ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (και) στη Μέση Ανατολή μερίμνησαν οι τότε μεγάλες δυνάμεις, με πρώτο βιολί τη Μεγάλη Βρετανία, που μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο εξακολουθούσε να είναι παγκόσμια υπερδύναμη. Στην ταινία ο «Λόρενς της Αραβίας» (για όποιον βαριέται να διαβάσει και κανένα βιβλίο) αποτυπώνεται το παιχνίδι της αυτοκρατορικής Βρετανίας στη διαμόρφωση του χάρτη. Μέσα από τα… κεντήματα της βρετανικής διπλωματίας, προέκυψε – μεταξύ άλλων – και η Αραβία της φυλής των Σαούντ (δηλαδή η σημερινή Σαουδική Αραβία).
 
Ο (ΤΕΛΙΚΟΣ;) χάρτης της περιοχής με τα… υπόλοιπα χερσονήσου, όσες δηλαδή φυλές κατάφεραν να διατηρήσουν την αυτονομία και αυτοτέλειά τους, διαμορφώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε οι Αμερικανοί ως αδιαμφισβήτητοι νικητές του πολέμου έκαναν παιχνίδι και «έστησαν» σε γενικές γραμμές τον χάρτη όπως πάνω – κάτω τον γνωρίζουμε σήμερα. Το ενδιαφέρον των νέων παγκόσμιων ηγεμόνων για αυτήν την άγονη γωνιά του πλανήτη ξεκινούσε από τα ίδια κίνητρα που είχαν και οι Βρετανοί: Το πετρέλαιο…
 
ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, τα κοιτάσματα και οι δρόμοι μεταφοράς του στις αγορές εξακολουθούν και σήμερα να είναι το κίνητρο της ανάμειξης των παγκόσμιων «παικτών» σ’ αυτήν την καυτή από κάθε άποψη περιοχή. Μόνο το τελευταίο τέταρτο του αιώνα έχουμε δύο εισβολές των ΗΠΑ και τη διάλυση του Ιράκ. Παρακολουθούμε επί πέντε χρόνια τώρα την καταστροφή ενός κράτους (της Συρίας), απ’ όπου ξεκινά η ε-παναχάραξη του χάρτη στην περιοχή.
 
Σ’ ΑΥΤΟ το «παιχνίδι» όλα γίνονται και όλα επιτρέπονται. Βλέπουμε στο ημίφως των συναλλαγών μεταξύ κρατών, ομάδων και επιχειρήσεων ένα σκληρό παιχνίδι χωρίς κανόνες, αρχή, μέση και τέλος. Πρώην σύμμαχοι, φίλοι και συνεργάτες από τη μια μέρα στην άλλη ονομάζονται εχθροί και τρομοκράτες. Και το αντίστροφο…
 
ΤΟ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟ Κατάρ ήταν μέχρι πριν από λίγο πιστός και αξιόπιστος φίλος των Αμερικανών και πρόθυμο να κάνει τη βρόμικη δουλειά. Ξαφνικά, εμφανίζεται ως ο αποδιοπομπαίος τράγος – τρομοκράτης καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί η απόλυτη ευθυγράμμιση των Αράβων με τον νέο αμερικανικό στόχο: το Ιράν. Κάποιοι (Λόρενς του παρόντος) έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνουν τους χάρτες τους προς τα εκεί…

Ποντίκι