Η αποστροφή του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ για το ευρώ, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Τόσο η ΛΑΕ όσο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατηγόρησαν τον Περισσό ότι  “πετάει τη μπάλα στην εξέδρα” παραπέμποντας στις καλένδες της “λαϊκής εξουσίας”, το ζήτημα του κοινού νομίσματος.

Ads

Όμως ο κ. Κουτσούμπας, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος του,είπε περίπου τα αυτονόητα: “Στην περίπτωση αλλαγής νομίσματος στη χώρα μας, το λαϊκό εισόδημα θα εξανεμιστεί μέσω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, της αισχροκέρδειας, της ραγδαίας πτώσης της αγοραστικής δύναμης, καθώς και μέσω της μεγάλης ανατίμησης των εισαγόμενων εμπορευμάτων, στα οποία στηρίζεται όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και η βιομηχανία.

Επίσης, θα χτυπηθεί και ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, δανειοληπτών. Το μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό που θα βγει και σε αυτή την περίπτωση κερδισμένο και ιδιαίτερα ορισμένα τμήματά του, γι’ αυτό και στήριξαν και στηρίζουν, άμεσα ή έμμεσα, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη”.

Η Ελλάδα χρωστάει σήμερα 320 δις ευρώ, ένα ποσό που θα πολλαπλασιαστεί αν βρεθεί με ένα νέο, υποτιμημένο νόμισμα. Πρόκειται για διεθνείς υποχρεώσεις, από τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να ξεφύγει,όσο και αν κλειστεί στον εαυτό της.

Ads

  Μπορεί η ευρωζώνη με τα μνημόνια της να φαντάζει με φυλακή, αλλά η απόδραση από αυτήν ισοδυναμεί με θάνατο. Αποτελεί μονόδρομο η προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους μέσα στην ευρωζώνη, στα πλαίσια μιας συμμαχίας με τις άλλες χώρες του Νότου.. Βέβαια, αν η ευρωζώνη δεν αλλάξει εξισορροπώντας τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο,  είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αλλά η Ελλάδα δεν έχει τις δυνάμεις για να αποχωρήσει μόνη της, χωρίς μια γενικότερη αναδιάταξη, τρώγοντας για μια ακόμη φορά όλη τη μπόρα.