Μια εντελώς άγνωστη – μέχρι στιγμής περιοχή – κοντά στην πνιγμένη από το νέφος πρωτεύουσα της Κίνας, συγκεντρώνει πλέον τα βλέμματα, αλλά και υπερβολικά πολλούς αγοραστές ακινήτων. Όλα αυτά με την αποκάλυψη ότι το Πεκίνο, πήρε την απόφαση να κατασκευάσει μια νέα πόλη σε μια προσπάθεια να μειώσει τόσο τη ρύπανση όσο και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, που στην κινεζική πρωτεύουσα φτάνει τα όρια της τρέλας.

Ads

Τα σχέδια για τη δημιουργία της νέας αυτής περιοχής, μιας ειδικής οικονομικής ζώνης, που οι αρχές αναφέρουν ότι θα καλύψει μια περιοχή σχεδόν τρεις φορές όσο η Νέα Υόρκη, ανακοινώθηκε από την ηγεσία του ΚΚΚ το περασμένο Σάββατο. 

Σύμφωνα με τα σχέδια, η νέα πόλη θα διασχίζει τρεις επαρχίες, περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά του Πεκίνου και θα αποτελεί μια ζώνη «στρατηγικής και ζωτικής σημασίας για την χιλιετία που έρχεται». 

Στις σχετικές ανακοινώσεις αντέδρασαν άμεσα κυνηγοί ευκαιριών οι οποίοι συρρέουν στην περιοχή μαζικά και αγοράζουν ακίνητα που ευελπιστούν να πουλήσουν σε υψηλές τιμές βγάζοντας τεράστιο κέρδος. Τα τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι τιμές των ακινήτων σχεδόν διπλασιάστηκαν λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση. 

Το πρακτορείο Bloomberg από την πλευρά του ανέφερε ότι στην περιοχή διεξάγεται μια μάχη για τα ακίνητα που δημιουργεί το αδιαχώρητο στους δρόμους που οδηγούν σε αυτή, ενώ τα τοπικά ξενοδοχεία έχουν πλημμυρίσει με επισκέπτες. 

Ads

Οι ντόπιοι κτηματομεσίτες αναγκάστηκαν να κλείσουν τη Δευτέρα καθώς η κυβέρνηση απαγόρευσε τις πωλήσεις έκτακτης ανάγκης για να βάλει φρένο στην απότομη αύξηση του ενδιαφέροντος. Το Reuters αναφέρει ότι αξιωματούχοι βγήκαν στους δρόμους με ντουντούκες και προειδοποιούσαν εναντίον της παράνομης κερδοσκοπίας. 

Και η φρενίτιδα στο διαδίκτυο είναι τέτοια που οι αρχές διέταξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις κινεζικές ιστοσελίδες να «ελέγχουν τα αρνητικά σχόλια που σχετίζονται με την ίδρυση της νέας πόλης». 

Η Κίνα έχει δημιουργήσει δεκάδες «νέες περιοχές» τα τελευταία χρόνια καθώς μια μαζική αστικοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη, με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινούνται στα αστικά κέντρα. 

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πολλές από αυτές έχουν καταντήσει πόλεις – φαντάσματα, αλλά σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο Γουέιντ Σέπαρντ, που γράφει ένα βιβλίο σχετικά με το φαινόμενο υποστηρίζει ότι οι περιοχές αυτές έχουν ήδη απογειωθεί. «Πραγματικά δεν υπάρχουν πόλεις φαντάσματα. Βρίσκονται απλά σε φάση ανάπτυξης», λέει.