Μια συζήτηση για το σύνολο των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του. Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή τα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ουσιαστικές και ειλικρινείς συνομιλίες οι οποίες ήταν και απαραίτητες, ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «Η θετική μας ατζέντα αναπτύσσεται σε τομείς στρατηγικής σημασίας, τόσο για την Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή».
Ξεκαθάρισε ότι «Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων και να ωθήσει την περαιτέρω συνεργασία» ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε πως η «Η υλοποίηση της ατζέντας μας πρέπει να βασιστεί σε σχέσεις καλής γειτονίας & αμοιβαίου σεβασμού χωρίς ενέργειες που τις υπονομεύουν».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις παραβιάσεις, στις εμπλοκές αλλά και στις υπερπτήσεις που έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως υπογράμμισε, και είπε «τόνισα στον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ότι η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότηα δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται τειλικά στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί να επενδύουν στις κοινωνίες τους και στην καλή γειτονία».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός περιέγραψε την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία χαρακτηρίζεται από την ειλικρίνεια και την αμεσότητα. «Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το ίδιο γεωγραφικό πλάτος και θεωρώ ότι η κοινή γεωγραφία , σημαίνει κοινή μοίρα και κοινή μοίρα σημαίνει κοινό μέλλον. Θα πρέπει να εστιάσουμε όχι στα ζητήματα που διαφωνούμε αλλά να δώσουμε προτεραιότητα που υπάρχει συμφωνία και να τα εξελίξουμε».
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, από την πλευρά του σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού στις παραβιάσεις της Τουρκίας ανέφερε ότι «αυτές οι παραβάσεις γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση. Η επαφή μας θα βοηθήσει οι εντάσεις να επιλύονται στα αρχικά τους στάδια και να βρούμε κοινό τόπο για την επίλυση προβλημάτων».
Κυπριακό
«Εργαζόμαστε, προκειμένου η «Γενεύη 2» να είναι βήμα προς τα εμπρός, εργαζόμαστε, προκειμένου να υπάρξει μία διέξοδος, και αυτό συζητήσαμε σήμερα και αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας και τη διαρκή ανταλλαγή και προετοιμασία μέχρι τη Γενεύη, για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε στο λίγο αυτό διάστημα που απομένει». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.
Όσο για τη δήλωση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπε Άιντε, ότι η Διάσκεψη της Γενεύης στις 28 Ιουνίου θα είναι «το τέλος του δρόμου» για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τη φράση ενός Ισπανού ποιητή, «διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας» και σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέλος του δρόμου, υπάρχει, όμως, η διάθεσή μας να ανοίξουμε δρόμο, ακόμα και όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα. Κι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι δυο μας από τη σημερινή μας συνάντηση».
«Συμφωνώ απόλυτα», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και πρόσθεσε: «Στην Τουρκία λέμε ότι τελειώνει η ζωή, αλλά ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να ανοίξουμε δρόμους. Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει θα βρει τον δρόμο και εμείς επιθυμούμε, έχουμε την πολιτική βούληση, για την επίλυση αυτού του θέματος».
Παράλληλα, όμως, επισήμανε πως το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα του ΟΗΕ, αφορά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. «Η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη, που θα μπορέσει να δώσει ένα τέλος στο θέμα. Εμείς, ως πρωθυπουργοί, θα συμβάλλουμε με κάθε δυνατό και θετικό τρόπο, ώστε να κυοφορήσουν οι προσπάθειες των δύο κοινοτήτων», υπογράμμισε ο κ. Γιλντιρίμ.
Η τοποθέτηση των δύο πρωθυπουργών για τη μη έκδοση του Τούρκων στρατιωτικών
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στην δικαστική και εκτελεστική εξουσία και τις αποφάσεις της είτε διαφωνούμε, είτε συμφωνούμε τις σεβόμαστε. Η ελληνική δικαιοσύνη για το ζήτημα αυτό έχει αποφασίσει ως προς τα αιτήματα έκδοσης των οκτώ και η απόφαση αυτή δεν μπορεί παρά είναι απολύτως σεβαστή. Εκκρεμεί βέβαια το ζήτημα των προσφυγών για το οποίο θα αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη.
Από πλευράς μας το μόνο που μπορούμε να πούμε απολύτως ξεκάθαρα, αλλά αυτό δεν αποτελεί κρίση επί του συγκεκριμένου αιτήματος αλλά αποτελεί πολιτική τοποθέτηση σε ένα πολιτικό ζήτημα που είναι η αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας και η αμφισβήτησή της από συγκεκριμένες δυνάμεις. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε ξεκάθαρα απέναντι στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας και απέναντι στους πραξικοπιματίες και τοποθετηθήκαμε με ευθύτητα ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι πραξικοπιματίες, δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκθαρίσε ότι η θέση της Τουρκίας είναι πρέπει να επιστραφούν οι Τούρκοι πραξικοπιματίες, όπως είπε χαρακτηριστικά «Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν αυτοί οι επίδοξοι πραξικοπιματίες. Φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος δικαίου μεταξύ Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας, βεβαίως η Δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία και η διοίκηση θα κάνει αυτά που την αφορούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πραξικοπιματίες παρά το ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης πιστεύουμε ότι οι πραξικοπιματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Πηγή: ΕΡΤ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >