Οι αρχές στην Τσετσενία πιέζουν τους γονείς να σκοτώσουν τα ίδια τους τα παιδιά, επειδή είναι gay. Αυτό αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες θυμάτων, που κατάφεραν να δραπετεύσουν απ΄ την περιοχή αλλά και οι δημοσιογραφικές έρευνες. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ το θέμα τέθηκε και στη συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν.

Ads

Ένας ανώνυμος άνδρας δηλώνει στο δίκτυο France 24: «Ανέκαθεν μας καταδίωκαν, αλλά ποτέ έτσι. Τώρα τους συλλαμβάνουν όλους. Σκοτώνουν ανθρώπους, κάνουν ό,τι θέλουν».

Μέσα από τις μαρτυρίες γίνεται σαφές, ότι πρόθεση του καθεστώτος είναι «να καθαρίσει το έθνος απ΄την ομοφυλοφιλία». Βασανίζουν τ΄άτομα με ηλεκτροσόκ ενώ τους στερούν το φαΐ για μέρες.

«Πιέζουν τους γονείς μας να μας σκοτώσουν», δηλώνει ένα άλλο θύμα. «Τους λένε: ή θα το κάνετε εσείς ή εμείς».

Ads

image

«Βασάνιζαν έναν άνδρα για δύο εβδομάδες και μετά κάλεσαν τους γονείς και τους αδερφούς του. Οι αρχές τους είπαν: Ο γιος σας είναι ομοφυλόφιλος – κανονίστε το ή αλλιώς θα το κάνουμε εμείς…»

Σύμφωνα μ΄έναν αυτόπτη μάρτυρα, η οικογένεια του τον πήγε στο δάσος και τον σκότωσε. Στη συνέχεια έθαψαν το σώμα του, χωρίς να το κηδέψουν.

Το θέμα είδε πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας στα τέλη Μαρτίου όταν μια έρευνα της ανεξάρτητης εφημερίδας Novoya Gazeta αποκάλυψε ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών της Τσετσενίας, η υπερσυντηρητική κοινωνία της οποίας θεωρεί το θέμα «ταμπού». Για πολλές οικογένειες η ομοφυλοφιλία συνιστά «έγκλημα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 100 ομοφυλόφιλους και υποκίνησαν συγγενείς τους να τους σκοτώσουν για «να ξεπλύνουν την τιμή» της οικογένειας. Τσετσένοι ομοφυλόφιλοι που διέφυγαν στη Μόσχα είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ξυλοκοπήθηκαν και ότι κρατήθηκαν σε μια «ανεπίσημη» φυλακή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Novoya Gazeta, «οι αρχές έχουν εγκαταστήσει διάφορα τέτοια στρατόπεδα, όπου οι ομοφυλόφιλοι δολοφονούνται ή εξαναγκάζονται να φύγουν απ΄ τη χώρα». Σημειώνει, μάλιστα, ότι ένα απ΄ αυτά τα στρατόπεδα έχει εγκατασταθεί στις πρώην στρατιωτικές βάσεις, στην πόλη Argun.

image

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, μετά τη δεκαετία του 30 και τον Χίτλερ.

Μιλώντας στην MailOnline, η Svetlana Zakharova απ’ το ρωσικό LGBT δίκτυο, δήλωσε: «Oι gay άνθρωποι τίθενται υπό κράτηση στα στρατόπεδα αυτά. Εργαζόμαστε με στόχο να τους απομακρύνουμε. Κάποιοι έχουν φύγει απ’ την περιοχή. Αυτοί που κατάφεραν να ξεφύγουν μας είπαν ότι κρατήθηκαν στο ίδιο δωμάτιο, όλοι μαζί. Περίπου 30-40 άτομα. Βασανίστηκαν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έπεφταν θύμα άγριου ξυλοδαρμού που κάποιες φορές οδηγούσε στον θάνατο».

Ένα απ΄αυτούς που κατάφεραν να δραπετεύσουν δήλωσε στην Novoya Gazeta, ότι τον κακοποιούσαν (μαζί μ΄άλλους) μέχρι να αποκαλύψει κι άλλα μέλη της gay κοινότητας.

Ένας άλλος υποστήριξε ότι, πριν καταλήξει σ΄ένα από τα στρατόπεδα, αναγκαζόταν να πληρώνει υπέρογκα πόσα στην αστυνομία κάθε μήνα, για να μην τον συλλάβουν. «Τώρα το καθεστώς έκανε ακόμη ένα βίαιο βήμα, δημιουργώντας αυτά τα στρατόπεδα», δήλωσε ο επιζώντας.

image

Ο Alexander Artemyev, από το τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ρωσία, δήλωσε στην MailOnline: «Μπορούμε μόνο να καλέσουμε τις ρωσικές αρχές να ερευνήσουν αυτές τις καταγγελίες. Οι ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία αντιμετωπίζονται πολύ άσχημα και διώκονται καθημερινά, φοβούμενοι μάλιστα να μιλήσουν γι΄αυτό. Αναγκάζονται είτε να κρυφτούν είτε να φύγουν. Είμαστε σ΄επαφή με το LGBT δίκτυο, που βοηθά τα άτομα αυτά να βρουν καταφύγιο. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μιλήσουν γι΄αυτό, γιατί θέτουν έτσι τη ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε».

Ενδεικτικό είναι και το (επιτόπου) ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Andrew E. Kramer για την New York Times, που συνομίλησε με τον Alvi Karimov, εκπρόσωπο του ηγέτη της Τσετσενίας, Ramzan A. Kadyrov, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «οι αρχές δεν θα μπορούσαν να συλλαμβάνουν ομοφυλόφιλους άνδρες επειδή δεν υπήρχαν ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν ήταν σίγουρος ότι σε όλη την Τσετσενία κανένας άνθρωπος δεν ήταν ομοφυλόφιλος, ο Alvi Karimov βρήκε την ερώτηση «παράξενο», αλλά είπε ότι ήταν βέβαιος και, συνεπώς, η έκθεση στη Novaya Gazeta κατασκευάστηκε.

image
Ο πρόεδρος Razman Kadyrov

Ανάλογα και η Heda Saratova, που εκπροσωπεί την Τσετσενική κυβέρνηση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε στη New York Times. «Ποτέ δεν τα είδα με τα μάτια μου ομοφυλόφιλους… Ούτε άκουσα ποτέ. Στα 50 μου χρόνια, δεν έχω δει ποτέ έναν ομοφυλόφιλο. Βλέπω μύγες, βλέπω κουνούπια, αλλά δεν έχω δει ποτέ έναν ομοφυλόφιλο άνθρωπο».

Στις 20 Απριλίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη επιβεβαίωση» αυτών των διώξεων.

Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιστολή τους προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ζητούν από την ρωσική κυβέρνηση να προασπίσει τα δικαιώματα της κοινότητας των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες οι ομοφυλόφιλοι στην Δημοκρατίας της Τσετσενίας διώκονται, φυλακίζονται και εξοντώνονται.

Την επιστολή, αντίγραφο της οποίας διαθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Agence France-Presse) και την οποία αναμετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Σουηδίας , Μπόρις Τζόνσον, Μπέρτ Κούντερς, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Ζαν Μαρκ Ερό και Μάργκοτ Βάλστρεμ.

«Αγαπητέ συνάδελφε, ανησυχούμε βαθύτατα μετά τις πολυάριθμες εκθέσεις διεθνών οργανισμών. Απευθύνουμε έκκληση στη ρωσική κυβέρνηση να ερευνήσει τις φοβερές αυτές καταγγελίες και να εγγυηθεί την ασφάλεια ακτιβιστών και δημοσιογράφων που ασχολούνται με το ζήτημα αυτό», αναφέρεται στην επιστολή των πέντε ευρωπαίων υπουργών.

Στην επιστολή τους με ημερομηνία 28 Απριλίου 2017, σύμφωνα με το AFP, οι πέντε υπουργοί επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι διώξεις κατά της κοινότητας των ΛΟΑΔ στην Τσετσενία. «Καλούμε την ρωσική κυβέρνηση -γράφουν- να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις αρχές της Τσετσενίας , ώστε να σταματήσουν άμεσα όλες οι διώξεις, να παρασχεθεί βοήθεια στα θύματα και να παραπεμφθούν οι υπαίτιοι στην δικαιοσύνη».

Παράλληλα, στην προ ολίγων ημερών συνάντηση που είχαν η Άγγελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, συγκεκριμένα στις 2 Μαϊου, αναφέρθηκε το θέμα και η η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, όπου έχουν καταγγελθεί πολλές περιπτώσεις συλλήψεων και βασανιστηρίων.

«Μίλησα επίσης (σ.σ. με τον Πούτιν) για αυτήν την πολύ αρνητική έκθεση σχετικά με το τι συμβαίνει με τους ομοφυλόφιλους στην Τσετσενία και ζήτησα από τον πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων» είπε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι.

Όταν πήρε τον λόγο, ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε αυτήν τη συζήτηση, ούτε στο θέμα των ομοφυλοφίλων της Τσετσενίας.