Χθες το βράδυ το MTV απένειμε το πρώτο βραβείο ερμηνείας χωρίς προσδιορισμό φύλου (καλύτερος ηθοποιός/καλύτερη ηθοποιός). Το παρέλαβε η Emma Watson με μια ομιλία που έγινε viral και την οποία οι New York Times χαρακτήρισαν «ισχυρή έκκληση για τον κατακερματισμό των κατηγοριών του φύλου».

Ads

Το βραβείο χαιρέτισαν πολλοί ως ένα ορόσημο για την ισότητα στην ψυχαγωγία κι ένα θετικό βήμα για ένα μέλλον που οι κατηγορίες ερμηνείας δεν θα διαχωρίζονται με βάση το φύλο, λες και είναι διαφορετικό να ερμηνεύει ένας άντρας από το να ερμηνεύει μια γυναίκα. Αντίθετα τα βραβεία ερμηνείας που δεν προσδιορίζονται από το φύλο, σέβονται το γεγονός ότι τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες παίζουν εξίσου πολύτιμους ρόλους σε μια ταινία ενώ είναι πιο φιλόξενα για κάποιους ηθοποιούς που δεν αυτοπροσδιορίζονται με κάποιο από τα δυο φύλα. 

Το βραβείο παρέδωσε η non – binary ηθοποιός, ασιατικής καταγωγής Kate Dillon, λέγοντας: «Απόψε γιορτάζουμε την ανθρώπινη ύπαρξη, διότι η μόνη διάκριση που πρέπει να κάνουμε όταν πρόκειται για βραβεία είναι μεταξύ των εξαιρετικών ερμηνειών». 

Παραλαμβάνοντας το βραβείο η Emma Watson είπε: «Η κίνηση του MTV να δημιουργήσει ένα βραβείο υποκριτικής που δεν σχετίζεται με το φύλο θα σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα, αλλά για εμένα δείχνει ότι η υποκριτική έχει να κάνει με την δυνατότητα να βάλεις τον εαυτό σου στην θέση κάποιου άλλου. Κι αυτό δεν χρειάζεται να χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η ενσυναίσθηση και η δυνατότητα να χρησιμοποιείς την φαντασία σου δεν πρέπει να έχει όρια». 

Η κίνηση του MTV άνοιξε άμεσα τη συζήτηση, τόσο στα μίντια, όσο και στα social media, για το αν τα βραβεία υποκριτικής, χωρίς τον προσδιορισμό φύλλου, θα πρέπει να υιοθετηθούν από πιο έγκριτους θεσμούς, όπως οι Χρυσές Σφαίρες ή τα Όσκαρ, ωστόσο, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό. Όχι μόνο επειδή οι παραγωγοί των βραβείων δεν θα θέλουν να μειώσουν τις τέσσερις κατηγορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή (Α’ και Β΄ Αντρικού, Α’ και Β’ Γυναικείου) αλλά επειδή στο Χόλιγουντ οι ανισότητες των δυο φύλων παραμένουν. 

Ads

Η Χάνα Τζέιν Πάρκινσον γράφει σήμερα στον Guardian: «η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι κατηγορίες για τα γυναικεία βραβεία, οι γυναίκες για πολύ καιρό δεν θα είχαν κερδίσει κανένα». Όπως επισημαίνει το The Verge, αν ρίξει κανείς μια ματιά στα βραβεία των Όσκαρ που δεν υπάρχει προσδιορισμός φύλλου, για παράδειγμα Καλύτερη Σκηνοθεσία, τα νούμερα είναι με το μέρος του ανδρικού φύλλου. Φέτος όλοι οι υποψήφιοι ήταν άντρες, επομένως και ο νικητής. 

Στα 89 χρόνια των Όσκαρ έχουμε δει μόλις μια γυναίκα, την Κάθριν Μπίγκελοου να κερδίζει το βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Είναι επίσης η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης ταινίας που βραβεύτηκε ως η καλύτερη της χρονιάς. Καμιά γυναίκα δεν έχει βραβευτεί με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας ενώ οι υποψηφιότητες στις κατηγορίες για τα βραβεία Σεναρίου είναι ελάχιστες.