Κατάσταση πανικού επικρατεί σήμερα στο Κατάρ, μετά την ανακοίνωση έξι αραβικών χωρών ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα, η οποία χωρίς την εξεύρεση λύσης θα βρεθεί απομονωμένη.
Η Σαουδική Αραβία επέβαλε ντε φάκτο αποκλεισμό στα προϊόντα διατροφής με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να σπεύδουν σε κατάσταση πανικού και να αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ. Σε πολλά καταστήματα ήδη έχει τελειώσει το νερό.
Σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στη Ντόχα, περισσότεροι από 20 άνθρωποι είχαν σχηματίσει ουρές μπροστά από τα ταμεία, μόλις λίγες ώρες μετά τη ρήξη στις σχέσεις του Κατάρ με τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο. Όπως μεταδίδει στο ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο, το γάλα, το ρύζι και τα πουλερικά σύντομα εξαφανίστηκαν από τα ράφια.
Όλα τα σούπερ μάρκετ, ειδικά στην πρωτεύουσα έχουν κατακλυστεί από καταναλωτές. Κι αυτό γιατί το Κατάρ εξαρτάται από τις εισαγωγές για να προμηθεύεται διατροφικά προϊόντα, που προέρχονται κυρίως από τις χώρες του Κόλπου. Το μικρό εμιράτο έχει πληθυσμό κάτω των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ξένοι.
– Carrefour City Center Doha #قطع_العلاقات_مع_قطر #doha #الدوحة pic.twitter.com/oNZSp7spUI
— Sarah | سارة (@Smuuurfette) June 5, 2017
Stores are busy enough in #Doha, #Qatar during Ramadan. But #Saudi border closures and looming food shortages are an even crazier scene pic.twitter.com/Me3KgLryTD
— Allison Furlong (@AllisonFurlong) June 5, 2017
«Είναι ένας κύκλος πανικού», λέει ο Ερνέστ που έσπευσε στο σούπερ μάρκετ. Δίπλα στο νεαρό άνδρα η οικογένειά του, σπρώχνουν όλοι μαζί τα δύο καρότσια που είναι γεμάτα από προϊόντα. Ο Ντένις που είναι Γερμανός ψωνίζει επίσης για να έχει απόθεμα, αν και όπως λέει, πιστεύει ότι αυτή η κρίση είναι μια «προσωρινή καταιγίδα».
Άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ
«Έβγαλαν κίτρινη κάρτα» υποστήριξε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφερόμενος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που αναμένεται να διεξαχθεί στο Κατάρ το 2022. «Τι μπορούν να κάνουν; (Το Κατάρ) είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη».
Just received these two pictures from a Supermarket in #Qatar. #Panic pic.twitter.com/9uwT0aQlgT
— Julien Elie EL-HAJJ (@HajjJulien) June 5, 2017
Με ετήσιο ανά κεφαλή εισόδημα στα 138.480 δολάρια το 2015, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, η οικονομία του Κατάρ έχει αναπτυχθεί μέσω των επενδύσεων σε πολλούς τομείς.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες και να αποφύγει την εξάπλωση του πανικού, η κυβέρνηση του Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι οι θαλάσσιες και αεροπορικές οδοί θα παραμείνουν ανοικτές για τις εισαγωγές.
Ωστόσο και οι εξαγωγές του Κατάρ, ιδίως μηχανημάτων, ηλεκτρονικών συστημάτων ή βοειδών περνούν από τα χερσαία σύνορα που μοιράζεται με τη Σαουδική Αραβία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να πληγούν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι εξαγωγές του Κατάρ προς τη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 896 εκατομμύρια δολάρια (796 εκατομμύρια ευρώ) το 2015.
Και οι υπηρεσίες, ιδίως ο τουριστικός τομέας, θα μπορούσαν να πληγούν. Οι Σαουδάραβες επέλεγαν έως σήμερα συχνά το Κατάρ για τις διακοπές του Ιντ αλ Φιτρ, μετά το μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >