Από την ενέργεια μέχρι το προσδόκιμο ζωής, η στατιστική απεικονίζει τους αιρθμούς  που, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, θα καθορίσουν τη ζωή μας τα επόμενα 100 χρόνια. 

Ads

Πόσο πιθανό είναι να μας αντικαταστήσει στη δουλειά ένα ρομπότ ή ένας υπολογιστής, πώς θα είναι η ζωή στις (πολύ) μεγάλες πόλεις, πόσο χώρο θα έχει ο καθένας και τί σημαίνει ότι η πυραμίδα του πληθυσμού μετατρέπεται σε κυψέλη;

Το BBC παρουσιάζει τους πέντε αριθμούς που θα καθορίσουν τη ζωή στον πλανήτη.

Μεταξύ αυτών είναι και στοιχεία που μας αφορούν άμεσα, αφού αναφέρονται στο κοντινό 2030. 

Ads

Πόσο θα αυξηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός;

Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο του ΟΗΕ ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 11,2 δισ μέχρι το 2100. Αλλά αυτό είναι περισσότερο μια προβολή, παρά βεβαιότητα.

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο παγκόσμιος πληθυσμός να εκτιναχθεί στα 16,6 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα. Ή, εντελώς αντίθετα, μπορεί να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα -περίπου 7,3 δισ (σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι 7,5 δισ άνθρωποι).

Πάντως, σε όλα τα σενάρια του ΟΗΕ, ο πληθυσμός συνεχίζει να έχει αυξητική τάση τουλάχιστον μέχρι το 2050.

image

Γιατί το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται;

Επειδή ζούμε περισσότερο και κάνουμε λιγότερα παιδιά. Το 1950, οι άνθρωποι δεν ήταν σίγουροι ότι θα καταφέρουν να φτάσουν τα 50. Σήμερα, το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως είναι (περίπου) τα 72 χρόνια και μέχρι το 2100 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 83.

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σημαίνει περισσότεροι ηλικιωμένοι, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας σημαίνουν λιγότερες γεννήσεις: Η (λεγόμενη) πυραμίδα του πληθυσμού μετατρέπεται σε κυψέλη.

image

Πού θα ζούμε; (…)

Μέχρι το 2030, θα υπάρχουν 41 μεγα-μητροπόλεις (megacities) με πληθυσμό  άνω των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Και από το 2050, τα δύο τρίτα θα ζούμε σε αστικές περιοχές. 

Η στέγη που θα αντιστοιχεί στον καθέναν από εμάς σε αυτές τις super-πυκνοκατοικημένες πόλεις θα είναι ένα εκπληκτικά μικρό κομμάτι γης.  

image

Η πυκνότητα κατοίκων ανά τ.χλμ για αυτά τα 6,3 δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα ζουν στις πόλεις θα είναι ίδια με της Βομβάης σήμερα, αλλά σε μια περιοχή στο μέγεθος της Βρετανίας.

image

Ποιές θα είναι οι ενεργειακές πηγές;

Σήμερα το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνει η ανθρωπότητα -σε ποσοστό 86%- προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου, αλλά το ποσοστό αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Η παγκόσμια ηλιακή ενεργειακή κατανάλωση ήταν περίπου 7,5 φορές υψηλότερη το 2015 από ό, τι το 2010.

Σε ένα μέλλον στο οποίο θα κυριαρχούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι χώρες με ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες θα έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα.

image

Πόσο πιθανό είναι η δουλειά μου να αυτοματοποιηθεί στο μέλλον;

Σχεδόν οι μισές από τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν εν ευθέτω χρόνω να γίνονται από ρομπότ ή υπολογιστή, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ωστόσο, ορισμένες θέσεις εργασίας έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αυτοματοποιηθούν από άλλες.

Οι λογιστές, οι οδηγοί ταξί και οι πωλητές telemarketing είναι πιθανόν να ζήσουν κατά την επόμενη δεκαετία -ή τις επόμενες δύο δεκαετίες- την αντικατάσταση τους, ενώ οι θέσεις εργασίας που απαιτούν δημιουργικότητα, χειρωνακτική επιδεξιότητα, συμπόνια και ενσυναίσθηση θα μπορούσαν να συνεχιστούν για πολύ περισσότερο.

Όπως είναι αυτονόητο, η αγορά εργασίας θα προσαρμοστεί αναγκαστικά  στις πιέσεις που επιβάλλονται από την αυτοματοποίηση.

image