Ανατροπή κλίματος και νέα εμπόδια στην – ήδη επιβαρυμένη – διαπραγμάτευση με τους δανειστές φέρνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν βαθιά, και μη αναμενόμενη, ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,2% στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς θέτει σε αρνητικό πρόσημο και, σε οριακή έστω, ύφεση (0.05%) την οικονομία για το σύνολο του 2016, δίνοντας ταυτόχρονα νέα επιχειρήματα στο «σκληρό» ΔΝΤ που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κρατά σε τέλμα την διαπραγμάτευση αμφισβητώντας την διατηρισιμότητα της υπεραπόδοσης των εσόδων.
Κυβερνητικές πηγές υποβαθμίζουν την σημασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνοντας ότι «η τελική εικόνα θα δοθεί τον Απρίλιο», ενώ και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να «αναμένει ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2017».
Ο προβληματισμός όμως στο κυβερνητικό επιτελείο είναι εμφανής εν όψει και του νέου, καθοριστικού ραντεβού που θα έχουν το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτισόγλου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Βασική πηγή αυτού του προβληματισμού αποτελεί η σκληρή στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου που καταγράφηκε και στις δύο αδιέξοδες συναντήσεις με το κουαρτέτο το Σαββατοκύριακο – μια στάση, που διατηρεί τον πήχη των απαιτήσεων για νέα μέτρα στο 2% του ΑΕΠ (3,6 δις) και η οποία, μέχρι στιγμής, δεν αντικρούεται ούτε από την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών.
Κυβερνητικά στελέχη, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, απέδιδαν αυτή την ουδετερότητα στο γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ έχει πλέον θέσει ως αδιαπραγμάτευτο όρο την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι ευρωπαίοι δεν θέλουν να ρισκάρουν εμπλοκή και απειλή εξόδου του από το πρόγραμμα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η ύφεση του 2016 αναμένεται να αποτελέσει νέο «όπλο» στην διαρκή αμφισβήτηση από πλευράς του Ταμείου των ελληνικών επιχειρημάτων περί υπεραπόδοσης της οικονομίας – επιχειρημάτων, τα οποία στοχεύουν στο κατέβασμα του πήχη των απαιτήσεων για τα μέτρα μετά το 2019.
Είναι ενδεικτικό ότι οι Financial Times επισημαίνουν πως η ύφεση του τέταρτου τριμήνου του 2016 ήταν η βαθύτερη για την ελληνική οικονομία μετά το καλοκαίρι του 2015 και σχολιάζουν πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑ δόθηκαν στη δημοσιότητα την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στο υπουργικό συμβούλιο κάνοντας λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη.
Εάν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή κλίματος απόψε, οι εκπρόωποι των δανειστών αναμένεται να φύγουν από την Αθήνα το αργότερο έως την Τετάρτη, ενώ τίθεται πλέον εν αμφιβόλω και η δυνατότητα να κλείσει η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πιο ρεαλιστικό είναι πλέον το χρονοδιάγραμμα του Απριλίου, ενώ δεν αποκλείεται παράταση της εκκρεμότητας ακόμη κι έως τον Μάιο με δεδομένη και την πάγια θέση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι εάν «δεν συμφωνηθούν όλα, δεν συμφωνείται τίποτα» – ότι, δηλαδή, η λύση πρέπει να είναι «πακέτο» και να περιλαμβάνει πέραν της τεχνικής συμφωνίας τους στόχους για τα πλεονάσματα μετά το 2019, την παραμετροποιηση των μέτρων για το χρέος και την διασφάλιση της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >