Από τις Βερσαλλίες στις Βρυξέλλες η απόσταση είναι μικρή. Ενδεχομένως, όση κι εκείνη ανάμεσα στην Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων» και την διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Οποια κι εάν είναι η τελική ανάγνωση και έκβαση, η Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων» μπαίνει από σήμερα, για πρώτη φορά, στην επίσημη ατζέντα ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Συγκεκριμένα, το θολό και αμφιλεγόμενο σχέδιο που παρουσίασαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας στη σύναξη των Βερσαλλιών αναμένεται να συζητηθεί αύριο, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών – μιας συνόδου, που έχει ως βασικό αντικείμενο την προετοιμασία της επετειακής συνεδρίασης των «27» στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη για τα 60 χρόνια της Ε.Ε.
«Ενότητα, όχι διαίρεση»
«Το βασικό μήνυμα από τη Ρώμη δε θα είναι η διαίρεση αλλά η ενότητα. Εάν στη Ρώμη, πρόκειται να γεννηθεί ένα νέο μωρό από τους 27 ηγέτες, το όνομα του θα πρέπει να είναι ενότητα, όχι πολλές ταχύτητες» τόνισε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά την χθεσινή, ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, το κατά πόσο η ενότητα μπορεί να θεωρείται δεδομένη στην μετά Brexit ευρωπαϊκή εποχή αποτελεί και το μείζον ερώτημα που άνοιξαν Μέρκελ, Ολάντ, Τζεντιλόνι και Ραχόι στις Βερσαλλίες, παρουσιάζοντας το-ασαφές ακόμη- σχέδιο για μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων».
Παρά τις διαφωνίες, δε, αρκετών κρατών-μελών, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, οι ηγέτες του πυρήνα της ΕΕ φαίνονται αποφασισμένοι να στείλουν το μήνυμα ότι όσοι επιθυμούν να κάνουν βήματα περαιτέρω ενοποίησης θα πρέπει να μπορούν και να το πράξουν, αφήνοντας πίσω όσους δεν το θέλουν.
Εστω κι εάν ο ίδιος υψηλόβαθμος ευρωπαίος παράγοντας διαμήνυσε με ένταση χθες από τις Βρυξέλλες ότι «η ιδέα των πολλών ταχυτήτων δεν είναι σκοπός, αλλά προειδοποίηση προς όλους μας».
Η προεδρία Τουσκ
Σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου, θα είναι παρούσα και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι – πιθανότατα στην τελευταία της εμφάνιση μαζί με τους ηγέτες του ΕΕ πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για το Brexit.
Στην ατζέντα αυτής της πρώτης μέρας της συνόδου, δε, κυριαρχεί το ζήτημα της επανεκλογής του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, η επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ είναι το επικρατέστερο σενάριο παρά το γεγονός ότι η χώρα καταγωγής του, η Πολωνία, έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της υποψηφιότητάς του.
Κατά τις ίδιες πηγές, το αποτέλεσμα φαίνεται προδιαγεγραμμένο υπέρ του Τουσκ, καθώς πολλοί από τους ηγέτες από «διαφορετικές πολιτικές οικογένειες» έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη της τελευταίας στιγμής καθώς και το ενδεχόμενο να μην είναι η Πολωνία η μόνη χώρα που θα καταψηφίσει την επανεκλογή Τουσκ.
«Δεν είμαι εγώ ο υπεύθυνος για τις όποιες συγκρούσεις» είπε πάντως χθες ο ίδιος ο Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας πως ο ρόλος του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να παραμένει «αμερόληπτος» και «πολιτικά ουδέτερος» απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη. «Επίσης, είμαι υπεύθυνος για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, πρόσθεσε.
Η απόφαση για την εκλογή του προέδρου του Συμβουλίου λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία, ενώ ο πρόεδρος εκλέγεται για θητεία 2,5 ετών, με δυνατότητα μίας ανανέωσης. Η πρώτη εντολή του προέδρου Τουσκ στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λήγει στις 31 Μαΐου 2017.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >