Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία αποκαθίσταται μερικώς και προσωρινώς το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς, μετά την υπόθεση της ΑΕΠΙ, της εταιρείας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Την τροπολογία ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το ΚΚΕ. Παρών δήλωσε το Ποτάμι.

Ads

Προηγουμένως, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, έκανε δεκτή την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η προσωρινή ρύθμιση αυτή έρχεται να καλύψει την εναγώνια φωνή των δημιουργών, οι οποίοι χάνουν τα έσοδά τους, μετά την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς, την άρνηση των χρηστών να καταβάλουν τα δικαιώματά τους και την πλήρη κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς την εταιρία.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αρμόδιος υπουργός, με εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, μπορεί να διορίσει προσωρινό επίτροπο, εφόσον συντρέχει σοβαρή πιθανολόγηση, ότι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και ιδίως να εισπράξει και να διασφαλίσει την απόδοση στους δικαιούχους των ποσών που εισπράττει για λογαριασμό τους.

Απέναντι στους προβληματισμούς που εξέφρασαν τα κόμματα και ιδίως ο Κ. Τζαβάρας (ΝΔ), που χαρακτήρισε την τροπολογία «γονατογράφημα» και κάλεσε την υπουργό να μην την κάνει δεκτή, η κ. Κονιόρδου, εξήγησε ότι η ρύθμιση αυτή, δεν υποκαθιστά τον κύριο νόμο. Σε αυτόν -όπως εξήγησε- η πρόβλεψη που αφορά σε επιλογή του επιτρόπου, θα γίνεται από το δικαστήριο βάσει μιας λίστας ανθρώπων εγνωσμένου κύρους που καλύπτουν τα απαιτούμενα προσόντα του επιτρόπου.

Ads

Προσέθεσε ότι η διάρκεια της ρύθμισης θα είναι μέχρις ότου ψηφιστεί ο νόμος, ενισχυθεί το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες, και θα καθορίσει την πορεία της εταιρίας και των δικαιωμάτων των δημιουργών. Τέλος, η υπουργός ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο παίρνει τον δρόμο του προς τη Βουλή, καθώς -όπως είπε- έχει ολοκληρωθεί μια σειρά παρεμβάσεων και έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και πολύ προσεχτική προεργασία.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος συνυπογράφει την τροπολογία, απάντησε προς τα κόμματα που διέκριναν αντίφαση σε σχέση με αυτά που δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού.

«Είναι στην κατεύθυνση αυτών που ζητούν και η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργών, οι δημιουργοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης. Είναι σε μια κατεύθυνση που αρμόζει με τις βέλτιστες πρακτικές και είναι μια πρακτική που ευλόγως αναμένουμε να υπάρχει, πολύ περισσότερο που ένας οργανισμός είχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Όμως στην ενδιάμεση αλυσίδα διαπιστώθηκε κακή διαχείριση που απειλεί τα συμφέροντα των δικαιούχων και χρηστών» είπε ο κ. Ξυδάκης.

Σημείωσε επίσης ότι στόχος της τροπολογίας για τον προσωρινό επίτροπο είναι να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης στην αγορά, και επισήμανε (εφόσον υπάρχουν μικροαντιρρήσεις στις διατυπώσεις της ρύθμισης) ότι τόσα χρόνια η ΑΕΠΙ λειτουργούσε στη βάση νόμου που έδινε στον υπουργό τη δυνατότητα να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο.

«Γιατί δεν έγινε μια φορά ο διαχειριστικός αυτός έλεγχος;» διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και προσέθεσε πως δεν θα ήταν τιμωρία ή ποινή, η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, καθώς είχε υποχρέωση η Πολιτεία να το κάνει. «Θα περίμενα περισσότερη ευαισθησία», είπε τέλος απευθυνόμενος προς την Αντιπολίτευση.