Το βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου «Μαρτυρίες  από τη δικτατορία και την Αντίσταση» παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Αυλή με τα Χαμάμ του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης.

Ads

Σύμφωνα με το xanthi2.gr στην παρουσίαση που διοργανώθηκε από τη Φιλοπρόοδη ‘Ενωση Ξάνθης, παρά τον καύσωνα, συμμετείχε πλήθος κόσμου ενώ μίλησαν ο συγγραφέας, ο καθηγητής, Χρήστος Χούχος και ο δημοσιογράφος Θοδωρής Μπακάλης. Το βιβλίο περιέχει μαρτυρίες δεκάδων αντιαστασιακών, διπλωματών ακόμη και συνεργατών των πραξικοπηματιών, φωτίζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβλήθηκε και λειτούργησε η δικτατορία των συνταγματαρχών.

Ο Χ. Χούχος, που υπέστη αρκετές διώξεις και είχε παυθεί από την καθήκοντά του στην εκπαίδευση μίλησε για το βιβλίο, παραλληλίζοντας και τις δικές του διηγήσεις από τη διαχείριση των δύσκολων ημερών της χούντας . Ανακαλώντας στη μνήμη το κλίμα της εποχής, ιδιαίτερα συγκινημένος, θέλησε να αποποιηθεί το χαρακτηρισμό του «αντιστασιακού» επισημαίνοντας ότι δικό του μέλημα ήταν «να ζήσει αλλά να μην βρομίσει» και όχι κάτι πιο ηρωικό ενώ περιέγραψε φίλους του από τη γενιά του 114, που  αγωνίστηκαν ιδιαίτερα, βασανίστηκαν αλλά δεν πρόδωσαν ποτέ, όπως είπε.

Ο Χρήστος Χούχος, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της απόλυσής του από τη χούντα, που πληροφορήθηκε από την εφημερίδα και του τρόπου που η δημόσια διοίκηση ενήργησε αστραπιαία μέχρι να φτάσει στον αποχαιρετισμό προς στους μαθητές του. Για τα προσχώματα που του έθεταν στην επαγγελματική του πορεία όπως και γεγονότα που είχαν τόσο τραγική όσο και κωμική διάσταση για τον τρόπο που του συμπεριφερόταν το καθεστώς.

Ads

Όπως είπε, βρήκε υποστήριξη, έβλεπε τη βουβή αντίδραση της κοινωνίας αλλά και το φόβο σε άλλο κομμάτι της και περιέγραψε στιγμές που ένιωσε ντροπή στη διάρκεια της δικτατορίας, τις οποίες περιέγραψε ιδιαίτερα γλαφυρά.

Θ. Μπακάλης: Η καταγραφή πολύτιμη για την ιστορική γνώση.

Ο Θοδωρής Μπακάλης στην εισήγησή του για το βιβλίο αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τις μαρτυρίες που μεταφέρει από την πρώτη μέρα μέχρι την πτώση της χούντας, απαρίθμησε μια σειρά από περιστατικά και μετέφερε το κλίμα όπως γινόταν αντιληπτό από τα δικά του μάτια ως νηπίου, στη διάρκεια της δικτατορίας, εικόνες που στην ενήλικη ζωή ερμήνευσε στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Ο δημοσιογράφος έδωσε βαρύτητα στη σημασία που έχει η καταγραφή των γεγονότων και των μαρτυριών, η συλλογή τους και η αξιοποίηση της γνώσης για τις επόμενες γενιές. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχασε πολλά στη διάρκεια των αιώνων, από την αναγέννηση μέχρι το διαφωτισμό ενώ τοποθέτησε τη δικτατορία ως ένα στίγμα στην πορεία των τραγικών γεγονότων της ιστορίας του νέου ελληνισμού και της ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού.

Σ. Κούλογλου: Συνεχίζουν οι μύθοι που ωραιοποιούν την χούντα 

Ο συγγραφέας από την πλευρά του σημείωσε ότι το βιβλίο επιχειρεί να απαντήσει στην ανιστόρητη προσπάθεια αρκετών κύκλων – μέχρι και πολύ πρόσφατα –  για την ωραιοποίηση της χούντας με διάφορους αστήρικτους μύθους όπως για την οικονομία, την ασφάλεια, την αποδόμηση του Πολυτεχνείου κλπ.

Όπως είπε η χούντα δεν ήταν μόνο η επταετία αλλά οι συνέπειες της είναι ορατές ακόμη και σήμερα, τις πληρώνουμε με την πληγή του Κυπριακού, τους εξοπλισμούς που διογκώνουν ακόμη το δημόσιο χρέος, το λαϊκισμό, την οικιστική καταστροφή των πόλεων κ.α.

Οι μαρτυρίες του βιβλίου είναι αποτέλεσμα δουλειάς δεκαετιών που συγκεντρώθηκαν, επεξεργάστηκαν και εκδόθηκαν την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να υπάρχει η καταγραφή των γεγονότων προκειμένου να ερμηνευτεί στην πορεία ενώ, παράλληλα, εξέφρασε την αντίρρησή του σε ένα ακόμη μύθο που δαιμονοποιεί τη γενιά του Πολυτεχνείου παρότι μεταπολιτευτικά τη χώρα διαμόρφωσε το ίδιο υπέργηρο πολιτικό προσωπικό που κυριαρχούσε και πριν το ’67.

Μάλιστα, εξήρε τη στάση του Χρήστου Χούχου στη δικτατορία και έκανε ιδιαίτερα αναφορά στην αξιοπρέπεια, «τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι», που ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει σε διάφορες κρίσιμες στιγμές που είναι το ίδιο σημαντικά με τις ηρωικές ενέργειες.  Όπως είπε, κάποιες στιγμές που περιέγραψε του έκαναν εντύπωση και κάποιες φράσεις του θα μπορούσαν να είναι ένας τίτλος σε ταινία για το κλίμα της επταετίας.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιδηρόπουλος.