Δύο μηνύματα, ένα από το Μπάρι κι ένα από το Πεκίνο, αναμένουν Αθήνα και Βρυξέλλες για να δρομολογήσουν τη θετική έκπληξη του καλοκαιριού – την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές  και, δη, με κινεζική στήριξη.

Ads

Από το Μπάρι και την σύνοδο της G7 αναμένεται το σήμα του Washington Club  ότι θα προχωρήσει άμεσα η λύση για το χρέος, είτε στο  Εurogroup της 22ας Μαίου, είτε τουλάχιστον στα μέσα Ιουνίου. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν συντονισμένα πλέον το Βερολίνο τόσο η Κομισιόν – όπως έκανε ξανά σαφές χθες ο Πιερ Μοσκοβισί – όσο και, σε ανοιχτό κοινό μέτωπο πια, η κυβέρνηση Τραμπ και το ΔΝΤ.

Διαβάστε Επίσης: Η συνεργασία με την Κίνα στο επίκεντρο της επίσκεψης Τσίπρα στο Πεκίνο [Βίντεο]

Τεστ στις αγορές τον Ιούλιο

Εάν αυτό το σήμα δοθεί, τότε παραμένει σε τροχιά και επιταχύνεται το σενάριο που ήδη έχει εκπονηθεί από την ελληνική πλευρά και διεθνείς τράπεζες για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι, με πιθανότερο χρόνο τον Ιούλιο.

Ads

Το εν λόγω εγχείρημα, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του tvxs.gr, στηρίζει και η Κομισιόν πηγές της οποίας σημειώνουν ότι η αποκλιμάκωση των spreads, το κλίμα ομαλοποίησης μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και το καθαρό πολιτικό τοπίο διαμορφώνουν τις ενδεδειγμένες συνθήκες για το «πρώτο τεστ των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας πέραν του μνημονιακού αναπνευστήρα».

Ελληνικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων και των παρασκηνιακών διεργασιών, δείχνουν ως ιδανικό πλαίσιο γι αυτό το τεστ μια μικρή έκδοση, ενδεχομένως τριετούς διάρκειας, περί τα μέσα Ιουλίου με στόχο ένα επιτόκιο κοντά στο 4,5%. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά στην πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές είχε πάρει επιτόκιο 4,75% για να διακηρύξει τότε – εξαιρετικά πρώιμα όπως αποδείχθηκε – το περίφημο success story.

Γιώργος Τσίπρας: Η Κίνα έχει λόγους να είναι παρούσα

Προκειμένου, δε, να μην έχει και το νέο εγχείρημα την ίδια έκβαση, επιχειρείται ήδη να τοποθετηθούν οι μέγιστες δυνατές δικλείδες ασφαλείας. Κι εδώ, προσδοκάται και το δεύτερο σήμα του επόμενου τριημέρου – το σήμα από τις επαφές του πρωθυπουργού στο Πεκίνο ότι η Κίνα θα στηρίξει ευθέως την έξοδο στις αγορές, προχωρώντας η ίδια σε αγορές ελληνικών ομολόγων.

Είναι μια προοπτική ανοιχτή, που ήδη έχει προετοιμαστεί και την οποία επιβεβαίωσε, διπλωματικά μεν σαφώς δε, χθες και ο Γενικός Γραμματεάς Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας:

«Η Κίνα ήταν από τις χώρες που σε μία δύσκολη για εμάς περίοδο το 2015 είχε συνεισφέρει όταν της ζητήθηκε», είπε στον Flash 96 ο κ. Τσίπρας που μετέχει στην αποστολή στο Πεκίνο προσθέτοντας:

«Και τώρα βέβαια, μετά τη συμφωνία και με το κλίμα να αλλάζει έχει πολύ περισσότερους λόγους να είναι παρούσα στην προσπάθεια να βγει η χώρα μας στις αγορές.  Εάν αναζητούσαμε κάποιες χώρες που θα μπορούσαν συμβάλουν, μία από αυτές είναι και η Κίνα. Είναι λογικό, είναι  χώρα που διαθέτει τεράστια κεφάλαια και τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο αυτή τη στιγμή».

Τα επενδυτικά projects

Οι ελληνικές προσδοκίες από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο δεν σταματούν μόνον στην στήριξη για έξοδο στις αγορές, καθώς πρόκειται για ένα ταξίδι το οποίο εμπεριέχει δυνατότητες και μεγάλων επιχειρηματικών και οικονομικών deals.

Σ’ αυτά τα πιθανά deals πηγές με γνώση της προετοιμασίας που ήδη έχει γίνει, δείχνουν με ιδιαίτερη έμφαση του τομείς του τουρισμού και της ενέργειας αλλά και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Κατά τις ίδιες πηγές ο κινεζικός κολοσσός της Fosun, ο οποίος ήδη έχει εμπλοκή στην Ελλάδα μέσω του Ελληνικού, των Club Med και έχοντας καταθέσει προσφορά και για την Εθνική Ασφαλιστική, έχει έτοιμα σημαντικά τουριστικά projects.

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν ευθεία εμπλοκή κινεζικών συμφερόντων και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ενώ ήδη έχει κλείσει το τριετές Μνημόνιο συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές, τα ψηφιακά δίκτυα, η τεχνολογία και οι μεταφορές.