Βρισκόμαστε στα νότια του Αρντές στη Γαλλία. Είμαστε εδώ για να μάθουμε περισσότερα για μια πολεμική τέχνη, που δημιουργήθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα:το Aunkai Bujutsu.

Ads

Αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα μας, να το διαμορφώσουμε και το ολοκληρώσουμε έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σώμα έτοιμο για μάχη. Ο Ακουζάουα Μινόρου, που το εισήγαγε, γιορτάζει τη δέκατη επέτειο διδασκαλίας αυτής της πολεμικής τέχνης στην Ευρώπη.

Ο ίδιος ξεκίνησε τις πολεμικές τέχνες στα 16 του. Ξεκίνησε αρχικά από Τάι Τσι. Η συνάντησή του με έναν ειδικό στο κορίου μπούντο, την ιαπωνική πολεμική τέχνη θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο προσέγγισης των πολεμικών τεχνών. Έτσι έφτασε να δημιουργήσει τη δική του τεχνική, τη δική του Σχολή, το Αουνκάι το 2003.

Το Αουνκάι εμπνέεται από τις πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας και της Κίνας, αλλά διαφέρει τόσο στην φιλοσοφία, όσο και στην πρακτική του εξάσκηση. Αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα του είναι η κίνηση. Πώς γεννιέται, πώς τη συνειδητοποιεί ο άνθρωπος.

Ads

Μας εξηγεί για το τι ακριβώς πρόκειται:

«Εάν πρέπει να πω συμπυκνωμένα τι είναι το Aunkai Bujutsu, θα έλεγα ότι είναι μια εσωτερική μέθοδος εκπαίδευσης του σώματός μας. Ελέγχουμε καλύτερα τις αντιδράσεις του και το χρησιμοποιούμε ελεύθερα.

Υπάρχουν τα μπούντο και τα μπουτζούτσου. Τα μπούντο, οι ιαπωνικές πολεμικές τέχνες δηλαδή, που δημιουργήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και τον εικοστό αιώνα, χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Τα μπουτζούτσου είναι μια μορφή πολεμικής τέχνης της ιαπωνικής φεουδαρχικής εποχής, αρκετά εξειδικευμένη που εστιάζει στην μάχη.Δημιούργησα το Aunkai, ξεπερνώντας τις άλλες δύο κατηγορίες, ως μια πολεμική τέχνη, που έχει ως στόχο να διαιωνίσει και να εμβαθύνει τις τεχνικές αλλά και την αρχαία τέχνη.

Ερώτηση του απεσταλμένου του Euronews, Κριστιάν Μπουνταρέλ:

«Σε ποιον απευθύνεται αυτή η μέθοδος;»

Ακουζάουα Μινόρου:

«Φυσικά, ως μπουτζούτσου, αν λάβουμε υπόψη την πολεμική πλευρά, το Aunkai βοηθά τους εκπαιδευόμενους σε αυτό να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, αλλά και την κίνησή τους.

Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν μπορούν να φτάσουν σ’ αυτό το επίπεδο φυσικής κατάστασης, μαθαίνοντας αυτή τη μέθοδο μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή και τον τρόπο σκέψης τους.

Άρα το Aunkai απευθύνεται σε περισσότερο κόσμο. Υπάρχουν ικανότητες που οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν, μέσα από το «tanren» (ατομικές ασκήσεις) και το «kunren» (ασκήσεις που συμμετέχουν δύο άτομα) του Aunkai».

Ερώτηση του απεσταλμένου του Euronews, Κριστιάν Μπουνταρέλ:

«Πώς μπορεί αυτή η μέθοδος να είναι χρήσιμη σε κάποιον που ζει τον 21ο αιώνα»;

Ακουζάουα Μινόρου:

«Οι παλαιότερες τεχνικές που διδάσκονταν στις παραδοσιακές ιαπωνικές σχολές και στόχευαν στην εκπαίδευση του σώματος δεν χρησιμοποιούνται πλέον ή χρησιμοποιούνται σπάνια σε αθλήματα ή σε μοντέρνα μπούντο.

Γι’ αυτό ήθελα να συνεχίσω την παράδοση των προγόνων μας, να μεταφέρω τη σοφία και τις γνώσεις τους, μέσα από το Aunkai, χρησιμοποιώντας το δικό μου σώμα.

Είτε το δεις από την πολεμική του πλευρά, είτε ως θέμα υγείας και εξάσκησης, στόχος μου είναι η βελτίωση των τεχνικών που χρησιμοποιώ. Η πανάρχαια σοφία μπορεί να έχει θετική επίδραση στη ζωή μας σήμερα».

Εάν κάτι χαρακτηρίζει τον Ακουζάουα Μινόρου, είναι η γενναιοδωρία του, Αποκαλύπτει τα πάντα που έχουν να κάνουν με την τεχνική του. Διδάσκει ανοικτά τη μέθοδό του και μοιράζεται τα πάντα με τους μαθητές του.

Από το 2006, έρχεται τακτικά στην Ευρώπη, ειδικά στη Γαλλία και την Ουγγαρία για να κάνει σεμινάρια. Ταξιδεύει και σε άλλες περιοχές όμως, όπως η Νέα Ζηλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Χονγκ Κονγκ.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/wa tch?v=cUkrXfFzFcQ]

Πηγή: euronews