Τεράστια εσωτερική αναταραχή στη CIA έχει προκαλέσει η διαρροή εγγράφων απο τον ιστότοπο Wikileaks, τα οποία περιγράφουν με λεπτομέρειες τις μεθόδους υποκλοπών και παρακολουθήσεων απο την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Οι Ομοσπονδιακές αρχές διεξάγουν έρευνες, χωρίς ωστόσο, να επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα των εγγράφων. Για «καταστροφική ανικανότητα» κατηγορεί τη CIA ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Ads

CIA και FBI διεξάγουν ποινική έρευνα για να διαπιστώσουν πώς διέρρευσαν οι πληροφορίες για τα κυβερνο-όπλα, που χρησιμοποιεί η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών για να διεισδύσει σε κινητά, ταμπλέτες, υπολογιστές, έξυπνες τηλεοράσεις και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, υποψίες βαρύνουν υπαλλήλους που εργάζονταν με σύμβαση έργου στη CIA, ενώ είχε γίνει αντιληπτό από τα τέλη του 2016 ότι υπήρξε διαρροή στα ασφαλή συστήματα της υπηρεσίας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε ότι «ο πρόεδρος έχει διαμηνύσει στο παρελθόν ότι οποιοσδήποτε διέρρευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες θα αντιμετωπίζει την αυστηρότερη τιμωρία του νόμου. Θα καταδιώξουμε αυτούς που διαρρέουν διαβαθμισμένες πληροφορίες».

Παράλληλα όμως ο Σον Σπάισερ δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι τα συστήματα της CIA είναι «απαρχαιωμένα» και πρέπει να εκσυγχρονιστούν. «Ο πρόεδρος ανησυχεί ιδιαίτερα για τη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών που αποδυναμώνουν την εθνική μας ασφάλεια» ανέφερε.

Ads

Ασάνζ: Καταστροφική η ανικανότητα της CIA

Για καταστροφική ανικανότητα επειδή δεν κατάφερε να προστατέψει ένα τόσο επικίνδυνο οπλοστάσιο, κατηγόρησε τη CIA, o ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, και δήλωσε έτομος να συνεργαστεί με τις τεχνολογικές εταιρείες ώστε να διορθώσουν τα κενά ασφάλειας στο λογισμικό τους: «Η CIA ανέπτυξε ένα τεράστιο οπλοστάσιο, το οποίο φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο οπλοστάσιο με ιούς στον κόσμο, το οποίο επιτίθεται στα περισσότερα συστήματα που δημοσιογράφοι, μέλη κυβερνήσεων, διευθύνοντες σύμβουλοι και πολίτες χρησιμοποιούν. Δεν το ασφάλισε, έχασε τον έλεγχο και στη συνέχεια συγκάλυψε το γεγονός».

H CIA πάντως δεν επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα των περίπου 9.000 εγγράφων, τα οποία περιγράφουν περισσότερα από 1000 προγράμματα κακόβουλου λογισμικού που είχε αναπτύξει η Υπηρεσία με στόχο να υποκλέψει συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS, Android και Windows.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ