Το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη Τραμπ στις χώρες του Κόλπου η περιοχή βρίσκεται σε μεγάλη αστάθεια, λέει πολλά για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει ανά τον πλανήτη η στροφή που έχει πάρει η διεθνής πολιτική των ΗΠΑ.

Ads

Ο αποκλεισμός του Κατάρ, το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ιράν, οι πληροφορίες του FBI για χτύπημα από Ρώσους χάκερ που ενοχοποίησαν τον Καταρινό εμίρη… Νέες εξελίξεις προστίθενται διαρκώς στο παζλ, χωρίς να είναι ορατές οι πραγματικές αιτίες, ούτε και η τροπή που θα πάρουν τα πράγματα.

Κάποιοι ανησυχούν για μια σπίθα που μπορεί να βάλει φωτιά στην πιο ασταθή περιοχή του πλανήτη, ενώ κάποιοι άλλοι βλέπουν ένα ξεκαθάρισμα ανοιχτών λογαριασμών μεταξύ των χωρών της περιοχής και των διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων του Ισλάμ αλλά και σύγκρουση ανάμεσα στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που παίζονται πάνω στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.

Οι εμίρηδες είναι πλέον στρατηγικοί μέτοχοι σε πανίσχυρες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Ads

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τάχθηκε ενάντια στον αποκλεισμό του Κατάρ και χαρακτήρισε επικίνδυνη την κούρσα εξοπλισμών που εγκαινίασε ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Σαουδική Αραβία.

Λεπτομέρεια: Το Κατάρ είναι μέτοχος σε πλειάδα γερμανικών εταιρειών όπως η Volkswagen, η Siemens και η DeutscheBank.

Φαίνεται ότι ο πραγματικός στόχος του αποκλεισμού ήταν το Ιράν και το ζήτημα πλέον είναι ότι η τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το τελευταίο βάζει τέλος σε κάθε ελπίδα κατευνασμού μεταξύ Τεχεράνης και των χωρών του Κόλπου.

Η αστάθεια πλέον έχει αυξηθεί σε μια περιοχή που τα ενδιαφέροντα των ΗΠΑ συμπυκνώνονται στις συμφωνίες για πωλήσεις όπλων τις οποίες κλείνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκ των πραγμάτων ανατρέπει την κατευναστική πολιτική Ομπάμα με τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Το γεγονός είναι ότι πριν από 15 ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, όπου έγινε δεκτός μετά φανών και λαμπάδων, καθώς στους δρόμους είχαν κρεμάσει τεράστιες φωτογραφίες του. Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία για πώληση αμυντικού εξοπλισμού αξίας 110 δισ. δολαρίων στους Σαουδάραβες κάτι που με τα δικά του κριτήρια είναι η πλέον ισχυρή επισφράγιση φιλίας και συμμαχίας. Ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων υποβαθμίζουν τη συμφωνία, λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για εκδήλωση ενδιαφέροντος και όχι για κλεισμένα συμβόλαια, αλλά ακόμα κι αυτό δείχνει πλέον τις προτεραιότητες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ο Τραμπ κατά την επίσκεψή του έδωσε ένα γενικό στίγμα των επιθυμιών του για την περιοχή, ξεκαθαρίζοντας ότι οι οι τζιχαντιστές αποτελούν στρατηγικό του αντίπαλο, αλλά αφήνοντας μεγάλα περιθώρια χειρισμών στη Σαουδική Αραβία.

Λίγες ημέρες μετά οι περισσότερες χώρες του Κόλπου, πρωτοστατούντων των Σαουδαράβων απέκλεισαν το Κατάρ, με το οποίο έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από παλιά, καθώς το μικροσκοπικό πάμπλουτο κρατίδιο καλλιεργεί ιδιαίτερες σχέσεις με το Ιράν, είναι πιο φιλελεύθερο (οι γυναίκες οδηγούν, φιλοξενεί το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera το οποίο ασκεί μεγάλη παρέμβαση σε όλες τις χώρες της περιοχής) παρότι το επικρατούν θρησκευτικό δόγμα είναι ίδιο με της Σαουδικής Αραβίας. Το «κλειδί» για τον αποκλεισμό είναι η κατηγορία ότι στηρίζει το ISIS και άλλες ακραίες ομάδες.

Ο ίδιος ο Τραμπ σε ένα από τα tweet του έγραψε ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του στις αραβικές χώρες ζήτησε να σταματήσει η χρηματοδότηση των τζιχαντιστών και εκείνοι του υπέδειξαν το Κατάρ ως ένοχο.

Βέβαια, η ειρωνεία είναι ότι η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για στήριξη εξτρεμιστικών ομάδων από την Αλ Κάιντα μέχρι τον ίδιο τον ISIS. Διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που είχαν διαρρεύσει στο wikileaks κατά το παρελθόν έκαναν αναφορά στις σχέσεις αυτές.

Οι διενέξεις μεταξύ των χωρών της περιοχής περιπλέκονται από τα θρησκευτικά δόγματα, και τη βαθιά αντίθεση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, ο αυξημένος ρόλος του οποίου στο Ιράκ και τη Συρία άλλαξε τα τελευταία χρόνια τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και εκλαμβάνεται ως απειλή από το Ριάντ αλλά και τις άλλες χώρες του Κόλπου.

Επιπλέον, οι Σαουδάραβες φαίνεται ότι είδαν στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ μια διέξοδο από τις πολιτικές Ομπάμα, τις οποίες ποτέ δεν αποδέχθηκαν κυρίως σε σχέση με τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν το 2015 και βρήκαν την ευκαιρία να εκδηλωθούν μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου.

Φαίνεται ότι ο πραγματικός στόχος των Σαουδαράβων και των άλλων χωρών που συμμετέχουν στον αποκλεισμό του Κατάρ είναι το Ιράν και οι τελευταίες εξελίξεις ανεβάζουν τη θερμοκρασία στην περιοχή, βάζοντας εκ των πραγμάτων ένα τέλος στις πολιτικές κατευνασμού που προωθεί ο νέος μετριοπαθής Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανι.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη οι εξελίξεις αλλάζουν εκ των πραγμάτων κατεύθυνση καθώς η ένταση αυξάνεται από όλες τις πλευρές.

ΕΡΤ