Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις ο Μπόικο Μπορίσοφ κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με τρία εθνικιστικά κόμματα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην ΕΕ παρά τα φιλοευρωπαϊκά αισθήματα του βούλγαρου πρωθυπουργού.

Ads

Η Βουλγαρία έχει πλέον νέα κυβέρνηση, ενάμιση μήνα σχεδόν μετά τις εκλογές της 26ης Μαρτίου. Μια κυβέρνηση που έχει όλες τις τυπικές προδιαγραφές να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις διασφαλίζοντας την ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας. Nέος πρωθυπουργός είναι ο παλιός, ο συντηρητικός πολιτικός Μπόικο Μπορίσοφ, που έχει ήδη διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός.

Συγκαταλέγεται στους ελάχιστους αρχηγούς κυβερνήσεων της νοτιοανατολικής και ανατολικής Ευρώπης που τηρούν φιλοευρωπαϊκή στάση. Το κεντροδεξιό κόμμα του οποίου ηγείται, το GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) είναι μέλος του ΕΛΚ (Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν κρύβει τη συμπάθειά του για την καγκελάριο Μέρκελ αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Η θεμελιώδης όμως αντίφαση αναφορικά με τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση παραμένει. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός συναπαρτίζεται από τρεις άλλους εταίρους που προέρχονται από το εθνικιστικό μέτωπο.

Τρεις νέοι κυβερνητικοί εταίροι από την άκρα δεξιά

Ads

Τα τρία κόμματα που συναποτελούν την πολιτική συμμαχία VP (Ενωμένοι Πατριώτες) δεν έκρυψαν ποτέ τον εθνικιστικό προσανατολισμό τους. Το βουλγαρικό κόμμα Ataka ανέκαθεν θεωρείται φερέφωνο της Ρωσίας, από την οποία λέγεται ότι λαμβάνει άμεση χρηματοδότηση. Ο επικεφαλής του, Βόλεν Σιντέροφ, είναι γνωστός αντισημίτης, έχει εμπλακεί σε υποθέσεις ακροδεξιών επιθέσεων κατά τζαμιών αλλά και αθίγγανων. Φίλα προσκείμενος προς τη Μόσχα είναι και ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, αρχηγός του δεύτερου εθνικιστικού κόμματος που μετέχει στους Ενωμένους Πατριώτες, του VMRO (Bουλγαρικό Εθνικιστικό Κόμμα). Ο Καρακατσάνοφ που είναι επίσης και αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης αλλά και υπ. Άμυνας, υπήρξε στο παρελθόν συνεργάτης των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών την περίοδο του κομμουνισμού.

Ο τρίτος πόλος στη νέα κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον Βαλερί Σιμεόνοφ από το Εθνικιστικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας. Και ο Σιμεόνοφ είναι γνωστός για την επιθετική ρητορική του κατά της μεινότητας των Ρομά αλλά και των προσφύγων και μεταναστών. Τάσσεται υπέρ της ανέγερσης φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, μια θέση που φαίνεται να συμμερίζεται μεγάλη μερίδα της βουλγαρικής κοινωνίας. Σε γενικές γραμμές και οι τρεις τους διάκεινται εχθρικά προς την Τουρκία και εξαπολύουν φραστικές επιθέσεις κατά της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας.

Το στοίχημα της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ευρωπαϊκά θέματα θα βρεθούν αναπόφευκτα στην κορυφή της ατζέντας της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης. Την 1η Ιανουαρίου του 2018 η Σόφια αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ σε ένα κρίσιμο μομέντουμ. Στο επίκεντρο της βουλγαρικής προεδρίας θα βρεθούν τόσο οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Μεγάλη Βρετανία για το Brexit όσο και το θέμα της περαιτέρω διεύρυνσης της Ένωσης. Για το λόγο αυτό ο Μπ. Μπορίσφο αποφάσισε να συστήσει ένα νέο, εξειδικευμένο υπουργείο για την ευρωπαϊκή προεδρία με επικεφαλής την Λιλιάνα Πάβλοβα, στενή του συνεργάτιδα.

Σε ένα άλλο νευραλγικό πόστο, αυτό του υπ. Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα βρεθεί η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, η οποία θα είναι επίσης υπεύθυνη για τη μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μπορίσοφ για τη δικαιοσύνη, η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια την αχίλλειο πτέρνα της Βουλγαρίας. Η Βουλγαρία θεωρείται η πιο διεφθαρμένη χώρα στην ΕΕ. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ωστόσο και αυτή τη φορά παραμένει αμφίβολο εάν η Βουλγαρία θα καταφέρει να εξυγιάνει το δικαστικό της σύστημα.

Aυτό που μπορεί να ειπωθεί πάντως με βεβαιότητα είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι ξεκάθαρα μια κυβέρνηση με τη σφραγίδα Μπορίσοφ, ο οποίος θα συνεχίσει να κυβερνά όπως και πριν, σαν να βρίσκεται σε ένα one man show. Μάλιστα όπως εκτιμούν πολλοί ο ίδιος θα αδράξει την ευκαιρία της βουλγαρικής προεδρίας για να παρουσιάσει τον εαυτόν του ως τον κατεξοχήν εκφραστή των ευρωπαϊκών ιδεωδών στη Βουλγαρία. Κι αυτό παρά τα πολλά ερωτήματα που γεννά η νέα κυβέρνηση με τους τρεις εταίρους της από το εθνικιστικό μέτωπο.

Πηγή: Deutsche Welle