Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται εκτενώς στα νέα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση τα βλέπει ως αντάλλαγμα για μια λύση στο θέμα του χρέους ενώ οι πολίτες διαδηλώνουν.
«Αν τα πράγματα πάνε όπως τα θέλει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενδεχομένως να βλέπαμε στην Αθήνα ένα ασυνήθιστο θέαμα: τον Αλέξη Τσίπρα με γραβάτα», σημειώνει σε ρεπορτάζ του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Μ. Mάρτενς, αναφερόμενος στην παροιμιώδη ρήση του Τσίπρα στις αρχές της πρώτης πρωθυπουργικής του θητείας ότι θα φορούσε γραβάτα «μόνο σε περίπτωση που βρισκόταν μια κοινή λύση για την κρίση χρέους». Όπως σημειώνει η εφημερίδα στο νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Τσίπρα που περνά από τη Βουλή προβλέπονται περικοπές ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μείωση των υψηλών συντάξεων κατά 18% καθώς και μείωση των φορολογικών απαλλαγών από το 2020. Η ελληνική κυβέρνηση «θέλει να έχει εγκρίνει σε κάθε περίπτωση το πακέτο μέτρων πριν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα το αργότερο τον Ιούνιο ένα θετικό μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους. Μια τέτοια ευνοϊκή εξέλιξη στη διαπραγμάτευση θα ήταν άσος στο μανίκι του Τσίπρα. Μια τέτοια επιτυχία θεωρείται απαραίτητη, δεδομένου ότι εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, τουλάχιστον κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Οι βουλευτικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2019. Υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ανέπαφη, έχει μπροστά ένα μόνο ημίχρονο.»
«Πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Eurogroup (…) της Δευτέρας θα αποφέρει ‚θετικά αποτελέσματα‘ για την Ελλάδα.» Όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στη Βουλή, τα νέα λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ακούγονται «πολύ καλά για να είναι αληθινά» και όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μπορεί να είναι τόσο καλά «που να χρειαστεί να φορέσω γραβάτα». Μετά την προκαταρτική συμφωνία Ελλάδας-δανειστών στις αρχές Μαΐου στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί το ζήτημα κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο,«με απλά λόγια, εάν η χώρα μπορεί σε κάποια δεδομένη στιγμή να αποπληρώσει το χρέος της. Η θέση του Αλέξη Τσίπρα (και όχι μόνο) στην ερώτηση είναι ‘όχι’, γι αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των χρημάτων που έχουν δανείσει είτε να μετατοπίσουν τις προθεσμίες εξόφλησης στις καλένδες», γράφει η Ηandelsblatt. «Μια απαίτηση που είναι τόσο παλιά όσο οι απεργίες και οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής λιτότητας», σημειώνει η εφημερίδα. Κλείνοντας η FAZ αναφέρει πάντως ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ότι σε αντίθεση με το παρελθόν και τους προηγούμενους πρωθυπουργούς πλέον ο ίδιος δεν έχει απέναντί του «έναν αρχηγό της αντιπολίτευσης με το όνομα Τσίπρας». Σε αντίθεση με τον Τσίπρα όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπόσχεται πολλά αλλά εστιάζει στη διαχείριση των κρίσεων.
Διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων λιτότητας
Στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του νέου πολυνομοσχεδίου αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του Γ. Χρηστίδη από την Αθήνα στην ιστοσελίδα Spiegel Online. «Η κυβέρνηση της Ελλάδας κάνει λόγο για την τελευταία θυσία: μέσα στη νύχτα θα πρέπει να υπερψηφισθεί ένα νέο πακέτο λιτότητας, σαν αντάλλαγμα το κούρεμα χρέους. Συνταξιούχοι και φορολογούμενοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους», σημειώνει η ιστοσελίδα. Το ρεπορτάζ εστιάζει στους Έλληνες συνταξιούχους που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα στην τρίτη ηλικία. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο που ειδικεύεται σε θέματα κοινωνικής ασφάλειας πρόκειται «για τη μεγαλύτερη ενιαία μείωση των συντάξεων από την αρχή της κρίσης χρέους». Όπως σημειώνει το Spiegel, oι συνταξιούχοι θα απολέσουν έως και το ένα τέταρτο των εισοδημάτων τους, κι αυτό παρά το ότι στην Ελλάδα «οι συντάξεις έχουν μια ιδιαίτερη σημασία: συχνά από αυτές εξαρτώνται όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Οι συντάξεις λειτουργούν σαν de facto υποκατάστατό τους». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι τα σκληρά αυτά μέτρα κρίνονται απαραίτητα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη ελάφρυνση χρέους. Την ίδια ώρα πέρα από τους συνταξιούχους όμως πλήττονται και όλες οι κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίοι, «σε ορισμένες περιπτώσεις θα κληθούν να πληρώσουν ως και το 70% του ακαθάριστου εισοδήματός τους σε φόρους».
Με αφορμή τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αθήνα, τόσο η Frankfurter Rundschau όσο και η ιστοσελίδα του Stern δημοσιεύουν ρεπορτάζ του Φ. Μπατζόγλου από την Αθήνα, το οποίο εστιάζει στη δύσκολη καθημερινότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος: «Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα στις παρεκτροπές του προέδρου Ντ. Τραμπ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι αλλού κρίσεις. Στην Ελλάδα αυτές τις μέρες περνά το ένατο συνολικά πακέτο λιτότητας». Ειδικότερα πρόκειται «για το τρίτο πακέτο της κυβέρνησης Τσίπρα», με συνολική έκταση 941 σελίδες νέων σκληρών μέτρων, τα οπποία με τη σειρά τους προκαλούν νέο κύμα διαδηλώσεων και απεργιών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >