«Μετά το Eurogroup της 7ης Απριλίου έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση. Tα βήματα είναι καθορισμένα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπολος ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν ανοικτά θέματα και πρόσθεσε πως ακόμη και οι αγορές δείχνουν ότι βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Στις 21- 23 Απριλίου, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, θα συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, θα καθορισθούν τα προαπαιτούμενα και θα ψηφιστούν στη Βουλή. Εν συνεχεία θα συνεδριάσει το Eurogroup για να εγκρίνει τη συμφωνία στις 22 Μαΐου ή και νωρίτερα, με έκτακτο Eurogroup» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ορισθούν τώρα και θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του προγράμματος», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την φορολογία και για το αν κυβέρνηση μετακινήθηκε από τη θέση της για το θέμα του αφορολόγητου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι από το 2015 το ΔΝΤ είχε ζητήσει τη μείωση του αφορολόγητου και μέτρα 3,6 δις ευρώ για το 2018.
«Δόθηκε μια μεγάλη μάχη και κατορθώσαμε κατά την πρώτη αξιολόγηση να αποτρέψουμε τη μείωση του αφορολόγητου – για το 2018 – κάτω από τα 8.600 ευρώ μεσοσταθμικά» ανέφερε και πρόσθεσε:
«Κατά τη διάρκεια όμως της δεύτερης αξιολόγησης τέθηκε εκ μέρους της Γερμανίας και της Ολλανδίας ως απαράβατος όρος η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έδινε στο Ταμείο ένα ιδιότυπο βέτο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Το Ταμείο απαίτησε επιπλέον μέτρα 4,4 δις ευρώ, για το 2019 και τελικά μετά από σκληρή και επίπονη διαδικασία, καταλήξαμε στις 20 Φλεβάρη να κάνουμε μια υποχώρηση. Να δεχθούμε δηλαδή τη νομοθέτηση εξοικονομήσεων 2% το 2019 και το 2020 και την ίδια στιγμή κερδίσαμε τη δυνατότητα να νομοθετήσουμε ταυτοχρόνως θετικά μέτρα. Μιλάμε για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που στο γενικό σύνολο είναι μια αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος που δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις, αναθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους και μείωσης των φορολογικών συντελεστών που θα είναι προσανατολισμένες στο να βοηθήσουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα».
«Κάναμε υποχωρήσεις από τις αρχικές μας θέσεις αλλά και το ΔΝΤ υποχώρησε. Πρόκειται για συμβιβασμό που δεν θα τον επιλέγαμε εάν δεν είχε δοθεί το δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ. Ήταν όμως αναγκαίος για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα ώστε τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να ανακτήσει την πολιτική και οικονομική της αυτονομία», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >