Κίνα και Ευρώπη ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να χτίσουν μια επανδρωμένη βάση στη Σελήνη. Με αυτό το πλάνο ως αρχή, οι αρμόδιες Διαστημικές Υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν κοινές αναζητήσεις, πειράματα και αποστολές. 

Ads

«Οι Κινέζοι έχουν ένα πολύ φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα αναφορικά με τη Σελήνη ήδη σε εξέλιξη. Ο αγώνας για την κατάκτηση του Διαστήματος έχει αλλάξει πολύ χαρακτήρα σε σχέση με τη δεκαετία του ’60. Αναγνωρίζουμε πως για την αναγκαία εξερεύνησή του με ειρηνικούς σκοπούς, πρέπει να υπάρχει διεθνής συνεργασία», ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τη σύμπραξη, που είχαν διαρρεύσει πρώτα από την κινεζική πλευρά. 

Σύμφωνα με την ESA, το σχέδιο προβλέπει ένα “φεγγαρο-χωριό”, που θα αποτελεί στο εξής τη βάση εκκίνησης άλλων αποστολών στον Άρη. Επίσης θα μπορεί, ενδεχομένως, να λειτουργήσει καταλυτικά για την προώθηση του διαστημο-τουρισμού ή και για εξορυκτική δραστηριότητα στη Σελήνη. 

Η Κίνα μπήκε τελευταία σχεδόν στον αγώνα του διαστήματος, όμως από το 2003 που έστειλε την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή έχει κλείσει το κενό. Την περασμένη εβδομάδα εκτόξευσε ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που κατευθύνεται για τον επίσης μη επανδρωμένο αυτή τη στιγμή διαστημικό σταθμό της. Σκοπός της αποστολής είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει παραλάβει δείγματα εδάφους από τη Σελήνη και από τον επόμενο χρόνο να κάνει το ίδιο στην σκοτεινή πλευρά. 

Ads

Η ESA ελπίζει ότι θα καταφέρει να αναλύσει αυτά τα δείγματα, όπως επίσης να στείλει προσωπικό στον Κινεζικό Διαστημικό Σταθμό στο μέλλον. Η Κίνα είχε αποκλειστεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξαιτίας βέτο των ΗΠΑ στην συνεργασία, για το οποίο είχαν φέρει ως επιχείρημα ότι η ανατολική χώρα χρησιμοποιεί το διαστημικό της πρόγραμμα για στρατιωτικούς σκοπούς.