Μπορεί το ‘Εβερεστ να είναι, κατά γενικά ομολογία, το υψηλότερο βουνό του κόσμου και, φυσικά, της οροσειράς των Ιμαλαΐων, αλλά οι συζητήσεις γύρω από το πραγματικό του ύψος διατηρούνται έντονες. Αιτία είναι οι σεισμοί.

Ads

Το επίσημο ύψος του ‘Εβερεστ είναι 8.848 μέτρα. Ωστόσο, μετά από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ το 2015, δορυφόροι έδειξαν ότι η πανύψηλη βουνοκορφή κόντυνε κατά μερικά χιλιοστά έως μερικά εκατοστά.

‘Ετσι, μια ομάδα επιστημόνων θα μεταβεί στο Νεπάλ και θα αφιερώσει τα επόμενα δύο χρόνια στην έρευνα, τόσο των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, όσο και στο πραγματικό ύψος της «στέγης του κόσμου». Το κόστος του εγχειρήματος προϋπολογίζεται στο 1,35 εκατ. δολάρια.

Ανάλογη αποστολή έχει ανακοινώσει πως θα στείλει στο Έβερεστ και η Ινδία.

Ads

Γνωστό και ως Chomolungma που σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης», το Έβερεστ -το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο Νεπάλ και το Θιβέτ-, έλαβε την επίσημη ονομασία του προς τιμήν του Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας.

Οι πρώτοι άνθρωποι που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή ήταν οι Έντμουντ Χίλαρι και Τένσινγκ Νοργκέι στις 29 Μαΐου 1953.
Έκτοτε, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου «κατέκτησαν» περισσότεροι 3.000 ορειβάτες, ενώ πάνω από 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αναρριχηθούν στο βουνό.