβαλαν στο μαρτύριο της «σχάρας» και τους κακοποίησαν σεξουαλικά. Μέλος των δυνάμεων ασφαλείας της Υεμένης που δεν κατονομάζεται, υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις μερικές φορές βρίσκονταν πολύ κοντά σε αυτούς τους τόπους βασανιστηρίων. 

«Μπορούσαμε να ακούσουμε τις κραυγές», λέει ένας πρώην κρατούμενος που έμεινε για έξι μήνες στη φυλακή του αεροδρομίου Ρίγιαν. «Ολόκληρος ο χώρος είναι γεμάτος φόβο. Σχεδόν όλοι είναι άρρωστοι, οι υπόλοιποι βρίσκονται κοντά στο θάνατο. Όποιος παραπονιέται κατευθύνεται κατευθείαν στον θάλαμο βασανιστηρίων». Τον ίδιο τον είχαν δέσει με σύρματα, κάτι που αποτελεί μέρος των συχνών ξυλοδαρμών από τους φρουρούς, εναντίον όλων των κρατουμένων. Επίσης είπε ότι τον είχαν βάλει μέσα σε ένα κοντέινερ κάτω από το οποίο άναψαν φωτιά για να το γεμίσουν με καπνό. Όπως και οι άλλοι κρατούμενοι μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας καθώς φοβόταν πως θα συλληφθεί ξανά. 

Συνολικά το πρακτορείο μίλησε με δέκα πρώην κρατουμένους καθώς και άλλους τόσους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Υεμένης, στρατιωτικούς και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας αλλά και με περίπου 20 συγγενείς κρατουμένων. Ο διοικητής της φυλακής του Ρίγιαν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να σχολιάσει το θέμα. 

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Η Λόρα Πιέρα από την Human Rights Watch δήλωσε ότι αυτές οι καταχρηστικοί μέθοδοι αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν πάρει το μάθημά τους. Ότι δηλαδή, η συνεργασία με δυνάμεις που βασανίζουν κρατούμενους και εξοντώνουν οικογένειες δεν αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο για την καταπολέμηση των εξτρεμιστικών ομάδων». Η Human Rights Watch δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση για τα βασανιστήρια και τις εξαφανίσεις στις μυστικές φυλακές και καλεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να προστατεύσουν τα δικαιώματα των κρατουμένων. 

Η Διεθνής Αμνηστία από την πλευρά της ζήτησε να διεξαχθεί επίσημη έρευνα από τον ΟΗΕ για τον ρόλο των Εμιράτων και των άλλων εμπλεκομένων στην δημιουργία αυτού του τρομακτικού δικτύου βασανιστηρίων αλλά και για τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν ή και έλαβαν πληροφορίες από κρατουμένους που αποκτήθηκαν μετά από βασανιστήρια. «Θα ήταν υπερβολικό να πιστέψουμε ότι οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν ότι υπήρχε πραγματικός κίνδυνος βασανιστηρίων», δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή, Λιν Μάαλουφ. 

Ένας αξιωματούχος από την Υεμένη, αποκάλυψε ότι στάλθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα σε ένα πλοίο ανοιχτά των ακτών της χώρας. Είπε ότι είδε τουλάχιστον δυο κρατούμενους που τους έφεραν στο σκάφος για ανάκριση. Τους πήραν στα χαμηλότερα στρώματα του πλοίου, όπου όπως του είπαν Αμερικανοί «ειδικοί στον τομέα των πολυγράφων» και «ειδικοί στην ψυχολογία» διεξήγαγαν ανακρίσεις. Εκείνος όπως δήλωσε, υπό καθεστώς ανωνυμίας καθώς φοβάται αντίποινα, δεν είχε πρόσβαση στα χαμηλότερα καταστρώματα του πλοίου. 

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν διεξαχθεί ανακρίσεις από Αμερικανούς σε πλοία. H CIA δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς, με τον εκπρόσωπο Τζόναθαν Λίου, να προσθέτει ότι όλοι οι ισχυρισμοί λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Ακόμη τρεις αξιωματούχοι της χώρας υποστήριξαν ότι οι Αμερικάνοι πραγματοποιούν ανακρίσεις στη θάλασσα. Δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για στρατιωτικούς, υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών ή ιδιωτικούς εργολάβους. 

Το Associated Press, υποστηρίζει ότι έμαθε τα ονόματα πέντε υπόπτων που κρατούνταν στις μυστικές φυλακές και τους οποίους είχαν ανακρίνει Αμερικάνοι. Ο αξιωματούχος που είχε υπηρετήσει στο πλοίο αναγνώρισε έναν από τους κρατούμενους, λέγοντας ότι τον είδε πάνω σε αυτό. Οι άλλοι τέσσερις αναγνωρίστηκαν από πρώην κρατούμενους στις φυλακές, οι οποίοι δήλωσαν ότι έμαθαν κατευθείαν από τους ίδιους ότι τους ανέκριναν Αμερικανοί. 

Σύμφωνα με τον διοικητή της 2ης Στρατιωτικής Περιφέρειας που εδρεύει στη Μουκάλα οι αμερικανικές δυνάμεις στέλνουν ερωτήσεις στις δυνάμεις των Εμιράτων και εκείνοι στέλνουν πίσω αρχεία και βίντεο με τις απαντήσεις των κρατουμένων. Επίσης είπε ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν στις αρχές της χώρας μια λίστα με τους πιο καταζητούμενους άντρες, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πολλοί που συνελήφθησαν αργότερα. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι υπήρξαν κρατούμενοι που παραδόθηκαν στους Αμερικάνους και είπε ότι οι καταγγελίες για τα βασανιστήρια ήταν «υπερβολικές». Ο δε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς επαίνεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τον ρόλο που έπαιξαν στη μάχη εναντίον της Αλ Κάιντα.