Στην αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης ελληνικών ομολόγων που καταγράφηκε μετά την προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας-δανειστών αναφέρονται γερμανικές εφημερίδες, σημειώνοντας ωστόσο πως για τους επενδυτές παραμένει κρίσιμο το θέμα του χρέους.

Ads

«Ζήτηση για ελληνικά ομόλογα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στη θετική εικόνα που κατέγραψαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις διεθνείς χρηματαγορές. Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μετά τη συμφωνία «οι επενδυτές έσπευσαν θαρραλέα να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, κάτι που κατά συνέπεια έσπρωξε την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου προς τα κάτω, υποχωρώντας στο 6,043%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δυόμισι χρόνια».

«Εντούτοις η Ελλάδα αγόρασε έτσι μόνο λίγο χρόνο, ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτικής της DZ Bank Nτάνιελ Λεντς. ‘Δεν καταγράφηκε κάποια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα των περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους’. Aλλά για να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο», γράφει η εφημερίδα. 

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Σε άρθρο της με τίτλο «Σε τροχιά-ρεκόρ» τονίζεται η γενικότερη καλή εικόνα που καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις χώρες της ευρωζώνης, ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα το δημοσίευμα αναφέρει ότι η σημερινή συμφωνία Αθήνας και πιστωτών μετά από τη διαμάχη τους δίνει μια «επιπλέον ανάσα». Οι επενδυτές «αρπάζουν» τώρα ελληνικά ομόλογα, γράφει χαρακτηριστικά.

Ads

Η Ηandelsblatt σημειώνει ωστόσο ότι τις επόμενες μέρες οι διεθνείς επενδυτές θα επιδείξουν πιο συγκρατημένη στάση λόγω του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Επίσης την Τετάρτη αναμένεται και η απόφαση της αμερικανικής Fed αναφορικά με τα επιτόκια. «Αν και δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων, θα δοθεί ωστόσο ένα πρώτο στίγμα για την απόφαση του Ιουνίου».

«Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, που συμπληρώνει: «η συμφωνία είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο για την έγκριση νέων δανειακών δόσεων προς την Ελλάδα. (…) Mέχρι τότε όμως απαιτούνται κι άλλα βήματα». Όπως σημειώνει η FAZ το λόγο έχει την επόμενη εβδομάδα η ελληνική βουλή, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει νόμο που θα περιλαμβάνει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που εξακολουθεί να αποτελεί αιτία προστριβής μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων πιστωτών.

Η εφημερίδα, σύμφωνα πάντα με τη Deutsche Welle, σημειώνει πως ένα άλλο επίμαχο σημείο είναι το ποσοστό στο οποίο θα πρέπει να ανέλθει μεσοπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα. «Οι πιστωτές είχαν συμφωνήσει το 2015 με την Αθήνα ότι η χώρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018, θα πρέπει ‘μεσοπρόθεσμα’ να πετυχαίνει κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα (…) που θα ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Εντούτοις, τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί». Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung γράφει ότι από γερμανικής πλευράς, παρά τη σημερινή συμφωνία, το ζήτημα του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει ακόμη να αποσαφηνιστεί. Σε αυτό το σημείο άλλωστε διαφωνούν ΔΝΤ και Σόιμπλε. 

Τι θα συμβεί με το κούρεμα του χρέους;

Η Frankfurter Rundschau σημειώνει για το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους: «Αυτό παραμένει το μεγαλύτερο διαφιλονικούμενο θέμα. Δεν είναι μόνο η Αθήνα που επιμένει, αλλά και το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή με ένα μειωμένο χρέος. Ωστόσο το ίδιο δεν θέλει να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο. Το φορτίο θα πρέπει να φέρουν κυρίως οι άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Για τον λόγο αυτό ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε είναι αντίθετος σε κάτι τέτοιο. Θέλει να αποφύγει επίσης ότι θα αποκαλυφθεί στους Γερμανούς φορολογούμενος πριν από τις γερμανικές εκλογές πόσα χρήματα τους κοστίζει η κρίση του ευρώ.»

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η εκτίμηση του Ρόμπερτ Χάλβερ, αναλυτή της Baader Bank, μίας εκ των σημαντικότερων επενδυτικών τραπεζών της Γερμανίας. Σε συνέντευξή του στην κοινή ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου Ν24 και της εφημερίδας Die Welt, ο Χάλβερ που θεωρείται από τους πιο περιζήτητους χρηματιστηριακούς εμπειρογνώμονες υποστηρίζει:

«Στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους πρέπει κανείς να γελάσει. Η βιωσιμότητα του χρέους θεωρείται ως εγγυημένη όταν μετατεθεί στο απώτερο μέλλον η αποπληρωμή του χρέους και μειωθούν τα επιτόκια τόσο, ώστε να μπορεί κανείς να τα αντέξει. Είναι σα να θέλει κάποιος να αδειάσει μια τεχνητή λίμνη με κουβάδες. Θα κρατήσει μεν πάρα πολύ, αλλά θα γίνει. Το κυριότερο όμως είναι ότι μπορεί να πει κανείς ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Μετά τις γερμανικές εκλογές θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί και αν θα διαγραφεί το χρέος, διότι μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πει ότι δεν συμμετέχει πλέον, επειδή δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διαγραφεί. Μετά τις εκλογές, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει σήμερα, διότι θα πρέπει να πει στους εκλογείς ότι πρέπει να παραιτηθούν από μερικά δισ. ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ακόμα σήμερα».