Παρά τα εγκαίνια των νέων και σύγχρονων εθνικών δρόμων, ο κατάλογος των θυμάτων σε τροχαία δυστυχήματα κι αυτό το Πάσχα ήταν μεγάλος. Τα στοιχεία που κατέγραψαν τα στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν μείωση συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, όχι όμως αυτή που ανέμεναν, παρά την επικοινωνιακή καμπάνια και τον μεγάλο αριθμό αστυνομικού προσωπικού που βρέθηκε στους δρόμους. Για άλλη μια χρονιά το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων, περίπου 75%-80%, σημειώθηκε σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ads

Από την Παρασκευή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, στις 7 Απριλίου έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου, σημειώθηκαν 333 τροχαία ατυχήματα. Από αυτά τα 26 ήταν θανατηφόρα, τα 17 σοβαρά και τα 290 ελαφρά.

Την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2016 είχαν καταγραφεί 353 τροχαία ατυχήματα, εκ των οποίων τα 28 ήταν θανατηφόρα, 35 σοβαρά και 290 ελαφρά (ίδιος αριθμός με φέτος). Αντίστοιχα μεγάλος ήταν και ο αριθμός των πολιτών  που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο στις εορτές του Πάσχα. Το συγκεκριμένο δεκαήμερο οι παθόντες από τροχαία ανήλθαν σε 443, εκ των οποίων οι 26 τραυματίστηκαν θανάσιμα, 18 τραυματίστηκαν βαριά και 399 ελαφρότερα. Το 2016, είχαν καταγραφεί 461 παθόντες από τροχαία ατυχήματα, από τους οποίους 31 είχαν ανασυρθεί νεκροί, 40 βαριά τραυματισμένοι και 390 ελαφρά.

Οι αιτίες των δυστυχημάτων ήταν ιεραρχικά, η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση κράνους, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, η μέθη, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, το αντικανονικό προσπέρασμα, οι αντικανονικοί ελιγμοί, η παραβίαση προτεραιότητας, η μη χρήση παιδικού καθίσματος και τα φθαρμένα ελαστικά.

Ads